Jesienią Twoja odporność jest wystawiona na ciężką próbę. Na co dzień spotykasz się z ludźmi, którzy są przeziębieni albo zarażeni grypą lub anginą. W takim przypadku bardzo łatwo o to, żebyś i Ty stał się ofiarą wirusów lub bakterii. W związku z tym warto zadbać o ochronę organizmu przed zarazkami. Jak to zrobić? Pomogą Ci w tym przyprawy! Zobacz, które mają działanie rozgrzewające!
Cynamon
Cynamon uznawany jest za jedną z najstarszych przypraw na świecie. Jak zgodnie potwierdzają specjaliści dietetyki ma ona działanie rozgrzewające i bakteriobójcze. Ponadto wspomaga procesy trawienne, podkręca metabolizm, więc może pomóc w odchudzaniu. Wpływa także na poprawę pamięci, ponieważ zwiększa dopływ krwi do mózgu i reguluje poziom glukozy we krwi.
Kardamon
Kardamon to przyjaciel osób narażonych na infekcje, ale także tych, którzy już ulegli działaniu zarazków. Przyprawa ta świetnie rozgrzewa, ale też pomaga zwalczyć kaszel i podnosi odporność organizmu. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Korzystnie wpływa również na procesy trawienne, dlatego wspomaga odchudzanie.
Kurkuma
Kurkuma wykazuje właściwości przeciwzapalne i rozgrzewające. Dzięki zawartości kurkuminy niszczy bakterie, wirusy i grzyby. Przyprawa ta chroni też serce i zmniejsza ryzyko powstania w organizmie nowotworów. Kolejną jej zaletą jest to, że przyspiesza gojenie ran.
Imbir
Imbir to przyprawa, po którą zdecydowanie warto sięgać w chłodne dni. Ma działanie rozgrzewające, poprawia krążenie i wzmacnia odporność organizmu. Warto spożyć go, jeśli dłuższy czas przebywałeś na dworze jesienią lub zimą. Co ciekawe rozprawia się z gorączką i bólem gardła, więc pomaga zwalczyć przeziębienie. Imbir okazuje się pomocny również dla osób cierpiących na migrenę.
Goździki
Goździki uśmierzają ból i rozgrzewają, dlatego koniecznie zaopatrz się w nie w sezonie jesienno – letnim. Ponadto wykazują działanie antyseptyczne i antynowotworowe. Możesz też sięgać po nie, jeśli masz problemy trawienne. Przyprawa ta słynie ze swojego pięknego, korzennego zapachu, który wielu osobom kojarzy się ze świętami i dzieciństwem.
Kolendra
Kolendra to cenne źródło witamin: A i C, dlatego wspiera Twoją odporność. Po jej spożyciu z pewnością poczujesz ciepło w ciele, ponieważ ma działanie rozgrzewające. Ponadto odtruwa organizm i zapobiega zawałom serca – zmniejsza poziom złego cholesterolu. Zaleca się ją też osobom zmagającym się ze zgagą i nieświeżym oddechem.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu