Przepyszny i sycący przepis na zdrową owsiankę na śniadanie, który naładuje Cię energią na cały dzień. Jest bardzo szybki w przygotowaniu. Tutaj przeczytasz o tym, dlaczego warto jeść owsiankę.
Ten przepis to unikalne połączenie aksamitnego smaku kokosa, okraszonego puszystością banana i słodkim posmakiem pomarańczy.
Wszystko komponuje się w arcyzdrową, pyszną, owsiankową symfonię, od której nie będziesz mogła się oderwać.
Pieczona owsianka z bananem i gruszką – składniki:
- szklanka płatków owsianych górskich,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1 banan,
- 1 gruszka,
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych,
- 1 łyżka oleju kokosowego
Pieczona owsianka z bananem i gruszką – przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
- Olej kokosowy roztapiamy, smarujemy boki kokilek.
- Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy do wsiąknięcia.
- Banana rozgniatamy widelcem.
- Gruszkę i pomarańczę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Do miseczki z bananem dodajemy płatki owsiane i gruszkę, mieszamy.
- Na dno kokilek układamy po łyżeczce gruszek, dodajemy płatki z bananem. Jeśli mamy w zamrażarce jeżyny lub porzeczki możemy dodać do naszej owsianki.
- Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Owsiankę zapiekamy przez 15 min w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu należy odstawić na 5 min do stężenia. Podawać z pomarańczą.
Autorka przepisu: Aleksandra Dedio
Z zawodu Technolog Żywności, prywatnie miłośniczka jarmużu, buraczków i muffinków.
Na blogu umieszczam przepisy na smaczne, proste i zdrowe dania.
Fotografia kulinarna i zdrowe odżywianie to kolejne z moich zainteresowań związane z prowadzeniem bloga kulinarnego.
Więcej przepisów Aleksandry znajdziesz na:
Blogu: http://ola-w-kuchni.
Szkoda, że nie jest podana kaloryczność posiłku albo ilość porcji. Z tych proporcji danie ma prawie 800 kalorii… Z takim śniadaniem to schudnięcie nie pojawi się na horyzoncie…