Pisaliśmy już o cudownych właściwościach imbiru, teraz czas przetestować je w praktyce. Oto garść przepisów, które z powodzeniem można wykorzystać w leczeniu domowymi sposobami niektórych dolegliwości.
1. Imbirowy miód (doskonały na ból stawów)
Składniki:
- Korzeń imbiru
- Miód spadziowy
Sposób przygotowania:
Świeży korzeń imbiru kroimy w drobną kostkę, jeżeli imbir jest bardzo świeży i młody to nie ma potrzeby obierania go ze skóry. Przekładamy do średniej wielkości słoika i zalewamy miodem (ze względu na prozdrowotne właściwości najlepszy byłby spadziowy, ale można spróbować z jakimkolwiek, byle był prosto z pasieki).
Taką mieszankę wstawiamy do lodówki i na drugi dzień otrzymujemy pyszny syrop o intensywnym smaku i aromacie, który możemy dodawać do herbaty w ciągu dnia. Taki syrop ma właściwości wzmacniające, chroni przed przeziębieniem, dodaje energii oraz łagodzi bóle w stawach.
2. Syrop wzmacniający z imbirem
Składniki:
- Korzeń imbiru
- 1 cytryna
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Świeży imbir ścieramy na tarce o małych oczkach, przekładamy do słoika, dodajemy sok z cytryny i łyżkę miodu. Przechowujemy w lodówce.
Raz dziennie nabieramy ze słoika 1 łyżkę syropu, zalewamy wrzącą wodą i dodajemy sok malinowy lub z aronii. Taki napój ma świetne właściwości wzmacniające cały organizm. Przy regularnym spożywaniu tego syropu na pewno nie złapie Cię przeziębienie, a żaden ból głowy czy stawów nie będzie Ci straszny.
3. Imbirowa nalewka na trawienie
Składniki:
- korzeń imbiru
- suszone daktyle
- wódka
Sposób przygotowania:
Potrzebny będzie nam duży słoik, do którego na przemian wkładamy pokrojony na duże kawałki imbir oraz daktyle w całości. Całą czynność powtarzamy do momentu aż słoik będzie pełny. Zalewamy całość wódką, tak, aby przykryła wszystkie składniki i zakręcamy.
Odstawiamy na minimum 3 tygodnie. Nalewka im starsza, tym lepsza i skuteczniejsza, można ją przechowywać nawet do dwóch lat. W celu złagodzenia dolegliwości żółądkowych (lub prewencyjnie) pijemy mały kieliszek po jedzeniu (ok. 3 łyżki stołowe). Nalewkę można również stosować przy przemarznięciu i gdy czujemy, że łamie nas w kościach.
4. Łagodzący napój dla palaczy z imbirem
Składniki:
- 1 łyżeczka imbiru
- łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ szklanki naparu z zielonej herbaty
Sposób przygotowania:
Zaparzamy zieloną herbatę (najlepiej liściastą), dodajemy sproszkowany lyb potarty imbir, mieszamy i misktura gotowa.
Taka mieszanka złagodzi dokuczliwy kaszel u palaczy. Jako kurację najlepiej stosować przez 10 dni, popijając taką herbatę na noc.
5. Imbirowa kąpiel stóp
Składniki:
- 2 łyżeczki imbiru
Sposób przygotowania:
Do miski wlać gorącą wodę i 2 łyżki sproszkowanego imbiru, wymieszać i moczyć stopy do wysokości powyżej kostki. Po kilku minutach (w razie potrzeby dolewać ciepłej wody), dokładnie wytrzeć stopy, założyć ciepłe skarpety i szybko położyć się do łóżka.
Taka kąpiel świetnie sprawdzi się przy oznakach przemarznięcia, problemach z zasypianiem, u osób skarżących się na zimne stopy i dłonie. Ważne, by bezpośrednio po zabiegu od razu pójść się położyć i odpoczywać.
6. Mikstura z imbirem na gorączkę

Składniki:
- 30 g świeżego imbiru
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka brązowego cukru
Sposób przygotowania:
Świeży imbir gotujemy w 2 szklankach wody przez ok. 10 minut, dodajemy łyżeczkę cukru, odstawiamy na chwilę i małymi łyczkami pijemy ciepły napój.
Taki napój świetnie sprawdzi się przy łapiącej nas infekcji, a zwłaszcza przy przeziębieniu. Mieszanka ma właściwości rozgrzewające i wywołujące poty – co z kolei sprawi, że organizm szybciej poradzi sobie z atakującymi go wirusami.
7. Sałatka z imbirem
Składniki:
- 300 g wędzonego łososia
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 korzenia imbiru
- Szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Natkę pietruszki i imbir drobno siekamy. Łososia kroimy na ok. 3-centymetrowe kawałki. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy sól i pieprz. Następnie łączymy wszystkie składniki i sałatkę odkładamy na 20 minut do lodówki. Podajemy z pieczywem lub pełnoziarnistym makaronem.
Imbir dodany do naszej codziennej diety wspomaga trawienie, wzmacnia orgaznim oraz pomaga obniżyć cholesterol, więc warto szukać inspiracji i znaleźć dla niego miejsce w naszym jadłospisie.
Koniecznie sprawdź inne przepisy i porady, które powinny się znaleźć w Twojej domowej apteczce.
To zalewanie wrzącą wodą cytryny i miodu jest tak kretyńskie, że dalszych przepisów nie czytałem.