Polecane ćwiczenia
Home » Zdrowie i uroda » Domowa-apteczka » Imbir : naturalne przepisy
Imbir doskonale sprawdza się w łagodzeniu bóli stawów i eliminowaniu przeziębień.
Te przepisy z imibirem naprawdę warto znać.

Imbir : naturalne przepisy

Pisaliśmy już o cudownych właściwościach imbiru, teraz czas przetestować je w praktyce. Oto garść przepisów, które z powodzeniem można wykorzystać w leczeniu domowymi sposobami niektórych dolegliwości.

1. Imbirowy miód (doskonały na ból stawów)

Składniki:

  • Korzeń imbiru
  • Miód spadziowy

Sposób przygotowania:

Świeży korzeń imbiru kroimy w drobną kostkę, jeżeli imbir jest bardzo świeży i młody to nie ma potrzeby obierania go ze skóry. Przekładamy do średniej wielkości słoika i zalewamy miodem (ze względu na prozdrowotne właściwości najlepszy byłby spadziowy, ale można spróbować z jakimkolwiek, byle był prosto z pasieki).

Taką mieszankę wstawiamy do lodówki i na drugi dzień otrzymujemy pyszny syrop o intensywnym smaku i aromacie, który możemy dodawać do herbaty w ciągu dnia. Taki syrop ma właściwości wzmacniające, chroni przed przeziębieniem, dodaje energii oraz łagodzi bóle w stawach.

2. Syrop wzmacniający z imbirem

Składniki:

  • Korzeń imbiru
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Świeży imbir ścieramy na tarce o małych oczkach, przekładamy do słoika, dodajemy sok z cytryny i łyżkę miodu. Przechowujemy w lodówce.

Raz dziennie nabieramy ze słoika 1 łyżkę syropu, zalewamy wrzącą wodą i dodajemy sok malinowy lub z aronii. Taki napój ma świetne właściwości wzmacniające cały organizm. Przy regularnym spożywaniu tego syropu na pewno nie złapie Cię przeziębienie, a żaden ból głowy czy stawów nie będzie Ci straszny.

3. Imbirowa nalewka na trawienie

Składniki:

  • korzeń imbiru
  • suszone daktyle
  • wódka

Sposób przygotowania:

Potrzebny będzie nam duży słoik, do którego na przemian wkładamy pokrojony na duże kawałki imbir oraz daktyle w całości. Całą czynność powtarzamy do momentu aż słoik będzie pełny. Zalewamy całość wódką, tak, aby przykryła wszystkie składniki i zakręcamy.

Odstawiamy na minimum 3 tygodnie. Nalewka im starsza, tym lepsza i skuteczniejsza, można ją przechowywać nawet do dwóch lat. W celu złagodzenia dolegliwości żółądkowych (lub prewencyjnie) pijemy mały kieliszek po jedzeniu (ok. 3 łyżki stołowe). Nalewkę można również stosować przy przemarznięciu i gdy czujemy, że łamie nas w kościach.

4. Łagodzący napój dla palaczy z imbirem

Składniki:

  • 1 łyżeczka imbiru
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ szklanki naparu z zielonej herbaty

Sposób przygotowania:

Zaparzamy zieloną herbatę (najlepiej liściastą), dodajemy sproszkowany lyb potarty imbir, mieszamy i misktura gotowa.

Taka mieszanka złagodzi dokuczliwy kaszel u palaczy. Jako kurację najlepiej stosować przez 10 dni, popijając taką herbatę na noc.

5. Imbirowa kąpiel stóp

Składniki:

  • 2 łyżeczki imbiru

Sposób przygotowania:

Do miski wlać gorącą wodę i 2 łyżki sproszkowanego imbiru, wymieszać i moczyć stopy do wysokości powyżej kostki. Po kilku minutach (w razie potrzeby dolewać ciepłej wody), dokładnie wytrzeć stopy, założyć ciepłe skarpety i szybko położyć się do łóżka.

Taka kąpiel świetnie sprawdzi się przy oznakach przemarznięcia, problemach z zasypianiem, u osób skarżących się na zimne stopy i dłonie. Ważne, by bezpośrednio po zabiegu od razu pójść się położyć i odpoczywać.

6. Mikstura z imbirem na gorączkę

Miód to doskonałe uzupełnienie imbiru.
W przepisach na gorączkę warto połączyć miód z imbirem.

Składniki:

  • 30 g świeżego imbiru
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Świeży imbir gotujemy w 2 szklankach wody przez ok. 10 minut, dodajemy łyżeczkę cukru, odstawiamy na chwilę i małymi łyczkami pijemy ciepły napój.

Taki napój świetnie sprawdzi się przy łapiącej nas infekcji, a zwłaszcza przy przeziębieniu. Mieszanka ma właściwości rozgrzewające i wywołujące poty – co z kolei sprawi, że organizm szybciej poradzi sobie z atakującymi go wirusami.

7. Sałatka z imbirem

Składniki:

  • 300 g wędzonego łososia
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 korzenia imbiru
  • Szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Natkę pietruszki i imbir drobno siekamy. Łososia kroimy na ok. 3-centymetrowe kawałki. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy sól i pieprz. Następnie łączymy wszystkie składniki i sałatkę odkładamy na 20 minut do lodówki. Podajemy z pieczywem lub pełnoziarnistym makaronem.

Imbir dodany do naszej codziennej diety wspomaga trawienie, wzmacnia orgaznim oraz pomaga obniżyć cholesterol, więc warto szukać inspiracji i znaleźć dla niego miejsce w naszym jadłospisie.

 

Koniecznie sprawdź inne przepisy i porady, które powinny się znaleźć w Twojej domowej apteczce.

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

Dlaczego warto pić czystek?

Czystek – właściwości, zastosowanie, cena

Czystek to ostatnio bardzo popularne zioło, któremu przypisuje się cenne właściwości i różnorodne zastosowanie. Zdecydowanie …

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Maciej Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Maciej
Gość
Maciej

To zalewanie wrzącą wodą cytryny i miodu jest tak kretyńskie, że dalszych przepisów nie czytałem.