Na pewno nieraz słyszałeś o tym, że błonnik pokarmowy jest ważnym elementem zdrowej diety. Dlaczego produkty bogate w błonnik są tak istotne, jeżeli chcemy cieszyć się zdrowiem? Co zawiera błonnik? Dlaczego dla Twojej sylwetki najlepsza jest dieta bogata w błonnik? Sprawdźmy!
Z tekstu dowiesz się:
Mówiąc o zdrowej diecie, często wspomina się o błonniku pokarmowym – odgrywa on ważną rolę w organizmie, wspierając rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej. Dodatkowo zapewnia sytość, co sprawia, że jest Twoim sprzymierzeńcem w diecie odchudzającej.
Jakie produkty z błonnikiem najlepiej wybierać w swoim codziennym menu? Jakie produkty zawierają dużo błonnika?
Rola błonnika pokarmowego
Błonnik pokarmowy to substancja pochodzenia roślinnego. Wyróżniamy błonnik rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny w wodzie.
Błonnik nierozpuszczalny wchłania wodę, dzięki czemu nadaje objętość treści pokarmowej i przyspiesza ruchy jelit, co pozytywnie wpływa na regularne wypróżnienia. Błonnik nierozpuszczalny działa w jelitach jak miotła – przesuwa niestrawione resztki pokarmowe i niweluje zaparcia.
Błonnik rozpuszczalny w wodzie ulega pęcznieniu, tworząc w jelitach żel o dużej lepkości, co przekłada się na poczucie sytości po posiłku. Z tego powodu jest on sprzymierzeńcem wszystkich osób, którym zależy na utracie masy ciała. Błonnik spowalnia również wyrzut glukozy po posiłku obfitym w węglowodany, dzięki czemu wspiera gospodarkę cukrową, działając profilaktycznie w takich chorobach jak insulinooporność czy cukrzyca. Dodatkowo wspiera organizm w pozbywaniu się metali ciężkich oraz toksycznych produktów przemiany materii.
Co jest źródłem błonnika?
Zdrowa, zbilansowana dieta powinna obfitować w warzywa, owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Wszystkie te produkty stanowią pełnowartościowe źródło błonnika. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca spożywanie 20-40 g błonnika dziennie, a regularne, prawidłowo skomponowane posiłki, bogate w pełnoziarnisty ryż, kasze, rośliny strączkowe (ciecierzyca, soczewica, fasola), warzywa korzeniowe (ziemniaki, marchew, buraki) i owoce sezonowe (jabłka, porzeczki, śliwki), powinny pokrywać tę normę.
Warto pamiętać o tym, że nadmiar błonnika może powodować wzdęcia oraz niedobór takich składników odżywczych, jak: wapń, żelazo i cynk. Dlatego unikaj zbyt częstego stosowania suplementów diety z dużą ilością błonnika. Ten, którego dostarczysz sobie z pożywieniem, będzie wystarczający.
Pamiętaj również o odpowiednim nawodnieniu – bez tego duża ilość błonnika może powodować zaparcia. 1,5-2 litry wody dziennie to podstawa zdrowej diety!
Ponieważ produkty bogate w błonnik mają dużą objętość, powodują poczucie sytości szybciej i na dłużej. Jeżeli zależy Ci na spadku masy ciała i pięknej sylwetce, pamiętaj, aby wszystkie Twoje posiłki były bogate w warzywa i owoce.
Jak skomponować posiłki, żeby były bogate w błonnik?
Nadal zastanawiasz się, w czym jest błonnik i czy spożywasz jego wystarczające ilości? Cały czas zmagasz się z problemami trawiennymi? A może nie wiesz, w jaki sposób komponować posiłki, tak żeby były jednocześnie bogate w błonnik i smaczne? W końcu wizja smutnej sałaty i suchych płatków owsianych nie jest zbyt zachęcająca. Nie poddawaj się – NTFY przychodzi z pomocą!
Jeżeli do tej pory dieta pudełkowa kojarzyła Ci się z nudnymi posiłkami, czas to zmienić! Pamiętaj, że w NTFY możesz samodzielnie komponować swoje menu, wybierając dania spośród kilkunastu propozycji z różnych diet. W ramach cateringu będziesz mógł więc spróbować m.in.:
- pełnoziarnistych placuszków warzywnych,
- gulaszu z czerwoną fasolą i pieczarkami z makaronem pełnoziarnistym,
- smoothie z jabłkiem, truskawkami, bananem i miętą.
W NTFY wszystkie posiłki są bogate w nieprzetworzone warzywa i owoce, dzięki czemu nie będziesz się musiał martwić o zawartość błonnika w swojej diecie.
Dodatkowo możesz dostosować je do celu, który chcesz osiągnąć – jeżeli marzysz o szczupłej sylwetce, a nie wiesz, ile jeść, żeby schudnąć, specjaliści z NTFY zrobią to za Ciebie!
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu