Dipy wzbogacą smak grillowanych potraw
Pięć przepisów na sosy do grilla

5 przepisów na klasyczne i zdrowe sosy do potraw z grilla

Okres wakacyjny to czas na potrawy z grilla. Bez względu na to jakie mięso wybierzemy na naszym stole nie może zabraknąć sosów i dipów, które wzbogacą smak grillowanych potraw. Przedstawiamy aż pięć przepisów na sosy, które na pewno Wam zasmakują.

1. Sos serowy

Składniki:

  • 15dag sera pleśniowego
  • szklanka kwaśniej śmietany kremowej
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • czubata łyżka drobno posiekanych orzechów (np. laskowe)
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta cukru
  • przygotowanie:

Sposób przygotowania:

  1. ser rozetrzyj i połącz z jogurtem naturalnym, dodaj śmietanę, orzechy i przypraw do smaku.
  2. sos trzymaj ok. 15 minut w chłodnym miejscu, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  3. sos doskonale wzbogaca smak mięsa z grilla.

2. Sos czosnkowo-musztardowy

Składniki:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ostrej musztardy (np rosyjska)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. połączyć majonez, jogurt, musztardę, wyciśnięty czosnek, koperek, wymieszać,
  2. przyprawić solą, pieprzem – gotowe!

 

3. Sos jogurtowo-musztardowy

Składniki:

  • pół opakowania jogurtu (ok 75 g)
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

  1. wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

4. Sos tzatziki

Składniki:

  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka włoskiej oliwy z oliwek
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże zioła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: 

  1. jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą, aż do uzyskania kremowej masy.
  2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Ogórek obrać, drobno zetrzeć na tarce i dodać z ziołami do jogurtu.
  4. Odstawić na pół godziny do przegryzienia się smaków.

5. Sos czosnkowy

Składniki

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. do naczynia wlej jogurt naturalny, dodaj majonez – konsystencja powinna być lejąca, niezbyt gęsta.
  2. następnie dodaj 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. co do ilości czosnku- wszystko zależy od tego, jak bardzo czosnkowy chcesz uzyskać sos. możesz użyć więcej czosnku, jeśli lubisz bardziej intensywne smaki. dla mnie delikatny posmak jest lepszy.
  3. wsyp pół łyżeczki cukru i zioła prowansalskie.
  4. na koniec sól, pieprz do smaku. wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i spróbuj sosu.
  5. odstaw do lodówki na trochę, aby sos się przegryzł.
Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 2.5]

Check Also

Przepisy jak nie wyrzucać starego chleba.

Suchy chleb: Co zrobić, aby go nie wyrzucać? 10 sprawdzonych przepisów na pyszne, proste i szybkie potrawy

Chleb od zawsze miał dla nas wyjątkowe znaczenie. Szanujemy go i pamiętamy, jak nasze babcie …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail