Home » Odżywianie » Porady » Smak polskiego morza
Jakie ryby wybierać nad morzem?

Smak polskiego morza

Z czym kojarzy się polskie wybrzeże? Oczywiście, z morzem, z plażami, malowniczymi lasami nadmorskimi. Wiele osób odpowiedziałoby, że dodatkowo z promenadami nadmorskimi, molo, portami morskimi. Wszystko to jest jak najbardziej właściwym skojarzeniem, ale gdyby tak doprecyzować pytanie i zapytać „z czym kojarzy się polskie wybrzeże pod względem kulinarnym”? Naturalnie, z rybami! Z rybami wędzonymi, smażonymi, grillowanymi czy nawet duszonymi, ale zawsze świeżymi, z klimatycznej smażalni czy innej knajpki zlokalizowanej tuż przy plaży.

Gwarancja świeżości

Niewiele jest takich miejsc w Polsce, gdzie można zjeść rzeczywiście świeżutką rybkę – taką, która jeszcze kilka godzin wcześniej swobodzie sobie pływała w wodzie. Prawdziwi znawcy i miłośnicy ryb z całą pewnością zgodzą się z tym, iż świeżo złowiona ryba jest zdecydowanie smaczniejsza od tej przez dłuższy czas przechowywanej w zamrażarce.

Będąc w wielu miejscach nad morzem, między innymi w Juracie, można często oglądać rybaków wracających z obfitymi połowami. Świeżą, surową rybę można kupić od razu w porcie, jeśli ma się ochotę zabrać ją ze sobą do domu i przyrządzić wedle własnego przepisu. Można kupić także rybę wędzoną, która będzie nadawała się do spożycia jeszcze przez kilka dni, o ile oczywiście będzie przechowywana w odpowiednich warunkach.

Jakie ryby?

Do zdecydowanie najpopularniejszych ryb chętnie kupowanych przez turystów należą dorsz, flądra, łosoś oraz śledź. Są to ryby bałtyckie, dlatego też istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że kupując którąś z tych ryb w smażalni, dostaniemy świeżutki, dopiero co złowiony okaz.

Flądra jest rybą bardzo charakterystyczną, jest dość duża i płaska. Jej mięso jest średnio tłuste, białawe. Można ją dostać bez trudu w niemal każdej wędzarni czy smażalni. Dorsz z kolei charakteryzuje się mięsem chudym, białym, które ma raczej neutralny smak. Dobrze przyprawiony dorsz jest naprawdę pyszny! Ciekawą i naprawdę dobrą rybą jest łosoś. Mięso ma różowawy kolor i jest dość tłuste. Jest nieco droższy od pozostałych ryb.

Można oczywiście zamówić różne inne ryby takie jak m.in. popularny halibut, pstrąg, węgorz, sandacz czy nawet rekin, jednak tutaj niestety trzeba liczyć się z tym, że najprawdopodobniej będą one mrożone.

Doskonałych ryb skosztujecie w restauracji Hotelu Bryza nad morzem prowadzonej przez Andrzeja Bałdygę – miłośnika ryb i owoców morza, propagatora nowoczesnej i kreatywnej kuchni polskiej.

Artykuł zewnętrzny 

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

Mleko, a nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy a poziom wapnia w organizmie

Nietolerancję laktozy, uniemożliwiającą spożywanie mleka i wielu jego przetworów, stwierdza u siebie coraz więcej osób. …

1 komentarz

  1. Jak ktoś będzie na Helu to polecam wybrać  się do restauracji Checz. Mają pyszne jedzenie, w świetnych cenach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Nie przegap nowych artykułów na Stopnadwadze.pl i kliknij "Lubię To"!
Polub Stopnadwadze.pl na Facebooku