W porównaniu do Azji, Europa bardzo późno zaczęła doceniać mięso przepiórki. Niecałe 100 lat temu rozpoczęto sprowadzanie oraz pierwsze hodowle tego niepozornego ptaka na naszym kontynencie. Jeżeli myślisz, że ekologiczny zagrodowy drób może mu dorównać jesteś w błędzie. Mimo wyższej ceny i niewielkiej gramatury samego mięsa, najważniejsza okazuje się kwestia zdrowia jakie ze sobą niesie. Dla osób, które cenią sobie smak i szczególnie uważnie wybierają świeże mięso będzie to prawdziwy skarb. Czym przepiórka wygrywa z powszechnie znanym nam drobiem?
Mała przepiórka wygrywa z indykiem
Mięso z indyka jest w czołówce wszystkich mięs, zarówno jeśli chodzi o zdrowie, jak i smak. W porównaniu z niewielką przepiórką musi jednak odsunąć się w cień.
Jak to możliwe, że mały ptak, który swoją ceną przebija wysokiej jakości wołowinę i niektóre tłuste ryby, robi taką furorę?
Restauracje zachodniej Europy bardzo go cenią i zawsze mają w zanadrzu tuszę dla specjalnych klientów. W Polsce trudno dostać przepiórkę nawet na specjalne zamówienie. Jedynie najlepsze restauracje w kraju są gotowe na jej szybkie przyrządzenie. Na Zachodzie odkryto jak zdrowe jest to mięso drobiowe.
Wysoka zawartość pełnowartościowego białka w połączeniu z żelazem (najlepsze żelazo dla ludzkiego organizmu zawarte jest w mięsie) i niskim poziomem cholesterolu zostawia konkurencję w tyle.
Chociaż nieraz usłyszeć można pogląd, że najlepsze jest samo mięso bez nadmiernego przyprawiania, warto spróbować rosołu gotowanego na tuszy przepiórki.
To jedno z nielicznych mięs całkowicie bezpieczne dla osób chorujących na wrzody żołądka, schorzenia wątroby i nadciśnienie tętnicze.
Nie zapomnij o jajkach
Jajko to idealny twór przyrody, do którego porównuje się wszystkie inne produkty spożywcze zawierające proteiny. Bezbłędne połączenie aminokwasów tworzy z niego świetną podstawę diety sportowców, a także ludzi chcących żyć zdrowo.
Nie warto wierzyć w bajki o szkodliwym cholesterolu w nim zawartym. Jajka małej przepiórki mogą rywalizować z jajkiem kurzym pod względem kalorii oraz ilości składników odżywczych.
Co ciekawe tłuszcz w nim zawarty ma niemal niezauważalne ilości cholesterolu. Powinni je jeść przede wszystkim alergicy, którzy nie trawią prawidłowo jaj od kury.
Zaskakująca jest ilość zdrowia jaka płynie z tak niewielkich ptaków. Wprowadzając je do swojej diety możecie uzupełnić niedobory zwłaszcza w witaminach z grupy B i dostarczyć lekkostrawnego pełnowartościowego białka bez alergenów w składzie.
Więcej informacji o przepiórce i sposobach jej przyrządzania znaleźć można tutaj: https://www.makro.pl/swiat-produktow/mieso-w-makro/dziczyzna/przepiorka.
Artykuł został przygotowany przez partnera serwisu.