Jakość sprzedawanych w sklepach pasztetowych często pozostawia sporo do życzenia, mimo iż jest to niezwykle popularny i lubiany dodatek do chleba. Jeśli chcecie przypomnieć sobie dawno zapomniany smak, lub po prostu lubicie dobrą pasztetową mamy dla Was świetny przepis na pasztetową!
Przepis na pasztetową pochodzi z bloga http://cotakpachnie.com.pl – znajdziesz tam więcej zdrowych fit przepisów – nie tylko na domowe słodkości!
Pasztetowa – składniki:
- 1 kostka wędzonego tofu (u mnie Polsoja)
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 100 ml oleju kokosowego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka cząbru (jeśli nie macie, to dodajcie po prostu więcej majeranku)
- niecała łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego
- sól i pieprz
Pasztetowa – przygotowanie:
- wszystko razem dokładnie zblenderować na gładką masę.
- doprawić do smaku solą i pieprzem
- przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce około tygodnia.
Uwaga: Nie przesadzajcie z przyprawami, Wasza pasztetowa z każdym dniem będzie miała bardziej intensywny smak.
Pastę możecie jeść po prostu rozsmarowaną na chlebie, z plasterkiem kiszonego ogórka lub plastrem pomidora i posypaną suszonym czosnkiem niedźwiedzim, zrobić z nią wegańskie paszteciki z ciasta, lub wykorzystać w innych przepisach.
Smacznego!
Autorka przepisu: Joanna Graczyk
Podobał Ci się ten przepis? Więcej ciekawych, inspirujących i zdrowych propozycji znajdziesz na blogu: http://cotakpachnie.com.pl/
Sprawdź też Facebooka! https://www.facebook.com/cotakpachnie/
Blog z przepisami wegańskimi, wegetariańskimi, bez glutenu, zbędnej chemii i konserwantów.