Seler, pietruszka a może marchew? Bez względu na to co wybierzemy do naszej zupy możemy być pewni, że dostarczymy naszym organizmom wielu witamin i bardzo potrzebnych substancji. Nie zwlekaj więc ani chwili i już teraz dołącz do grupy osób, które żyją zgodnie z potrzebami swojego organizmu!
1.Zupa jarzynowa tradycyjna
Składniki:
- Seler, pietruszka, marchew, cebula ,por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
- pomidor świeży lub z puszki
- cukinia
- papryka czerwona
- papryka mielona słodka i ostra
- zielona pietruszka lub koperek – dużo
- lubczyk świeży
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotować warzywa. Doprawić papryka słodką i ostrą. Posolić i popieprzyć.
- Obficie posypać pokrojoną pietruszką lub koperkiem.
- Dodać też odrobinę świeżego lubczyku –świetnie podkreśla smak zupy.
- Porada: warzywa do tej zupy dajemy w takiej proporcji, jaki smak najbardziej lubimy.
2. Zupa krem marchewkowa z imbirem
Składniki:
- seler, pietruszka, marchew, cebula ,por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
- 0,5 kg marchwi
- pół szklanki soku z grejpfruta
- cebula szalotka
- 1 ząbek czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 1 laska cynamonu
Sposób przygotowania:
- Ugotować wywar warzywny .Odcedzić.
- Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić ( na patelni ceramicznej lub grillowej).
- Marchewkę obrać, umyć i pokroić. Połączyć z cebula i czosnkiem, dodać imbir, zalać wrzącą wodą, zagotować. Gotować, aż marchewka będzie miękka .
- Dodać sok i zmiksować. Jeszcze raz przegotować.
3. Zupa barszcz ukraiński
Składniki:
- warzywa: seler, pietruszka, marchew, cebula ,por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
- kawałek kapusty włoskiej
- 2 kg buraków
- 2 cebule
- zakwas buraczany lub 2 cytryny
- przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, kminek, majeranek, kilka ząbków czosnku
- zielony koperek lub zielona pietruszka ( opcjonalnie)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Warzywa poszatkować w słupki lub pokroić w dosyć grubą kostkę. Dodać zioła: ziele angielskie, listek laurowy, kminek, ząbek czosnku. Ugotować.
- Buraki podzielić na 2 części : jedną część poszatkować, druga można pokroić w plastry.
- Ugotować. Wygotowane plastry wyrzucić. Esencjonalny wywar buraczany i pocięte w słupki buraki połączyć z ugotowanymi warzywami.
- Na patelni ceramicznej lub teflonowej zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę i ząbek czosnku.
- Dodać do zupy cebulę, majeranek, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą.
- Przegotować.
- Zakwasić zakwasem buraczanym lub cytryną.
- Dodać przeciśnięty przez praskę(lub drobno poszatkowany) pozostały czosnek.
- Doprawić.
- Można posypać zielonym koperkiem lub zieloną pietruszką.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]