Algi morskie coraz częściej goszczą w polskich domach i nie ma w tym absolutnie nic dziwnego. To nic innego, jak wodorosty, które gromadzą w sobie sporą dawkę niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastków. Można w nich również znaleźć zdrowe tłuszcze i duże pokłady jodu. Algi występują w wielu różnych wariantach, w tym m.in. w proszku oraz tabletkach. Największą popularnością cieszą się obecnie spirulina oraz chlorella. Co konkretnie wyróżnia te algi i jakie są ich mocne strony?
Spirulina
Spirulina jest ceniona przede wszystkim przez osoby chcące zrzucić nieco zbędnych kilogramów. Zaleca się po nią sięgać również wtedy, gdy domownicy prowadzą aktywny tryb życia czy też od dłuższego czasu narzekają na przemęczenie i osłabienie organizmu. Ciekawym wyborem w takim przypadku będzie spirulina w proszku, odpowiadająca za:
- wsparcie procesu odchudzania,
- zwiększenie odporności organizmu,
- obniżenie poziomu złego cholesterolu,
- zmniejszanie stanów zapalnych,
- przyspieszenie metabolizmu,
- obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
Na szczególne uznanie zasługuje to, że spirulina zawiera w sobie m.in. witaminy z grupy B, witaminę D oraz E, magnez, fosfor, miedź, potas, selen, chrom, mangan, cynk, jod oraz sód. Zdecydowanie wygodniejsza w aplikacji jest jej sproszkowana forma, ale zainteresowane osoby w dowolnej chwili mogą też kupić spirulinę w tabletkach. Algi należące do tej kategorii nie są jednak polecane osobom zmagającymi się z chorobami autoimmunologicznymi.
Chlorella
Drugą z dostępnych propozycji rynkowych jest chlorella, która również występuje w wersji sproszkowanej oraz tabletkowej. Tego typu algi morskie odpowiadają m.in. za skuteczne odkwaszanie organizmu i usunięcie z niego szkodliwych toksyn. Jednocześnie można mieć pewność, że do organizmu dostarczy się duże ilości białka, witamin z grupy B, jodu, witaminy A, selenu, potasu, żelaza, wapnia, kwasów Omega-3 i beta-karotenu. Inne korzyści wynikające ze stosowania chlorelli to:
- wsparcie pracy wątroby i przyspieszenie jej regeneracji,
- obniżenie ryzyka występowania chorób metabolicznych i sercowo-naczyniowych,
- uzupełnianie niedoborów białka.
Po chlorellę sięgają osoby w różnym przedziale wiekowym, jednak nie powinno się jej łączyć z dużą dawką witaminy C i lekami przeciwzakrzepowymi. Najlepiej skonsultować to z doświadczonym specjalistą i rozsądnie wprowadzić chlorellę do swojego życia. Najwygodniejszą opcją na rynku jest oczywiście chlorella w proszku, lecz jeśli ktoś jest zwolennikiem przyjmowania alg w tabletkach, ma ku temu doskonałą sposobność. Takie produkty również można nabyć w bardzo dobrej cenie.
Jak widać algi morskie mogą nieść za sobą wiele pozytywnych zmian, dlatego też śmiało można je stosować wymiennie (raz chlorellę, a innym razem spirulinę). Obie te propozycje mają nieco inne właściwości, więc dobrze byłoby je wszystkie ze sobą połączyć. Chlorella może pozytywnie wpłynąć na lepszą przemianę materii i utratę zbędnych kilogramów, a dodatkowo obniży poziom złego cholesterolu we krwi.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu