Odchudzanie obrosło wieloma mitami. Jeszcze dekadę temu lekarze i dietetycy zalecali drastyczne ucięcie kaloryczności w diecie. Do tej pory można znaleźć takie informacje w sieci, na wielu forach, portalach internetowych, w kolorowych czasopismach, czy usłyszeć w telewizji.
Artykuł powstał we współpracy z producentem sera Serowar Podlaski
Tymczasem zrzucenie kilku kilogramów nie musi wiązać się z ciągłym uczuciem głodu i frustracją spowodowaną odmawianiem sobie przyjemności. Choć sposobów na schudnięcie jest wiele i każda dieta wydaje się być tą najlepszą, warto poznać kilka uniwersalnych zasad dotyczących racjonalnego odżywiania.
Ser z Korycina na diecie?
Pierwszym krokiem do rozpoczęcia kuracji odchudzającej jest zwykle eliminacja – konkretnych produktów, dań czy składników odżywczych. Wśród nich za największego wroga szczupłej sylwetki uznaje się tłuszcz i cukier. Należy przypomnieć sobie, że istnieją trzy podstawowe składniki pokarmowe. Są to właśnie tłuszcze, cukry, czyli węglowodany i białka. Jeżeli nie istnieją żadne przeciwwskazania medyczne, nie ma powodu, by wykluczać którykolwiek z nich ze swojego jadłospisu. Jedyne, o co należy zadbać to odpowiednie proporcje oraz źródła ich pozyskiwania.
Ser koryciński swojski jest tylko jednym z wielu przykładów wartościowego pożywienia. Zaletą takich produktów jest przede wszystkim naturalny sposób wyrabiania gwarantujący brak sztucznych dodatków. Sery stanowią także zdrowe źródło białka i tłuszczy, których nie tylko nie trzeba, ale wręcz nie powinno się unikać, nawet podczas odchudzania.
Włączając do swojej diety nabiał lepiej unikać odtłuszczonych produktów. O wiele korzystniejszym dla organizmu rozwiązaniem jest naturalny, pełnotłusty ser o ile będzie spożywany w niewielkich ilościach, jako dodatek do potraw. Odchudzanie nie musi być więc katorgą. Podczas redukcji można spożywać nawet ulubione, regionalne przysmaki, takie, jak chociażby sery z Korycina.
Źle zbilansowana dieta
Skutki wynikające z nieprawidłowego żywienia mogą być bardzo dotkliwe. Podczas odchudzania trzeba mieć na uwadze do czego może doprowadzić bardzo restrykcyjna dieta. Nawet przeciętny człowiek, który dotychczas lubił dobrze zjeść, narażony jest na zaburzenia odżywiania. Warto wcześniej wiedzieć jak uchronić się przed takimi zagrożeniami.
Wśród nich wymienia się przede wszystkim zbyt niską kaloryczność diety. Wydaje się, że najłatwiej to zrobić eliminując tłuszcz. Do pewnego stopnia jest to zalecane, ale nie wszystkie tłuste pokarmy są niezdrowe, a długotrwały niedobór tego składnika może doprowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych. Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania hormonów, które regulują pracę narządów.
Łatwo więc przyczynić się do zaburzenia działania przysadki mózgowej i tarczycy.
Spowalnia się także metabolizm, a u kobiet zanika miesiączka, w konsekwencji czego może dojść nawet do bezpłodności. Warto zatem zadbać o odpowiednią podaż tłuszczu.
Nawet gdy takie zmiany już nastąpiły, lekarze zalecają znaczne zwiększenie ilości spożywania produktów, takich, jak: masło, orzechy, awokado, czy pełnotłusty nabiał (twarogi, jogurty, mleko, sery). Należy o nich pamiętać i jeść regularnie także podczas redukcji.
Jak schudnąć?
Posiadając już wiedzę na temat znaczenia składników pokarmowych można zacząć komponować dla siebie idealne menu. Trzeba przy tym pamiętać, że liczy się nie tylko odpowiedni dobór proporcji, czy kaloryczności. Cechą dobrej diety jest także dopasowanie jej pod osobiste preferencje. Ten punkt jest często pomijany, w konsekwencji czego wiele osób porzuca swoje postanowienia i wraca do starych nawyków.
Dzieje się tak najczęściej z powodu niewiedzy. Wykupienie gotowej diety wydaje się prostsze niż samodzielne jej ułożenie, ale takie programy zawierają często produkty drogie, trudno dostępne lub zwyczajnie nie smaczne.
Oczywiście warto próbować nowych smaków i o ile zasobność portfela nie jest ograniczona – kupować egzotyczne przyprawy czy owoce. Jednak dla efektywnej diety nie jest to konieczne. Dania powinny przede wszystkim smakować, być łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Nie ma również nic złego w korzystaniu ze znanych i lubianych regionalnych produktów (podhalański oscypek, ser z Korycina, zakopiańska bryndza), sezonowych warzyw i owoców (zimą przetworów) oraz ulubionego mięsa i pieczywa.
Zrzucenie nawet sporej nadwagi okaże się bardzo proste, o ile dieta będzie tania i smaczna, a przygotowywanie posiłków szybkie i proste.
Trzeba tylko zwrócić uwagę jaki ser się wybiera. Ja też włączyłam ser do mojej diety na odchudzanie 🙂