Zupa z kalarepy (na Śląsku oberiba), to prosta w przygotowaniu potrawa, które obecnie jest nieco zapomniana. A szkoda, bo jest naprawdę zdrowa, pożywna, dostarcza mnóstwa witamin.
Zupa z kalarepy jest bardzo tania w przygotowaniu, co ważne – ten przepis pozwala na przygotowanie jej z całego warzywa, a więc bulwy (korzenia) i liści – nie tracimy więc żadnych składników odżywczych.
Przygotowaliśmy wersję z zasmażką – ale jeżeli lubisz „lżejsze” zupy, nie musisz jej gotować i poprzestać na samym wywarze z warzyw (pamiętaj jednak wtedy, by do zupy dodać kilka kropel oliwy lub oleju).
Składniki:
- 1 średnia kalarepa (wykorzystujemy bulwę i liście)
- 4 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Łyżka mąki pszennej
- Sól, pieprz do smaku
- 1-1,5 litra wody
Zupa z kalarepy-przepis:
- Liście pokroić bez łodygi na drobno.
- Kalarepę obrać i zetrzeć na grubej tarce. (jeżeli nie lubisz drobno-tartej i Ci przeszkadza, możesz ją pokroić w kostkę i ugotować razem z ziemniakami).
- Ziemniaki pokroić w drobną kostkę.
- Marchewkę też pokroić w drobną kostkę.
- Całość (wszystkie warzywa) ugotować.
- Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie (ok. 25 minut – 30 minut, Kalarepę – jeżeli chcemy krojoną, gotuje się nieco dłużej).
- Dodać sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić zasmażkę?
- W rondelku rozgrzać oliwę
- Do tego dodać mąkę
- Całość dokładnie rozmieszać.
- Chwilę pogotować (2-3 minuty).
- Do zasmażki dolać szklankę wcześniej ugotowanej zupy.
- Wymieszać i wszystko wlać do ugotowanej wcześniej zupy.
- Całość zagotować
Do smaku można dodać drobno pokrojone liście pietruszki oraz lubczyku.
Zupa jest doskonale smakuje na drugi dzień, zwłaszcza gdy się ją schłodzi w lodówce, a następnie odgrzeje.
Całość wystarcza na 3-4 konkretne porcje.
Zobacz nasze inne przepisy na zupy.