Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Porady » ABC udanego grilla
Choć przepis na udany grill to przede wszystkim tłuste mięsiow, warto spróbować zdrowych zamienników: warzyw i drobiu.
Grill jest fantastycznym sposobem na spędzenie czasu z przyjaciółmi.

ABC udanego grilla

Polacy pokochali grilla. Nie wyobrażamy sobie weekendu bez dobrej zabawy przy skwierczącym mięsie i zimnych, niekoniecznie bezalkoholowych, napojach. Przy ruszcie spędzamy coraz więcej czasu, zajadając się smażonymi przysmakami. Często jednak zapominamy o kilku ważnych rzeczach, które grillowanie mogą uczynić łatwiejszym, przyjemniejszym i co najważniejsze: zdrowszym.

Właściwa rozpałka

Pamiętaj, żeby nie rozpalać grilla benzyną, ropą, ani starymi (zwłaszcza kolorowanymi) gazetami. Rozpalanie benzyną może być bardzo niebezpieczne i w przypadku wybuchu skutkować czymś poważniejszym niż nadpalone brwi :D. Ponadto unoszące się opary są toksyczne i rakotwórcze, a wszystko to pozostanie na ruszcie lub samym grillu.

Przy rozpalaniu grilla zdejmij ruszt i pozwól się rozpałce wypalić do końca. Zawsze korzystaj z gotowych rozpałek (w postaci drewnianych, nasączonych brykietów lub płynu), które idealnie do tego się nadają.

NIGDY nie polewaj węgli lub brykietów rozpałką, jeżeli znajduje się nad nimi ruszt z przygotowanymi potrawami: unoszące się rakotwórcze opary osadzą się nie tylko na ruszcie, ale też grillowanym mięsie i warzywach.

Kukurydza to doskonały pomysł na ciekawą potrawę na grill.
Kukurydza z grilla jest świetnym pomysłem. Z odrobiną masła smakuje wyśmienicie.

Tacka to podstawa!

Nigdy nie kładziemy mięsa lub warzyw bezpośrednio na ruszcie: kapiący na węgle tłuszcz i woda sprawiają, że z paleniska unoszą się szkodliwe substancje, które pozostają bezpośrednio na smażonych potrawach. Najlepiej skorzystać z jednorazowych aluminiowych tacek.

Jak grillować?

Zanim zaczniesz grilla przygotuj zapas węgla drzewnego lub brykietu.
Pamiętaj, by zacząć piec, na maksymalnie rozżarzonych węglach.

Wbrew pozorom umiejętne rozpalenie i przygotowanie grilla nie jest taką prostą sprawą. Mięso kładziemy na tacce, gdy węgle/brykiet są maksymalnie rozżarzone i pojawia się na nich białawy nalot. Potrawy powinny być opiekane nie dłużej niż 10-15 minut. Wtedy nie tracą walorów smakowych i są najzdrowsze. Nigdy nie smażymy mięsa w ogniu(mięso będzie surowe w środku), ani na wygasających węglach. Unikamy również przypalania i zwęglania potraw – nie dość, że wpływa to na ich smak, to jeszcze sprawia, że w spalonych częściach wydzielają się rakotwórcze pierwiastki. Z tego samego powodu lepiej zrezygnować z polewania piwem mięsa w trakcie pieczenia.

Jak gasić grilla?

Jeżeli w trakcie grillowania używamy na węgla drzewnego, musimy szczególnie uważać – może się on zapalić. W takim momencie należy najpierw ściągnąć ruszt i delikatnie spryskać płomień. Nie polewamy węgla bezpośrednio wodą!

Czysty ruszt to podstawa

Nie wiadomo czemu pokutuje powszechne przekonanie, że grilla nie trzeba czyścić, bo wysoka temperatura zabije wszystkie bakterie i szkodliwe substancje. Stąd też bardzo często możemy się spotkać z rusztami obklejonymi warstwami tłuszczu i sadzy pamiętających wiele sezonów. Nie chodzi tylko o walory estetyczne – przy gwałtownym smażeniu, pozostałe sadze i tłuszcze dostają się do smażonych potraw (nawet gdy używamy tacek). Dlatego zawsze najlepiej zabrać się do czyszczenia po zakończonym grillowaniu (w sklepach możemy kupić odpowiednie detergenty, które za kilka złotych błyskawicznie pomogą nam uporać się z tym problemem).

Grill może być zdrowy!

Grill nie musi być nudny! Zafunduj sobie odrobinę szaleństwa i przygotuj szaszłyki lub kebaby.
Szaszłyki z grilla to świetny pomysł, zwłaszcza jeżeli użyjesz świeżych, soczystych warzyw i drobiu.

Potrawy z grilla mają często opinię niezdrowych i bardzo szkodliwych. Wynika to z tego, że jesteśmy przyzwyczajeni do do grillowania ciężkich i tłustych mięs. Warto się jednak zastanowić nad alternatywami, a tych może być naprawdę sporo! Odpowiednio przyrządzone ryby, mięso drobiowe czy warzywa, nie dość, że świetnie smakują, to są doskonałym zamiennikiem królujących na ruszcie karczków, kiełbas czy żeberek!

Sałatki, przyprawy, dipy…

Nie mniej ważne od samych głównych potraw ważne są odpowiednie dodatki. Warto do grilla przygotować sałatki, których smak doskonale komponuje się z mięsem i zarazem stają źródłem cennych składników i witamin. Oprócz tego pamiętajmy o odpowiednim przyprawieniu potraw: za pomocą ziół i sosów. Lepiej postawić na własnoręcznie przygotowywane dodatki (własne kompozycje ziół), niż zakupy gotowych produktów (są pełne soli i konserwantów). Przy przygotowaniu sosów i dipów jako bazę wybierajmy jogurt naturalny, a nie majonez!

źródło zdjęć: sxc.hu

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

Agrest indyjski to suplement diety który wspomaga proces odchudzania i dostaniesz go w każdym sklepie.

Agrest indyjski kontra odchudzanie – jak to działa?

Czy wiesz, że szerokie grono Polaków boryka się z nadwagą lub otyłością? To przypadłości uwarunkowane …

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
stopnadwadze.plpolk Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
polk
Gość
polk

polubili grill a nie „grilla” – to durne i plebejskie. dlaczego w takim razie nie piszesz „ruszta” tylko normalnie ruszt. eeech analfabeci wszedzie

stopnadwadze.pl
Editor

Dobrze, że mamy internetowych purystów językowych, którzy potrafią w sposób kulturalny zwrócić uwagę, konstruując zdania zgodnie z zasadami poprawnej polszczyzny – zwłaszcza jeśli chodzi o użycie wielkich i małych liter, interpunkcji oraz ortografii. PS: W artykule nie zajdziemy zdania „polubili grilla” – trudno więc rzec, do którego fragmentu zarzut się odnosi. Chodzi o dopełniacz, biernik? O zdanie w tekście? O śródtytuł? Czy może o tytuł? PS 2: Polecamy przed krytyką sięgnąć po słownik np. Wielki słownik poprawnej polszczyzny pod red. A. Markowskiego, PWN, Warszawa 2004 w odmianie rzeczownika grill w liczbie pojedynczej w dopełniaczu wskazuje jako poprawną odmianę grilla, natomiast… Czytaj więcej »