Jeżeli szukasz pomysłu na niekonwencjonalne słodkości, które są smaczne i zdrowe – ten przepis na pączki twarogowe na pewno Cię zaskoczy!
Bardzo zdrowa propozycja dla łasuchów i nie tylko – pączki twarogowe to pomysł na smaczny deser, który pomoże Ci zadbać o linię 🙂
Składniki (na 8 normalnej wielkości pączków):
- 1 szklanka mąki
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania pączków:
- Jajko z twarogiem i ksylitolem zmiksować mikserem, dodać mąkę i proszek, zagnieść ręcznie ciasto.
- Pokroić na osiem części, z każdej uformować pączka, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(zachować odstępy) piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
UWAGA!
Do środka można dać dowolne nadzienie (przed formowaniem spłaszczyć w dłoniach dać dwie kostki czekolady lub dowolny dżem) uważać tylko żeby dokładnie skleić.
Nie powinno nic wyciekać ponieważ ciasto jest dosyć gęste.
Sprawdź diety i poradniki odchudzania:
Autorka przepisu: Joanna Graczyk
Podobał Ci się ten przepis? Więcej ciekawych, inspirujących i zdrowych propozycji znajdziesz na blogu: http://cotakpachnie.com.pl/
Sprawdź też Facebooka! https://www.facebook.com/cotakpachnie/
Blog z przepisami wegańskimi, wegetariańskimi, bez glutenu, zbędnej chemii i konserwantów.
Obejrzyj przepis na blogu autorki.