Oberiba (zupa z kalarepy) to niegdyś bardzo popularny posiłek obiadowy.
Przepis na staropolską zupę z kalarepy z liśćmi (oberiba po śląsku)

Staropolska zupa z kalarepy

Zupa z kalarepy (na Śląsku oberiba), to prosta w przygotowaniu potrawa, które obecnie jest nieco zapomniana. A szkoda, bo jest naprawdę zdrowa, pożywna, dostarcza mnóstwa witamin.

Zupa z kalarepy jest bardzo tania w przygotowaniu, co ważne – ten przepis pozwala na przygotowanie jej z całego warzywa, a więc bulwy (korzenia) i liści – nie tracimy więc żadnych składników odżywczych.

Przygotowaliśmy wersję z zasmażką – ale jeżeli lubisz „lżejsze” zupy, nie musisz jej gotować i poprzestać na samym wywarze z warzyw (pamiętaj jednak wtedy, by do zupy dodać kilka kropel oliwy lub oleju).

Składniki:

  • 1 średnia kalarepa (wykorzystujemy bulwę i liście)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Łyżka mąki pszennej
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1-1,5 litra wody

Zupa z kalarepy-przepis:

      1. Liście pokroić bez łodygi na drobno.
      2. Kalarepę obrać i zetrzeć na grubej tarce. (jeżeli nie lubisz drobno-tartej i Ci przeszkadza, możesz ją pokroić w kostkę i ugotować razem z ziemniakami).
      3. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę.
      4. Marchewkę też pokroić w drobną kostkę.
      5. Całość (wszystkie warzywa) ugotować.
      6. Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie (ok. 25 minut – 30 minut, Kalarepę – jeżeli chcemy krojoną, gotuje się nieco dłużej).
      7. Dodać sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić zasmażkę?

      1. W rondelku rozgrzać oliwę
      2. Do tego dodać mąkę
      3. Całość dokładnie rozmieszać.
      4. Chwilę pogotować (2-3 minuty).
      5. Do zasmażki dolać szklankę wcześniej ugotowanej zupy.
      6. Wymieszać i wszystko wlać do ugotowanej wcześniej zupy.
      7. Całość zagotować

Do smaku można dodać drobno pokrojone liście pietruszki oraz lubczyku.

Zupa jest doskonale smakuje na drugi dzień, zwłaszcza gdy się ją schłodzi w lodówce, a następnie odgrzeje.

Całość wystarcza na 3-4 konkretne porcje.

Zobacz nasze inne przepisy na zupy.

 

 

Oceń artykuł
[Głosów: 10 Średnia: 2.5]

Check Also

Żur to tradycyjna potrawa śląska. Teraz możesz sam przygotować tą pyszną zupę.

Tradycyjny zakwas na żur śląski – najlepszy przepis

Prawdziwy żur śląski to niebo w gębie… Potrawa, która od wielu dziesiątek lat jest podstawą …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail