Uwielbiasz smak krówek, ale masz wyrzuty sumienia, gdy chcesz się nimi zajadać, bo dbasz o linię i jesteś na diecie? Jeżeli tak, to mamy dla Ciebie rozwiązanie 🙂 Przepis na pyszne domowe krówki czekoladowe w zdrowej wersji bez cukru. Łatwe, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Bez pieczenia i gotowania!
Przepis na domowe krówki pochodzi z bloga http://cotakpachnie.com.pl – znajdziesz tam więcej zdrowych fit przepisów – nie tylko na domowe słodkości!
Krówki domowe według naszej propozycji możesz łatwo przygotować sama, nie musisz nic piec – wystarczy, że dasz im „odpocząć” pół godziny w lodówce, a potem możesz się zajadać. Są idealne jako posiłek w oknie anabolicznym.
Domowe krówki czekoladowe – składniki:
- 100g masła migdałowego
- 100g oleju kokosowego
- 50g suszonej żurawiny
- 50g zmielonego na proszek surowego kakao
- 100g miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- sól morska (około pół łyżeczki)
- pergamin do wyłożenia
Domowe krówki – składniki:
- Zblenduj ostrożnie wszystkie składniki (poza żurawiną).
- Naczynie na którym zmieści się cała masa wyłóż pergaminem.
- Rozłóż masę na pergaminie (równomiernie).
- Żurawinę posiekaj na drobne kawałki, połóż na masie krówkowej.
- Włóż całość do lodówki na minimum 30 minut.
- Wyjmij, pokrój masę krówkową w kawałki, jakie uznasz za odpowiednie.
- Całość przechowuj w lodówce.
Domowe krówki podpowiedzi:
- Zamiast żurawiny możesz użyć dowolnego innego suszonego owocu
- Pamiętaj, że miód jest kaloryczny, ale dużo zdrowszy niż cukier – zajadaj się więc krówkami z rozsądkiem 🙂
Autorka przepisu: Joanna Graczyk
Podobał Ci się ten przepis? Więcej ciekawych, inspirujących i zdrowych propozycji znajdziesz na blogu: http://cotakpachnie.com.pl/
Sprawdź też Facebooka! https://www.facebook.com/cotakpachnie/
Blog z przepisami wegańskimi, wegetariańskimi, bez glutenu, zbędnej chemii i konserwantów.