Co to są składniki odżywcze?
Co to są składniki odżywcze?

Co to są składniki odżywcze i dlaczego są tak ważne w zdrowej diecie?

Często możemy usłyszeć, że aby dieta była zdrowa, to powinna być zbilansowana, a co za tym idzie, powinna dostarczać odpowiednią ilość składników odżywczych. Co to właściwie są te składniki odżywcze, dlaczego są tak ważne dla naszego organizmu i czym różnią się od wartości odżywczych? Na te wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź w naszym krótkim artykule.

Co to są składniki odżywcze i dlaczego są takie ważne?

Mówiąc najprościej, składniki odżywcze to substancje chemiczne dostarczane organizmowi wraz z pożywieniem.

Należą do nich:

  • białko,
  • węglowodany,
  • tłuszcze,
  • witaminy
  • minerały
  • oraz woda.

Wszystkie te składniki powinny być dostarczone organizmowi w odpowiednich ilościach oraz proporcjach, ponieważ pełnią funkcje budulcowe, energetyczne i regulujące.

Funkcję budulcową pełni przede wszystkim białko oraz składniki mineralne – dostarczają one budulca do tworzenia, odbudowy lub utrzymania tkanek.

Funkcję energetyczną pełnią tłuszcze i węglowodany – niczym paliwo, dostarczają nam energii niezbędnej do funkcjonowania. Natomiast o regulację różnych procesów zachodzących w ciele dbają witaminy i składniki mineralne (funkcja regulująca).

Powyższe funkcje nie mogłyby być spełnione bez wody, która wspomaga wszystkie procesy życiowe organizmu, w tym transportuje tlen i składniki odżywcze (oraz rozpuszcza je i wspomaga wchłanianie). Ponadto odpowiada ona za prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, jest niezbędna do regulacji ciepłoty ciała (termoregulacja), wydalania produktów przemiany materii, w tym toksyn oraz prawidłowego trawienia.

Aby nasz organizm był zdrowy i prawidłowo funkcjonował, należy dostarczać mu właściwą ilość składników odżywczych każdego dnia. Wówczas możemy mówić o zbilansowanej diecie.

Czym różnią się składniki odżywcze od wartości odżywczych?

Oba wyrażenia brzmią podobnie i często zdarza się nam stosować je zamiennie, jednak nie oznaczają tego samego. Wartość odżywcza oznacza stopień w jakim dany produkt pokrywa potrzeby organizmu w zakresie przemian metabolicznych, czyli – mówić prościej – jaką dany produkt ma wartość energetyczną, czyli ile kalorii nam dostarcza, a także ile zawiera tłuszczu, w tym kwasów tłuszczowych nasyconych, białka, węglowodanów, w tym cukrów oraz soli.

Wartości odżywcze produktu powinny się znaleźć na jego etykiecie. Producenci mają obowiązek podania wartości odżywczej w przeliczeniu na 100g lub 100ml.

Check Also

błonnik dieta

Jak błonnik nierozpuszczalny może pomóc w zmniejszeniu kaloryczności diety?

Błonnik to inaczej włókno pokarmowe, czyli wspólne określenie różnych substancji pochodzenia roślinnego. Błonnik nie podlega …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail