Doktor Michael Montignac tworząc swoją dietę stwierdził, że powodem przybierania na wadze nie są zbyt kaloryczne posiłki, ale ich złe komponowanie. Stworzył, więc tabelę produktów, w której określił tzw. indeks glikemiczny (IG). Określa on jak bardzo wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Podzielił również węglowodany na dobre (o niskim poziomie IG, poniżej 60) i złe (IG 60-100). Dieta Montignaca zakłada spożywanie głównie produktów z niskim IG oraz prawidłowe ich łączenie w czasie posiłków. Trzymając się zasad diety można schudnąć 4 kg w ciągu miesiąca.
Zasady diety Montignaca:
- Jedz przynajmniej 3 posiłki dziennie o stałych porach.
- Nie łącz produktów białkowych z węglowodanami ani roślinami strączkowymi. Wszystko możesz łączyć z warzywami.
- Na śniadanie wybieraj produkty bogate w węglowodany, ale z niewielką ilością białka, obiad komponuj z potraw bogatych w tłuszcz i białko.
- Dzień zakończ lekką węglowodanowo-białkową lub białkowo-tłuszczową kolacją.
- Przerwy między posiłkami nie mogą być krótsze niż 3 godziny (po posiłku z tłuszczem – 4 godziny).
- Możesz pić wodę mineralną, bezkofeinową kawę oraz świeżo wyciskane soki warzywne.
- Pij między posiłkami, nigdy w trakcie ani przed nimi.
Produkty wskazane:
Zgodnie z założeniami tej diety podstawą Twoich posiłków powinny być produkty o niewielkim indeksie glikemicznym:
IG poniżej 20:
bakłażany, cebula, cukinia, czosnek, orzeszki ziemne, papryka, pomidory, seler naciowy i korzeniowy, soja, warzywa zielone
IG 20-29:
czekolada (min. 70 proc. kakao), czereśnie, fasola gotowana, grejpfruty, fruktoza, groch gotowany, jabłka suszone, jogurt 0 proc. tłuszczu, kasza jęczmienna, marchew surowa, marmolada bez cukru, mleko świeże, soczewica czerwona, suszone śliwki
IG 30-39:
brzoskwinie z puszki, ciecierzyca, dziki ryż, fasolka szparagowa, figi, gruszki, jogurt naturalny, makaron sojowy, mleko odtłuszczone i zsiadłe, ryby, soczewica zielona gotowana, sok pomidorowy, spaghetti razowe, śliwki, twaróg
IG 40-50:
brzoskwinie, chleb gryczany, otrębowy, żytni pełnoziarnisty, czekolada biała, groszek świeży, mięso chude, mleko sojowe, makaron rurki, ryżowy, z pełnego ziarna, płatki zbożowe bez cukru, pomarańcze, pumpernikiel, ryż basmati, brązowy, sery żółte chude, soki owocowe świeże, truskawki, winogrona
Produkty niewskazane:
Produkty z tej grupy powinny być spożywane bardzo okazjonalnie, natomiast te o najwyższym wskaźniku Ig nie powinny w ogóle pojawiać się w Twoim menu:
IG 50-69:
ananas, banany, bezy, biszkopt, buraki, chleb razowy, kasza manna, gryczana, kiwi, konfitury, dżemy, słodzone, kukurydza, kuskus, lody, mango, melon, miód, mleko skondensowane słodzone, morele świeże, pączki, rodzynki, rzepa, spaghetti długo gotowane, wafle ryżowe, ziemniaki w mundurkach
IG 70-89:
arbuz, batony czekoladowe, bób gotowany, chleb biały, coca-cola, cukier, herbatniki, marchew gotowana, naleśniki, pierogi, popcorn, ryż krótko gotowany, ziemniaki gotowane
IG 90-100:
bagietka, bułeczki drożdżowe, chipsy, daktyle suszone, frytki, glukoza, mączka ryżowa, piwo, ziemniaki pieczone
Zalety diety Montignaca:
- Ta dieta nie ma ograniczeń ilościowych – jemy tyle ile chcemy, więc nie odczuwamy głodu, czasami możemy jedynie tęsknić za niektórymi zabronionymi produktami (na szczęście jest to przejściowe),
- wprowadza nowe, zdrowe nawyki żywieniowe np. pozwala pozbyć się uzależnienia od cukrów, kawy itp., które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie
- jest bardzo prosta do zastosowania – wystarczy jeść produkty o indeksie glikemicznym poniżej 50 oraz nie łączyć białka z węglowodanami
- jest skuteczna, można schudnąć około kilograma tygodniowo praktycznie bez wysiłku
- nie obciąża organizmu, dlatego możemy codziennie trenować oraz możemy dietę kontynuować tak długo aż osiągniemy pożądaną przez nas wagę
- właściwie zastosowana nie powoduje ryzyka efektu jojo
- ścisłe przestrzeganie diety gwarantuje trwałość efektów
Wady diety Montignaca:
- Dieta jest bardzo uboga w węglowodany i może doprowadzić do spadku masy mięśniowej, a następnie wywołać uczucie zmęczenia (wynikające z niedostatecznej ilości cukru),
- W obawie przed zbyt wysokiem IG Możemy dostarczać organimzowi niewystarczających ilości owoców i warzyw (skutkiem będzie niedobór witamin),
- Zaleca niektóre produkty bogate w tłuszcze (przede wszystkim tłuszcze nasycone), co może spowodować zaburzenia sercowo-naczyniowe, zwłaszcza jeśli stosujesz tę dietę przez długi czas,
- nie daje Ci żadnych szans na pozbycie się cellulitu,
- niektóre produkty musimy zastąpić innymi, co może nieco zmieniać smak potraw i utrudnia ich przygotowanie,
- mała dostępność niektórych produktów i ich wysoka cena,
- trudność w początkowych etapach diety – walka z uzależnieniem się od cukrów oraz przyzwyczajeniem do dań białkowo-węglowodanowych.
- stosunkowo wolna utrata masy w porównaniu z innymi dietami.
Uwaga! Przed podjęciem jakiejkolwiek diety, powinnaś zrobić podstawowe badania i skonsultować się z dietetykiem, który w profesjonalny sposób ustali najlepszy dla Ciebie sposób odżywiania się. Pamiętaj również, że dieta tylko w połączeniu z aktywnością fizyczną przyniesie oczekiwane efekty.
Wymienione wady to same bzdury, wiem, bo znam z autopsji efekty tej metody.