Czy zdarza się Wam czasem nie mieć pomysłu na śniadanie? A może nie macie rano apetytu i jedyne co akceptujecie to coś na słodko? Oto propozycje kolorowych, słodkich, owocowych omletów które z pewnością przypadną Wam do gustu.
1. Omlet z jabłkiem i miodem ok.260kcal
Składniki:
- Jajo 100g 2 sztuki
- Jabłko 120g 1 mała sztuka
- Mleko 1,5% tłuszczu 30g 3 łyżki
- Mąka pełnoziarnista 10g 2 łyżeczki
- Masło 5g 1 łyżeczka
- Miód 5g 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Jabłko obrać ze skory, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Oddzielić białko od żółtka, żółtko
- Wymieszać z mąką i mlekiem, a białka ubić. Obie masy delikatnie połączyć i dodać starte jabłko.
- Na patelni rozpuść masło, wlać jaja i smażyć na niewielkim ogniu, aż masa się zetnie.
- Następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę. Gotowy omlet przełożyć na talerz i polać miodem.
2. Omlet otrębowy z owocami ok. 380kcal
Składniki:
- Jajo 100g 2 sztuki
- Otręby pszenne 15g 3 łyżeczki
- Banan 200g 1 średnia sztuka
- Borówki 60g 1 porcja
- Masło 5g 1 łyżeczka
- Jogurt naturalny 2% 75g 1/2 kubeczka
Sposób przygotowania:
- Otręby zalać odrobiną wrzątku, aby zmiękły.
- Białka ubić na pianę. Żółtka połączyć z białkami i otrębami.
- Masę przelać na patelnię z roztopionym masłem i smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Omlet posmarować jogurtem i położyć borówki i plasterki banana.
3. Omlet jaglany z jabłkiem i migdałami ok 380kcal
Składniki:
- Kasza jaglana 30g 3 łyżki
- Jajo 50g 1 sztuka Z
- Białko jaja 60g 2 sztuki
- Jabłko 220g 1 duża sztuka
- Migdały, płatki 12g 1 łyżka
- Jogurt naturalny 2% 75g 1/2 kubka
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Ubić białka, dodać żółtko, ugotowaną kasze, starte na tarce jabłko.
- Smażyć na patelni lub wlać ciasto do odpowiedniej formy i piec w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut.
- Podawać z jogurtem i płatami migdałów.
- Zamiast kaszy jaglanej można użyć płatków jaglanych.
4. Omlet z kakao, granatem, kiwi i słonecznikiem ok.270kcal
Składniki:
- Jajo 100g 2 sztuki
- Mąka żytnia, typ 2000 10g 2 łyżeczki
- Kakao w proszku 5g 1 łyżeczka
- Miód 5g 1 łyżeczka
- Granat, surowy 34g 2 łyżki
- Kiwi 60g 1 sztuka
- Słonecznik, nasiona 10g 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Białka ubić, dodać żółtko, mąkę, kakao.
- Smażyć na beztłuszczowej patelni.
- Gotowy omlet posmarować miodem, udekorować nasionami granatu, plastrami kiwi i posypać słonecznikiem.
5. Omlet z makiem i ananasowym twarożkiem ok.350kcal
Składniki:
- Jajo 50g 1 sztuka
- Białko jaja 60g 2 sztuki
- Mak 20g 2 łyżeczki
- Płatki owsiane 30g 3 łyżki
- Ser twarogowy półtłusty 20g 1 plaster
- Ananas 30g 1 plaster
- Miód 5g 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Białka ubić, dodać żółtko, mak, płatki.
- Smażyć na beztłuszczowej patelni z obu stron lub ciasto wlać do odpowiedniej formy i piec w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut.
- Twaróg zmiksować z ananasem i miodem, wyłożyć na omlet
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]
ja uwielbiam omlet biszkoptowy z serkiem naturalnym albo lekkim Bieluch i … dżemem :). Dla mnie śniadanie mistrzów 🙂