Naturalne pomysły na święta - zdrowo i smacznie

5 pomysłów na Święta w wersji light

Jak zachować szczupłą sylwetkę, nie odmawiając sobie świątecznych łakoci? Przedstawimy kilka sprawdzonych pomysłów na obniżenie kaloryczności świątecznych smakołyków. Dzięki prezentowanym produktom gwiazdkowe potrawy nie tylko staną się light, ale także zwiększy się ich wartość odżywcza. Zdrowe, pożywne przekąski i szczupła sylwetka po Świętach? To możliwe! Do dzieła!


Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

1. Zamiast kakao i czekolady – karob

Nie wyobrażasz sobie Świąt bez czekoladowca, bez aromatycznych pierników? Przeraża Cię bilans kaloryczny? Znamy sposób na obniżenie kaloryczności! Zamiast kakao czy czekolady możesz zastosować ich zamiennik – karob.

Mączka chleba świętojańskiego to produkt w 100% naturalny. Wytwarzana jest z nasion chlebowca świetojańskiego – drzewa popularnego w rejonie basenu Morza Śródziemnego. Karob jest niezwykle bogatym źródłem fosforu, żelaza, magnezu, potasu oraz witamin: B1, B2, B3, E, D i A. Karob posiada cukry złożone, jednak w przeciwieństwie do kakao nie jest sztucznie dosładzany. Produkt jest mniej kaloryczny niż kakao – 100 g zawiera 222 kcal, podczas gdy 100 g kakao to 303 kcal.

Karob nie uczula, dzięki czemu ciasto na bazie mączki chleba świętojańskiego, możesz spokojnie podać cierpiącym na alergię gościom czy małym dzieciom, które na uczulenia są szczególnie podatne.

Na rynku dostępna jest melasa z chleba świętojańskiego – to gęsty, brązowy syrop o karmelowym posmaku, który w świątecznych wypiekach doskonale zastąpić może miód. Miód jest silnym alergenem – przez co wiele osób powinno wystrzegać się tego składnika. Doskonałym substytutem miodu jest melasa z karobu – aromatyczna, słodka jest zdrowsza i znacznie mniej kaloryczna (o około 30 kcal na 100 g produktu). To co, w tym roku świąteczne pierniki z melasą?

Duży wybór naturalnych produktów znajdziesz na: http://www.jemynaturalnie.pl/ Super Ceny!

2. Rośnij duży, okrąglutki!

Świąteczne wypieki nie mogą udać się bez proszku do pieczenia? Ano, mogą! Wystarczy, że sięgniesz po BIO proszek do pieczenia czyli kamień winny. Jest w pełni naturalny – powstaje jako produkt uboczny fermentacji winogron. Doskonale usztywnia pianę z białek i powoduje, że ciasta pięknie wyrastają. Naturalny proszek do pieczenia nie powoduje uczucia zgagi u osób cierpiących na nadkwasotę żołądka. Puszyście i zdrowo!

3. Cukier waniliowy nie wanilinowy!

Postaw na naturalne, wysokiej jakości składniki. Cukier wanilinowy ma niewiele wspólnego z naturalną wanilią. To tańszy i syntetyczny zamiennik. Wybierz cukier waniliowy powstały na bazie naturalnej wanilii (mielona laska wanilii) i dodatkiem cukru trzcinowego. Prosto, naturalnie, ze smakiem!

4. Kokosowy zawrót głowy!

Zamiast ciast z kremem, lekkie kokosowe ciasteczka? Potrzebujesz 4 jajka, 50 g wiórków kokosowych, 100 g mąki kokosowej, 120 g brązowego cukru trzcinowego, 1 łyżeczkę BIO proszku do pieczenia, jagody Goji (garść). Połącz suche składniki, w drugiej misce utrzyj masą jajeczną. Do suchych składników przelej utarte jajka. Dokładnie wymieszaj. Uformuj ciasteczka i piec w temperaturze 180 stopni C przez 12 -15 minut.

5. M jak masło migdałowe!

Sprawdzony pomysł na pyszny krem? Nadzienie do ciastek? Masło migdałowe. Ta orzechowa przekąska jest nieocenionym źródłem wapnia i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wybierz masło migdałowe bez dodatku cukru. Sam aromat migdałów wystarczy, byś po skosztowaniu kremu, poczuła się jak w niebie.

Artykuł powstał przy współpracy z partnerem portalu 

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

zioła i korzenie

Odkrywanie egzotycznych smaków dzięki różnorodnym mieszankom ziół i korzeni

Zanurz się w nieodkryte dotąd aromaty egzotycznych ziół i korzeni. Wprowadź do swojej kuchni niezwykle …

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
pawelg83
8 lat temu

Przyznam szczerze, że ja nie mam zamiaru ograniczać się w Święta. Jem zarówno barszczyk z uszkami, jak i tłustego karpia, pierogi z kapustą i grzybami czy makowiec. Zawsze jednak staram się zachować umiar. Święta to czas, kiedy można skosztować wszystkiego. Ale tylko rozsądne ilości tego wszystkiego nam nie zaszkodzą. A więc degustacja TAK, obżeranie się NIE!!!

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail