W Północnej Argentynie yerba mate jest pita codziennie i z uwielbieniem, jako hamująca łaknienie i pobudzająca alternatywa dla kawy. Wielu Argentyńczyków o poranku zalewa swoją yerbę w towarzystwie rodziny lub przyjaciół i popija ten napar witalności. Jedną z najstarszych plantacji w Argentynie jest Las Marias. To właśnie stamtąd pochodzi ich ulubiona yerba mate – wysokiej jakości, selekcjonowany, wysokogórski susz o typowej dla argentyńskich yerb mineralnej świeżości i wyrazistej goryczce.
Plantacje yerba mate Las Marias
Początek sukcesów plantacyjnych, założyciela Victora Navajasa, można datować na 1912 rok. Osiągnął on najbardziej wysunięte na południe plantacje yerba mate – jak wiemy, ostrokrzew paragwajski rośnie w strefie subtropikalnej, a zatem najlepsze dla niego miejsce wzrostu znajduje się w centrum Ameryki Południowej.
Las Marias zostało jednak uznane za obiecujące miejsce wzrostu mate, czego dowodem jest słynna marka Taragui. Szybko podbiła yerbowy rynek, zaspokajając rozmaite potrzeby miłośników yerba mate: od energetycznych, silnie pobudzających jak Taragui+Energia (na zdjęciu), poprzez orzeźwiające owocowe, na tradycyjnych odmianach typu despalada i elaborada kończąc. Taragui jest marką godną zaufania, lubianą i szanowaną – często to od niej zaczynamy swą przygodę z yerbą.
Wysoka klasa yerba mate z Las Marias
Podążając za pasją i zaufaniem amatorów yerba mate z całego świata, plantatorzy poszli o krok dalej i stworzyli yerbę o koneserskiej klasie.
Yerba z Las Marias La Merced, to mate szczególnie selekcjonowana, ze zbioru najlepszych listków ostrokrzewu i drzew wzrastających naturalnie, bez nawozów sztucznych, a nawet – z wzrastających zupełnie dziko. Yerby La Merced dzielą się na pochodzące z wysokogórskich plantacji (de monte) oraz z nizin (de campo), są też mieszanki tych dwóch rodzajów (monte & campo), a także słynna La Merced Barbacua, silnie prażona mate o wyrafinowanie dymnym aromacie.
Takie wykwintne doznania smakowe gwarantuje wieloletnie doświadczenie plantatorów z Las Marias. Całą Argentynę spowija moc ich yerba mate: wielość gatunków i odmian, pozwala na niekończące się eksploracje zarówno dla wyrobionych koneserów, co i dla osób rozpoczynających picie yerba mate.
Jeśli pragniesz skosztować ulubionej yerba mate Argentyńczyków, rozglądaj się za suszem z plantacji Las Marias. Ich marki, takie jak Taragui i La Merced, to poważane przez koneserów długoletnie tradycje przyrządzania suszu ostrokrzewu „po argentyńsku”.
Argentyńczycy dbają o unikatową świeżość swej yerby, ale nie rezygnują z jej podprażania, co nadaje niepowtarzalnego aromatu, który balansuje pomiędzy siłą yerbowej goryczy, a pełną minerałów delikatnością.
Wszystkie gatunki, typy i rodzaje yerba mate, nie tylko te pochodzące z plantacji Las Marias można kupić w Polsce w sklepie internetowym https://www.yerbamarket.com
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu