Jaka dieta na chorą trzustkę jest najlepsza?

Beztłuszczowa dieta trzustkowa – najlepsze przepisy, po które musisz sięgnąć!

Choroby trzustki, do których zaliczamy między innymi jej ostre lub przewlekłe zapalenie, najczęściej powstają na skutek nieprawidłowej diety i złego odżywania. Rozwojowi tych chorób sprzyjają: nadmierne spożywanie alkoholu, palenie tytoniu oraz dieta bogata w tłuszcze. Poza wdrożeniem właściwego leczenia, niezwykle ważne dla jego przebiegu jest utrzymanie prawidłowej diety (1).

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Chora trzustka – dieta

Właściwa dieta w przypadku chorób trzustkowych powinna polegać przede wszystkim na wyeliminowaniu z jadłospisu potraw ciężkostrawnych i produktów bogatych w tłuszcze. Zamiast nich należy sięgać po chude mleko i produkty mleczne, jajka, pszenne pieczywo, warzywa upieczone w foli lub ugotowane na parze, a także łagodne herbaty, najlepiej ziołowe. Całkowicie musimy zrezygnować także ze spożywania alkoholu. Nie wolno spożywać różnego rodzaju zasmażek, a zupy oraz sosy najlepiej zagęszczać zawiesiną przygotowaną na bazie mąki i wody lub mleka.

Etapy diety trzustkowej

Bardzo ważne jest właściwie postępowanie po zdiagnozowaniu ostrego lub przewlekłego zapalenia trzustki. Przez pierwsze 24 godziny nie zaleca się w ogóle przyjmowania żadnych posiłków. Ewentualnie można ograniczyć się wyłącznie do sucharków lub płatków owsianych.

Następnie należy ograniczyć, a najlepiej w ogóle wykluczyć produkty spożywcze o dużej zawartości tłuszczu. Stopniowo możemy do jadłospisu wprowadzać chude sery i wędliny. Na tym etapie możemy także spożywać masło, ale w niewielkich ilościach. Trzeba ponadto pamiętać, aby w diecie trzustkowej uwzględnić odpowiednią zawartość następujących witamin: A, D, K, E oraz witamin z grupy B.

Dieta na trzustkę – przepisy

Idealną propozycją na obiad w przypadku diety trzustkowej jest na przykład zupa krem z pomidorów z makaronem. Do jej przygotowania będziemy potrzebować puszkę pomidorów krojonych, niewielką ilość oliwy i koncentratu pomidorowego, łyżkę sera twarogowego oraz kilka listków świeżej bazylii do smaku.

Jeśli chodzi o kolację lub śniadanie, doskonałym pomysłem jest oczyszczająca jaglanka, przygotowana na bazie 100 gramów kaszy jaglanej, 2 dojrzałych pomidorów oraz łyżeczki oliwy. Jeśli wolimy śniadanie lub kolację na słodko, możemy przygotować budyń z płatkami owsianymi i zmiksowanymi truskawkami.

Z kolei na drugie śniadanie dobrze sprawdzi się na przykład twarożek ze szczypiorkiem. Do jego przygotowania potrzebne będą 3 grube plastry sera twarogowego, koniecznie półtłustego, z dodatkiem szczypiorku. Twarożek możemy położyć na kanapki z chleba typu graham. Jednak zamiast smarowania ich masłem zaleca się maczanie ich w oliwie z oliwek.

Najlepiej będzie, jeśli skonsultujemy z lekarzem, które produkty możemy spożywać, a których należy unikać. W opracowaniu właściwej, a jednocześnie smacznej diety może pomóc nam dietetyk.

Zobacz więcej na Adamed Expert

  1. Wolnicka K. Dieta w chorobach trzustki. https://dieta.mp.pl/diety/diety_w_chorobach/71913,dieta-w-chorobach-trzustki Data dostępu: 26.05.2018r.


Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 1]

Check Also

zioła i korzenie

Odkrywanie egzotycznych smaków dzięki różnorodnym mieszankom ziół i korzeni

Zanurz się w nieodkryte dotąd aromaty egzotycznych ziół i korzeni. Wprowadź do swojej kuchni niezwykle …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail