Czosnek od lat jest znany ze swoich niemalże magicznych właściwości – mimo chrakterystycznego zapachu, jest uznawany za jednego z najlepszych, naturalnych bakteriobójców, od lat wykorzystywanym w kuchni we wszelakich odmianach.
Każdy, kto choć raz się przeziębił, wie, że jednym z najlepszych remediów jest upieczony chleb natarty świeżo obranym czosnkiem. Również amatorzy potraw z grilla znają wyśmienite dipy jogurtowo-czosnkowych, które podkreślają smak potraw mięsnych i warzywnych.
Niestety, obranie czosnku często sprawia problem, jest mozolne i czasochłonne – co więcej możemy w wyniku obcinania końcówek nie wykorzystać dużych kawałków przyprawy.
Zwłaszcza, gdy wybieramy intensywną w smaku i zapachu, polską odmianę – gdy kawałki miąższu ugrzęzną pod paznokciami, czuć intensywne pieczenie 🙂
W przypadku przygotowania dużych porcji potraw i konieczności obrania większej ilości czosnkowych ząbków, operacja oddzielenia skórek od czosnkowego sedna jest męczącym wyzwaniem.
Zatem czy można temu jakoś zaradzić? Czy jest sposób na to jak szybko i bezproblemowo obrać czosnek?
Okazuje się, że tak 🙂
Będziesz w szoku jakie to łatwe 🙂 Potrzebujesz tylko: dwóch dużych misek i… czosnku.
Szczegóły w poniższym filmie:
Jak szybko obrać czosnek – instrukcja krok po kroku
PS: Sprawdź nasze przepisy na oryginalne i smaczne dipy do sałatek!