Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Przepisy » 5 pomysłów na grillowane warzywa

5 pomysłów na grillowane warzywa

Maj to miesiąc, w którym większość z nas rozpoczyna sezon grillowy. Ciepłe wieczory wręcz zachęcają do wrzucenia na ruszt mięska i kiełbasek oraz popicia ich zimnym piwkiem. Takie biesiadowanie choć przyjemne, jest prostym krokiem po dodatkowe centymetry w talii i biodrach, a zatem zanim w pełni rozpoczniesz sezon grillowy, warto poznać zdrowsze i równie smaczne przepisy na grillowane pyszności. Dzięki naszym poradom staniesz się mistrzem grillowego kunsztu, a twoje ogrodowe przyjęcia przyciągną masę znajomych i co najważniejsze, będą cieszyć zdrowym i smacznym jedzeniem.

Grillowane warzywa

Warzywa z grilla są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Większość z nich to potężne źródło antyoksydantów, są też bogate w błonnik i niskokaloryczne.Wysoka temperatura błyskawicznie je „upiecze” i wydobędzie z nich wspaniały aromat dymu, który pobudzi nasz apetyt. Zachowają one jednak naturalną chrupkość i słodycz. Zanim zaczniesz grillować warzywa, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach:

  • Łatwiej będzie grillować warzywa, jeśli nabijemy je na płaski rożen – dzięki temu nie będą się obracać, a opieką się równo.
  • Odrobina oliwy z oliwek to klucz do sukcesu. Pokrop warzywa oliwą z oliwek, ale uważaj, by nią nie przesiąkły.
  • Proste, suszone zioła, np. prowansalskie lub bazylia dodadzą twoim warzywom ciekawego smaku.
  • Jeżeli nie masz pomysłu, spróbuj prostej marynaty – wystarczy odrobina soku z cytryny, oliwy z oliwek i pogniecionego czosnku.

 

Prawdą jest, że warzywa potrzebują większej uwagi podczas grillowania, dlatego że łatwo mogą się przypalić. Jednakże wyśmienity efekt końcowy z pewnością wynagrodzi dodatkowy wysiłek – delikatnie zrumienione warzywa z grilla smakują wyśmienicie. Poniżej znajdziesz kilka prostych i smacznych przepisów.

1. Grillowana kukurydza

Składniki:

2 kolby kukurydzy, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

Usuń zewnętrzne liście kukurydzy, pozostawiając jedynie kilka liści najbliżej kolby. Kukurydzę umyj, odsuń na chwilę liście i posyp kolby solą oraz pieprzem. Ponownie otul kolby liśćmi i ułóż na ruszcie (na średnim ogniu). Kukurydzę grilluj po 15-20 minut z każdej strony, aż ziarna kukurydzy zrumienią się i lekko zbrązowieją. W połowie grillowania odwiń liście otulające kolbę, odsłaniając ziarna. W międzyczasie przygotuj masło pietruszkowe – miękkie masło starannie wymieszaj z natką oraz dopraw solą i pieprzem. Gotową kukurydzę zdejmij z rusztu, a następnie oderwij liście i ułóż ją na półmisku. Tak przygotowane warzywo posmaruj masłem pietruszkowym.

2. Grillowane bakłażany z sosem ogórkowo-miętowym

Składniki:

1 duży bakłażan, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz, pół szklanki jogurtu naturalnego, 1 średni ogórek gruntowy, kilka kropel olejku miętowego, szczypta brązowego cukru.

Przygotowanie:

Bakłażana umyj, osusz i pokrój wzdłuż na 8 cienkich plastrów, a następnie ułóż je na talerzu, obficie posól i odstaw. Oliwę z oliwek dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw. Następnie przygotuj sos z jogurtu, startego ogórka bez pestek i olejku. Dopraw go do smaku solą i pieprzem oraz cukrem. Plastry bakłażana opłucz pod bieżącą wodą, osusz i posmaruj przygotowaną oliwą. Następnie ułóż je na rozgrzanym ruszcie i grilluj przez około 10 minut aż się zarumienią i zmiękną. Gotowego bakłażana podawaj z sosem ogórkowym.

3. Szaszłyki z kolorowej papryki

Składniki:

1 sztuka zielonej, czerwonej i żółtej papryki, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki ziół prowansalskich, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

Papryki umyj, oczyść je z pestek i pokrój na większe kawałki. Na wcześniej namoczone patyczki do szaszłyków ponabijaj kawałki papryki. W miseczce wymieszaj oliwę z wyciśniętym czosnkiem oraz przyprawami i obficie posmaruj szaszłyki. Następnie ułóż je na ruszcie i grilluj przez około 15 minut często obracając i smarując oliwą.

4. Młode ziemniaki z grilla

Składniki:

1,5 kg młodych ziemniaków równej wielkości, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki bazylii, pół łyżeczki rozmarynu, woda, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszoruj, krótko obgotuj w wodzie i odcedź. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą z oliwek, ziołami, solą i pieprzem. Na namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków nabij po kilka sztuk ziemniaków. Tak przygotowane patyczki z ziemniakami ułóż na tackach do grillowania i polej oliwą zmieszaną z ziołami z każdej strony. Tacki ułóż na ruszcie i zamknij pokrywę grilla. Ziemniaki grilluj aż będą miękkie (ok.30 minut), od czasu do czasu obracając i smarując pozostałą oliwą.

5. Grillowane pieczarki

Składniki:

Pół kilograma pieczarek, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżka suszonych ziół prowansalskich, łyżeczka czosnku granulowanego.

Przygotowanie:

Pieczarki umyj, osusz i umieść w misce. Oliwę wymieszaj z przyprawami, a następnie zalej nią pieczarki i odstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Zamarynowane pieczarki ponabijaj na szpadki (lub patyczki do szaszłyków) i ułóż je na rozgrzanym ruszcie. Pieczarki grilluj przez około 10 minut do zarumienienia, od czasu do czasu obracając szpadki.

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

Propozycja dań na brunch

Zdrowe drugie śniadanie, czyli 5 inspirujących pomysłów na brunch!

Dbasz o pożywne śniadanie i pełnowartościowy obiad, ale w trakcie dnia brak ci czasu na …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o