Trzy przepisy na zupy warzywne
Przepisy na zupy, które na pewno pokochasz!

3 przepisy na zupy – jarzynowa, marchewkowa z imibirem, barszcz ukraiński

Seler, pietruszka a może marchew? Bez względu na to co wybierzemy do naszej zupy możemy być pewni, że dostarczymy naszym organizmom wielu witamin i bardzo potrzebnych substancji. Nie zwlekaj więc ani chwili i już teraz dołącz do grupy osób, które żyją zgodnie z potrzebami swojego organizmu!

1.Zupa jarzynowa tradycyjna

Składniki:

  • Seler, pietruszka, marchew, cebula ,por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • pomidor świeży lub z puszki
  • cukinia
  • papryka czerwona
  • papryka mielona słodka i ostra
  • zielona pietruszka lub koperek – dużo
  • lubczyk świeży
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować warzywa. Doprawić papryka słodką i ostrą. Posolić i popieprzyć.
  2. Obficie posypać pokrojoną pietruszką lub koperkiem.
  3. Dodać też odrobinę świeżego lubczyku –świetnie podkreśla smak zupy.
  4. Porada: warzywa do tej zupy dajemy w takiej proporcji, jaki smak najbardziej lubimy.

2. Zupa krem marchewkowa z imbirem

 Składniki:

  • seler, pietruszka, marchew, cebula ,por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • 0,5 kg marchwi
  • pół szklanki soku z grejpfruta
  • cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 laska cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować wywar warzywny .Odcedzić.
  2. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić ( na patelni ceramicznej lub grillowej).
  3. Marchewkę obrać, umyć i pokroić. Połączyć z cebula i czosnkiem, dodać imbir, zalać wrzącą wodą, zagotować. Gotować, aż marchewka będzie miękka .
  4. Dodać sok i zmiksować. Jeszcze raz przegotować.          

3. Zupa barszcz ukraiński

Składniki:

  • warzywa: seler, pietruszka, marchew, cebula ,por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 2 kg buraków
  • 2 cebule
  • zakwas buraczany lub 2 cytryny
  • przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, kminek, majeranek, kilka ząbków czosnku
  • zielony koperek lub zielona pietruszka ( opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa  poszatkować  w słupki lub pokroić  w dosyć grubą kostkę. Dodać zioła: ziele angielskie, listek laurowy, kminek, ząbek czosnku. Ugotować.
  2. Buraki podzielić na 2 części : jedną część poszatkować, druga można pokroić w plastry.
  3. Ugotować. Wygotowane plastry wyrzucić. Esencjonalny  wywar buraczany i pocięte  w słupki buraki  połączyć z ugotowanymi warzywami.
  4. Na patelni ceramicznej lub teflonowej zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę i ząbek czosnku.
  5. Dodać do zupy cebulę, majeranek, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą.
  6. Przegotować.
  7. Zakwasić zakwasem buraczanym lub cytryną.
  8. Dodać przeciśnięty przez praskę(lub drobno poszatkowany) pozostały czosnek.
  9. Doprawić.
  10. Można posypać zielonym koperkiem lub zieloną pietruszką.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Przepisy jak nie wyrzucać starego chleba.

Suchy chleb: Co zrobić, aby go nie wyrzucać? 10 sprawdzonych przepisów na pyszne, proste i szybkie potrawy

Chleb od zawsze miał dla nas wyjątkowe znaczenie. Szanujemy go i pamiętamy, jak nasze babcie …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail