Żyjemy w globalnej wiosce, co oznacza, że nie tylko możemy bez przeszkód podróżować po całym świecie, lecz również bez trudu jesteśmy w stanie znaleźć artykuły spożywcze z różnych zakątków globu w markecie w naszym mieście. Hurtownie sprowadzają rozmaite warzywa, owoce i inne niesamowite produkty, abyśmy mogli poczuć smaki z odległych krajów, nie ruszając się z własnego domu.
Jednym z przykładów tego typu egzotycznych wiktuałów są coraz popularniejsze daktyle. Znane i cenione od lat w Azji i Afryce, obecnie podbijają również nasze kulinaria.
Dlaczego warto jeść te niesamowite owoce oraz czy na pewno są zdrowe i warto je jeść będąc na diecie? O tym wszystkim opowiemy w poniższym artykule.
Daktyle – owoce życia dostępne dla wszystkich
W krajach arabskich daktyle spożywa się od tysiącleci. Doczekały się nawet obrazowej, powszechnie stosowanej nazwy, gdyż określa się je w tym regionie mianem „owoców życia”. Trudno się dziwić, ponieważ stanowią niesamowite źródło energii, wypełnione po brzegi witaminami i innymi cennymi składnikami odżywczymi.
W głównej mierze daktyle składają się z cukrów prostych. Oprócz nich, w składzie owoców, znajdują się także białka, błonnik oraz niewielka ilość tłuszczów.
Daktyle stanowią fenomenalne źródło witamin, w szczególności tych z grupy B, ale także C, A, E i K. Dodatkowo znajdujemy w nich też minerały (m.in. wapń, potas, magnez, fosfor).
W sklepach można znaleźć daktyle świeże i suszone. Co ciekawe, oba rodzaje owoców mają zbliżone wartości odżywcze. Różnią się wyłącznie ilością błonnika – jest go nieco więcej w wersji suszonej.
Aby mieć pewność, że kupiony produkt wyróżnia zawsze najwyższa jakość, warto kupować daktyle od wypróbowanych dostawców, jak te oferowane przez SklepAgnex.pl, pełen zdrowych, sprawdzonych bakalii i owoców.
Dlaczego warto jeść daktyle?
Przede wszystkim, zawarte w nich składniki aktywne chronią przed wieloma chorobami, w tym nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą. Ponadto, ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych, stanowią idealną przekąskę dla osób aktywnych fizycznie, które potrzebują łatwo przyswajalnych produktów spożywczych, pełnych zdrowej energii.
Daktyle a odchudzanie – czy warto wprowadzać je do diety?
Na samym początku musimy podkreślić, że daktyle nie należą do produktów niskokalorycznych, jednak zdecydowanie warto wprowadzić je do zdrowej diety, pamiętając o racjonalnym spożyciu ich. Co ciekawe, wielu dietetyków oraz lekarzy podaje, że zjedzenie nawet niewielkiej ilości owoców może bardzo korzystnie wpłynąć na kondycję zdrowotną ludzkiego organizmu.
W przypadku daktyli, warto pokusić się o regularne jedzenie szczególnie suszonych owoców, które posiadają większa ilość błonnika niż ich świeże odpowiedniki. W 100 gramach produktu znajduje się go aż 8,7 grama. Dzięki temu, daktyle korzystnie wpływają na działanie metabolizmu. Szybciej spalamy kalorie, a tłuszcz nie odkłada się w organizmie.
Daktyle sprawdzają się także jako zdrowa przekąska u sportowców i osób aktywnych fizycznie. Dlaczego? Uzupełniają ilość glikogenu w mięśniach po długim wysiłku, a zawarty w nich potas, który jest jednym z najważniejszych elektrolitów, poprawia formę i samopoczucie po wytężonym treningu.
Owoce palmy daktylowej są także niezmiernie smaczne oraz słodkie, dzięki czemu, stają się zdrowym zamiennikiem dla tradycyjnych słodyczy, które powinny zniknąć z diety wszystkich osób, próbujących zrzucić zbędne kilogramy.
Daktyle w diecie – przepis na daktylowe smoothie
Daktyle można jeść samodzielnie lub wprowadzić je do przyrządzanych posiłków. Jednym z ciekawych i niezmiernie prostych pomysłów jest smoothie bananowo-daktylowe, które dodaje nam energii na start każdego dnia.
Do jego przygotowania potrzebujemy całego banana, 50 gramów suszonych daktyli, łyżeczkę ciemnego kakao oraz 500 mililitrów wody kokosowej. Sposób przyrządzenia jest niezmiernie prosty. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do jednego pojemnika, a następnie zmiksować. Smoothie stanowi idealne uzupełnienie pysznego i zdrowego śniadania. Zawarte w nim składniki skutecznie dodają energii oraz chęci do działania nawet w najbardziej pochmurny i nieprzyjemny jesienno-zimowy dzień.
***
Daktyle to źródło zdrowia i energii oraz pyszna przekąska, która coraz chętniej pojawia się w diecie wielu Polaków. Doceniają je dietetycy i lekarze, zachwycają się nimi znani i lubiani celebryci. Może warto, żebyś przetestowała je w swojej diecie również i Ty?
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu