Erytrytol jest organicznym związkiem chemicznym, który może z powodzeniem zastąpić nam biały cukier. Jest bezpieczny, wskazany osobom chorującym na cukrzycę czy stosującym niskokaloryczną dietę. Ma blisko 0 kalorii i sprawi, że bez wyrzutów sumienia znów możesz cieszyć się pysznym ciastkiem do popołudniowej kawy.
Czym jest erytrytol?
Erytrytol wygląda jak zwykły cukier – jest krystaliczny, biały, bezwonny. Jest organicznym związkiem chemicznym, który stosowany jest jako substancja słodząca dodawana do żywności. Na etykietach jest oznaczany jako E 968. Erytrytol naturalnie występuje w wielu owocach, w niektórych wodorostach i w czerwonym winie.
Kto najbardziej korzysta z jego właściwości?
Uważa się go za jeden z najzdrowszych słodzików – nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, człowiek wydala go w niezmienionej formie wraz z moczem. Mogą po niego sięgać cukrzycy, osoby na diecie lub Ci, którzy preferują niskokaloryczną dietę. Erytrytol ma bardzo niską wartość energetyczną – 1g tego słodziku dostarcza 0,2 – 0,4 kcal. Dla porównania – 1g cukru ma 4 kcal, natomiast ksylitol w 1 g dostarcza nam 2,4 kcal. Erytrytol jest tym samym najmniej kaloryczną substancją słodzącą. Dobrą wiadomością jest ta, że nie jest fermentowany przez bakterie występujące w jamie ustnej, dlatego nie powoduje próchnicy.
Czy erytrytol jest bezpieczny?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała erytrytol za całkowicie bezpieczny dodatek do żywności. Na etykietach możesz go znaleźć pod oznaczeniem E968. W Polsce erytrytol może być stosowany jako dodatek do m.in. lodów, dżemów, galaretek, marmolad, owoców kandyzowanych, gum do żucia, a także różnych sosów i suplementów diety.
Przepis – Lekkie ciasteczka owsiane z erytrytolem
Składniki: 2 szklanki płatków owsianych, 1 jajko, 100g masła, 1/4 szklanki erytrytolu, ulubione dodatki: np. cynamon, aromat waniliowy.
Wykonanie: Tłuszcz rozpuść w rondelku. Dodaj erytrytol i wymieszaj dobrze do zupełnego rozpuszczenia. Do miski z płatkami owsianymi i jajkiem dodaj rozpuszczone masło z erytrytolem. Wszystko dokładnie wymieszaj, dorzuć dodatki według preferencji, np. cynamon, aromat, orzeszki, pestki słonecznika. Wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz ciastka w 180°C przez około 15 minut. Przepyszne niskokaloryczne ciasteczka gotowe.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu