Smażing, plażing – modne słowa ostatnio. Niestety już plażować nie bardzo jest jak, ale posmażyć zawsze coś można. Byle zdrowo i smacznie. No więc dziś czy chcemy, czy nie, spotkamy się na patelni.
Mówi się, że dobry przepis to prosty przepis. Mnie osobiście zniechęcają wyszukane potrawy/przekąski wymagające dużo pracy, czasu oraz składników których na naszej półkuli nie znajdziemy. Nawet w sklepie. Do rzeczy.
Placki owsiane, bo o nich dziś mowa to idealny sposób na przygotowanie szybkiej przekąski na każdą porę dnia 🙂
Potrzebujemy
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka
- banan
- łyżka miodu
- cynamon (dodałem tak z 10-20 gram sypkiego)
- 100 gram mąki pełnoziarnistej
- 200-400 gram płatków owsianych
Całość wrzucamy do blendera i mieszamy aż wyjdzie w miarę jednolita papka:
Rozgrzewamy patelnię, skrapiamy ją oliwą z oliwek bądź olejem ryżowym (słonecznikowy średnio się nadaje – psuje smak) i smażymy aż będą brunatne:
Proste, smaczne, szybkie w wykonaniu i tanie. I dostarczają potrzebnych wartości odżywczych więc moim zdaniem to doskonały pomysł na urozmaicenie śniadania:
Ktoś chętny? Tak? OK, to usmażcie sami bo ja już wszystkie zjadłem. Idę biegać.