Dlaczego warto sięgać po twarożek?
Zobacz dlaczego warto jeść twarożek!

Chudnij dzięki chudemu twarożkowi

Ćwiczysz, jesz zdrowo, dbasz o swoje ciało? Zastanawiasz się czasem, co jeszcze możesz zrobić, by waga spadała, a mięśnie wyglądały lepiej? Wystarczy do codziennej diety włączyć chudy ser twarogowy. I chociaż wśród osób zajmujących się sportem i odchudzaniem wielu jest takich specjalistów, którzy zalecają jedzenie mięsa i ryb, a nie nabiału, to jednak jest on niezwykle ważny i nie warto go pomijać.



Dlaczego twaróg jest tak ważny?

Chudy ser twarogowy to mała ilość kalorii i tłuszczu, a sporo wapnia i białka. Białko z nabiału powinno stanowić ważny element codziennej diety u osób, które ćwiczą rekreacyjnie i dbają o to, co znajduje się na ich talerzu.

Tylko kulturyści potrzebują go więcej i muszą częściej sięgać po mięso, które jest dla nich głównym źródłem aminokwasów. Wiele osób dyskryminuje też twaróg ze względu na nietolerancję laktozy. Jednak cukier mleczny w twarogu czy serku twarogowym występuje w znikomej ilości i nie wpływa na samopoczucie osób, które nie przyswajają laktozy.

Powinny one unikać mleka czy jogurtów, ale po ser mogą zwykle sięgać bez najmniejszych obaw.

Twaróg i chudy ser twarogowy dość długo się trawi, a co za tym idzie, przez kilka godzin po posiłku organizm będzie uzupełniał białko dostarczone z twarogu. W przypadku mięsa z kurczaka organizm trawi białko maksymalnie 2 godziny, a to z twarogu nawet 8.

To niezwykle istotna różnica, gdy ćwicząc chcemy też zbudować ładniejszą masę mięśniową, a nie tylko zrzucić zbędne kilogramy.

Wiele osób ćwiczących na siłowni je ser twarogowy… na kolację, tak by przez całą noc organizm dostarczał do mięśni niezbędnego do ich budowy i regeneracji białka.

Tak naprawdę twarogu nie powinno się jeść tylko w przypadku, gdy cierpimy na biegunkę albo inne problemy żołądkowe.

Pomysły na smaczne dania z twarogu

Pod jaką postacią najlepiej zjadać chudy ser twarogowy?

Tutaj właściwie nie ma żadnych wytycznych. Można z niego zrobić pyszny deser z owocami i bakaliami, smarować nim chleb, wymieszany z czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem stanowi doskonały dip do warzyw, jest przepyszny z ziemniakami w mundurkach, jak i z rzodkiewką, szczypiorkiem, ogórkiem czy zwyczajną rzeżuchą.

Ten sprzedawany w pojemnikach można zabierać ze sobą do pracy czy w podróż i na jego podstawie robić dania na lunch czy drugie śniadanie.

Unikajmy jednak wszelkich serków z dodatkami owoców, wanilii, czekolady. Te co prawda twaróg mają w składzie, ale dostarczają mnóstwo cukru, nawet kilka łyżeczek w malutkim kubeczku. Lepiej kupić czysty ser twarogowy i samodzielnie go doprawić.


Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

zioła i korzenie

Odkrywanie egzotycznych smaków dzięki różnorodnym mieszankom ziół i korzeni

Zanurz się w nieodkryte dotąd aromaty egzotycznych ziół i korzeni. Wprowadź do swojej kuchni niezwykle …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail