Kapusta nie jest ulubionym warzywem Polaków. Mimo ogromnych ilości witamin C i B nie sięgamy po nią zbyt często, a przecież dzięki niej nasze organizmy są dotlenione i wzmocnione. Pomidory zaś zapobiegają zawałom i miażdżycy. Obniżają też poziom cholesterolu we krwi i korzystnie wpływają na pracę naszych serc.
1. Surówka z kapusty pekińskiej, selera naciowego, jabłka i ogórka kiszonego
Składniki:
- mały kawałek kapusty pekińskiej
- połówka selera naciowego
- połówka jabłka
- ogórek kiszony
- sól, pieprz, estragon
Sposób przygotowania:
- Kapustę i seler poszatkować. Jabłko i ogórek zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Połączyć składniki, doprawić.
2. Surówka z pomidora z ogórkiem kiszonym i zieloną cebulą
Składniki:
- pomidor
- ogórek kiszony
- zielona cebula(ewentualnie normalna)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pomidor i ogórek pokroić w kostkę.
- Cebulę poszatkować.
- Składniki połączyć, doprawić.
3. Surówka z kapusty pekińskiej, z papryką, ogórkiem kiszonym i pomidorem
Składniki:
- kawałek kapusty pekińskiej
- ogórek kiszony
- pomidor
- koperek zielony lub pietruszka
- sól, pieprz, odrobina cytryny
Sposób przygotowania:
- Poszatkować kapustę, wymieszać z pokrojonym ogórkiem i pomidorem.
- Dodać koperek lub pietruszkę ,przyprawić, wymieszać.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]