Co to jest erytrol

Erytrol – co to właściwie jest?

Erytrytol jest organicznym związkiem chemicznym, który może z powodzeniem zastąpić nam biały cukier. Jest bezpieczny, wskazany osobom chorującym na cukrzycę czy stosującym niskokaloryczną dietę. Ma blisko 0 kalorii i sprawi, że bez wyrzutów sumienia znów możesz cieszyć się pysznym ciastkiem do popołudniowej kawy.

Czym jest erytrytol?

Erytrytol wygląda jak zwykły cukier – jest krystaliczny, biały, bezwonny. Jest organicznym związkiem chemicznym, który stosowany jest jako substancja słodząca dodawana do żywności. Na etykietach jest oznaczany jako E 968. Erytrytol naturalnie występuje w wielu owocach, w niektórych wodorostach i w czerwonym winie.

Kto najbardziej korzysta z jego właściwości?

Uważa się go za jeden z najzdrowszych słodzików – nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, człowiek wydala go w niezmienionej formie wraz z moczem. Mogą po niego sięgać cukrzycy, osoby na diecie lub Ci, którzy preferują niskokaloryczną dietę. Erytrytol ma bardzo niską wartość energetyczną – 1g tego słodziku dostarcza 0,2 – 0,4 kcal. Dla porównania – 1g cukru ma 4 kcal, natomiast ksylitol w 1 g dostarcza nam 2,4 kcal. Erytrytol jest tym samym najmniej kaloryczną substancją słodzącą. Dobrą wiadomością jest ta, że nie jest fermentowany przez bakterie występujące w jamie ustnej, dlatego nie powoduje próchnicy.

Czy erytrytol jest bezpieczny?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała erytrytol za całkowicie bezpieczny dodatek do żywności. Na etykietach możesz go znaleźć pod oznaczeniem E968. W Polsce erytrytol może być stosowany jako dodatek do m.in. lodów, dżemów, galaretek, marmolad, owoców kandyzowanych, gum do żucia, a także różnych sosów i suplementów diety.

Przepis – Lekkie ciasteczka owsiane z erytrytolem

Składniki: 2 szklanki płatków owsianych, 1 jajko, 100g masła, 1/4 szklanki erytrytolu, ulubione dodatki: np. cynamon, aromat waniliowy.

Wykonanie: Tłuszcz rozpuść w rondelku. Dodaj erytrytol i wymieszaj dobrze do zupełnego rozpuszczenia. Do miski z płatkami owsianymi i jajkiem dodaj rozpuszczone masło z erytrytolem. Wszystko dokładnie wymieszaj, dorzuć dodatki według preferencji, np. cynamon, aromat, orzeszki, pestki słonecznika. Wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz ciastka w 180°C przez około 15 minut. Przepyszne niskokaloryczne ciasteczka gotowe.

Artykuł przygotowany przez partnera serwisu

O autorze - stopnadwadze.pl

Stopnadwadze.pl to portal dla kobiet w wieku 30-50 lat, na którym znajdziesz ciekawe przepisy, diety, pomysły na treningi oraz ćwiczenia. Chcemy pomóc Ci schudnąć i złapać dobrą formę. Piszemy przede wszystkim do Pań, które nie są sportsmenkami, ale pragną zmiany i są zdeterminowane by zacząć zdrowy tryb życia.

Check Also

tłuszcze trans w diecie

Trans tłuszcze: cichy wróg twojego zdrowia! Jak ich unikać?

Czy zdarzyło Ci się słyszeć, że na cholesterol źle wpływają tłuszcze nasycone? To prawda. Jednak …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail