Herbaty i napary z ziół to nie tylko radość konesera, ale także produkty mające właściwości zdrowotne.
Dyptam
Bylina, z której kłącza napary są szczególnie popularne w Grecji, często przywożony jest z tego kraju jako pamiątka i namiastka tamtejszej kuchni. Potocznie nazywany jest „czyścicielem rur”. Reguluje pracę przewodu pokarmowego, może być także stosowany wspomagająco w leczeniu przeziębień. W większych ilościach należy stosować go pod kontrolą lekarza.
Lipa
Herbata z lipy jest często stosowanym środkiem na przeziębienie. Ma działanie napotne i moczopędne, pomaga zwalczyć gorączkę i uporczywy kaszel. Dzięki swoim właściwościom przyśpiesza pozbywanie się toksyn przez chory organizm.
Napar można pić nie tylko w okresach choroby. Lipa ma także działanie wyciszające, uspokajające i poprawiające koncentrację. Dzięki temu może być z powodzeniem stosowana w okresach stresu i przemęczenia.
Rumianek
Herbata z rumianku może być zarówno pita, jak i stosowana zewnętrznie. Rumianek jest na przykład idealnym środkiem na podrażnienia skóry. We wszelkich swędzących i uciążliwych wysypkach – warto drażniące miejsca okładać zanurzonym w herbacie z rumianku materiale, albo wręcz – wykąpać się w naparze. Herbata z tej rośliny ponadto jest dobrym środkiem likwidacji opuchlizny pod oczami. Nie należy jednak stosować jej w takiej formie zbyt często, ponieważ na dłuższą metę rumianek może wysuszać skórę.
Rumianek jest także naturalnym rozjaśniaczem włosów i może być używany jako płukanka.
Herbatka rumiankowa jest odpowiednia nawet dla małych dzieci. Lekarze polecają ją w bólach brzucha i niestrawnościach. Daje także dobre efekty jeśli chodzi o działanie kojące nerwy i usypiające.
Ze względu na właściwości przeciwzapalne wywarem z rumianku można także płukać jamę ustną po przebytych zabiegach dentystycznych, na przykład po ekstrakcji zęba, czy w stanach zapalnych gardła.
Pokrzywa
Ze względu na obecność witamin i minerałów napar pokrzywowy (patrz artykuł: herbata z pokrzywy) jest idealnym wzmocnieniem włosów i paznokci. Może być także stosowany jako płukanka pobudzająca cebulki włosów. Pokrzywa jest ziołem zalecanym kobietom w ciąży, ponieważ zawiera niezbędny w tym okresie kwas foliowy.
Wiele osób nazywa pokrzywę naturalnym antybiotykiem. Ma właściwości moczopędne i oczyszczające. Ponadto zalecana jest jako środek na pobudzenie apetytu i poprawę metabolizmu. Właściwości tego zioła pomagają walczyć z anemią i obniżać poziom cukru we krwi.
Herbata z szałwii ma bardzo charakterystyczny smak i aromat. Są one znane każdemu kto zmagał się z infekcjami i stanami zapalnymi w jamie ustnej – roślina ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ponadto herbata z szałwii działa rozkurczowo i poprawia pracę przewodu pokarmowego, dzięki zawartych w liściach rośliny olejkom.
Szałwia działa także na nadmierną potliwość – można wypróbować na przykład kąpiel w naparze. Stosuje się ją również w leczeniu trudno gojących się ran.
Melisa
Herbata z melisy to doskonały środek uspokajający. Pomaga nie tylko przy bezsenności, ale także przy arytmiach. Obniża bowiem ciśnienie krwi. Dzięki zawartości witaminy C jest środkiem wspomagającym odporność. Stosowana przez kobiety w ciąży zmniejsza nudności i wymioty, które są uciążliwe szczególnie rano.