catering dietetyczna dla cukrzyków

Catering dietetyczny dla cukrzyków

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, w której ogromną rolę odgrywa dieta. Odpowiedni sposób odżywiania może sprawić, że schorzenie będzie przebiegać prawie bezobjawowo. Jak sobie poradzić z należytym jedzeniem, gdy nie mamy czasu na przygotowywanie posiłków, czy też wiedzy o ich kompozycji? Wybór jest prosty – catering dietetyczny dla cukrzyków!

Kto powinien przestrzegać diety cukrzycowej?

Dieta cukrzycowa powinna być integralną częścią leczenia wszystkich rodzajów cukrzycy. Istnieją dwa główne typy tej choroby:

  • Cukrzyca typu 1: Cukrzyca insulinozależna jest chorobą autoimmunologiczną, która niszczy komórki trzustki produkujące insulinę. zaczyna się w dzieciństwie lub młodości;
  • Cukrzyca typu 2 – istota choroby tkwi w nieprawidłowym działaniu insuliny w tkankach, co skutkuje wzrostem poziomu cukru we krwi. Za jego rozwój odpowiadają czynniki genetyczne i środowiskowe. Często wiąże się z otyłością i zwykle występuje u osób dorosłych.

Na świecie około 350 milionów ludzi choruje na cukrzycę, z czego 80-90% przypadków to cukrzyca typu 2.

Dieta dla cukrzyków – najważniejsza zasada

W cukrzycy typu 2 dieta polega przede wszystkim na osiągnięciu i utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Ma na celu zapobieganie możliwym powikłaniom choroby, w tym stopie cukrzycowej, chorobie nerek i retinopatii. Odpowiednia dieta może zapewnić:

  • optymalne stężenia cholesterolu całkowitego we krwi, cholesterolu lipoprotein o wysokiej i niskiej gęstości oraz triglicerydów,
  • optymalne ciśnienie krwi, co zmniejsza ryzyko chorób serca,
  • prawidłową wagę.

Obecnie zalecaną dietą dla osób z cukrzycą typu 2 jest dieta o niskim indeksie glikemicznym, którą posiada w swojej ofercie catering dietetyczny Ożarów Mazowiecki. Ten parametr, oznaczony literami IG, określa szybkość trawienia i wchłaniania cukru do krwi w przypadku danego produktu, a tym samym jego zdolność do zwiększania poziomu glukozy po jedzeniu. Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym są szybko trawione, co powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi, a następnie jego szybki spadek.

Dieta na cukrzycę opiera się na zasadach zdrowego odżywiania, czyli 4 regularnych posiłków, starannego doboru pokarmów, odpowiedniego nawodnienia i aktywności fizycznej. Większość jej zasad jest zgodna z zasadami diety śródziemnomorskiej. Menu dietetyczne dla diabetyków opiera się na stosowaniu żywności minimalnie przetworzonej o niskim indeksie glikemicznym: pieczywa pełnoziarnistego, makaronu pełnoziarnistego, surowych warzyw i owoców, naturalnych produktów mlecznych i ich pochodnych oraz niewielkiej ilości orzechów, oraz tłuszczy roślinnych. Pamiętaj jednak, że indeks glikemiczny żywności może się zmieniać podczas gotowania, jednak wybierając catering dietetyczny w Sochaczewie, nie musisz tego wiedzieć, idealne i gotowe posiłki dostajesz prosto pod drzwi.

Co jeść z cukrzycą? Produkty polecane w diecie chorych na cukrzycę

Pokarmy, które diabetycy mogą spożywać, obejmują:

  • naturalne produkty mleczne i ich pochodne – zsiadłe mleko, twarożek, kefir, jogurt naturalny
  • warzywa – brokuły, kalafior, cukinia, cebula, pomidory, ogórki, kapusta biała, sałata itp., brukselka, czosnek, fasola biała i czerwona, fasolka szparagowa, groch, fasola szparagowa, kapusta, kukurydza, papryka, marchew, pietruszka, por, soczewica, rzodkiewka, rzepa. Warzywa najlepiej jeść na surowo,
  • ziarna i makarony – pełnoziarnisty chleb żytni, brązowy ryż, kasza bulgur, kasza gryczana, jęczmień, makaron pełnoziarnisty, pełnoziarnisty kuskus, komosa ryżowa, płatki owsiane (naturalne i górskie), gryka, otręby pszenne, płatki owsiane,
  • mięso i ryby – kurczak, indyk, chuda wołowina, chuda wieprzowina, cielęcina, dziczyzna, królik i wszystkie ryby.

Możesz również włączyć do diety cukrzycowej niewielkie ilości owoców: pomarańcze, winogrona, brzoskwinie, jabłka, morele, jagody, truskawki, maliny, jeżyny, czarne porzeczki, winogrona, porzeczki, awokado, małe dojrzałe banany, cytryny, wiśnie lub gruszki. Jednak jako zamienniki słodyczy zaleca się użycie słodzika, ksylitolu lub stewii. Wszelkie te aspekty obejmują dania, które oferuje catering dietetyczny Żyrardów, dzięki czemu skoki cukru nie będą się już zdarzały.

Artykuł przygotowany przez partnera serwisu 

Check Also

porcje warzyw i owocow

5 porcji warzyw i owoców dziennie – hit czy mit?

Na pewno nie raz zastanawiałaś się, czy popularne zalecenia spożywania 5 porcji warzyw i owoców …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail