Kilka prostych porad, dzięki którym szybciej schudniesz.
O tych zasadach musisz koniecznie pamiętać, jeżeli chcesz stosować dietę warzywno-owocową.

Dieta warzywno-owocowa – podstawowe zasady

Dieta owocowo-warzywna (dieta Dąbrowskiej) to skuteczna (choć niełatwa ze względu na konieczność jedzenia wyłącznie warzyw i owoców) metoda na pozbycie się kilku kilogramów (bez efektów jo-jo), oczyszczenie organizmu z zachowaniem zdrowego wyglądu i jędrności skóry.

Zanim się za nią zabierzesz, warto pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym będzie Ci znacznie łatwiej przygotować potrawy:

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

1. Soki owocowo-warzywne

Soki owocowe to podstawa w diecie oczyszczającej.
Ważne, by soki były wyciskane przez Ciebie. Unikaj soków w kartonie.

Pijemy zawsze świeżo wyciskane, w proporcji : ¾ szklanki soku i ¼ szklanka wody. To ważne, by unikać soków z kartonu (nawet tych 100%) – zawierają dużo więcej cukru, są pasteryzowane i tak naprawdę są wyprodukowane z zagęszczonego soku owocowego (a więc koncentratu, który dopiero później rozrzedza się wodą).

2. Herbaty owocowe, ziołowe i zielone

Najlepiej smakują parzone z suszu, który możemy kupić w większości sklepów spożywczych, w sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie.

Kup kilka gatunków, żeby urozmaicić jadłospis.

Koniecznie zwróć uwagę na skład – wybieraj te, które składają się w 100% z suszu, unikaj herbat „owocowych” produkowanych przez duże koncerny – dlatego, że bardzo często zawierają barwniki i konserwanty. Często im bardziej egzotyczna nazwa tym więcej niepotrzebnych dodatków możemy znaleźć w środku.

3. Woda

Pij wodę niegazowaną lub przegotowaną.

Dodaj do dzbanka z wodą plaster cytryny lub limonki, liść mięty lub kostki miętowe – będzie lepiej smakowała i dostarczysz organizmowi więcej witaminy C.

Możemy pić także zaparzone i ostudzone napary np. z dzikiej róży, mięty z cytryną i listkiem mięty, rumianku z cytryną i listkiem mięty itd.

Uwaga! Koniecznie pij od 1.5 – 2 litrów wody dziennie – nie licząc pozostałych płynów (np. zup) – to bardzo ważne, by Twoja skóra była odpowiednio nawilżona i nie straciła elastyczności, gdy zaczniesz gubić kilogramy.

4. Sól

Najlepiej używać soli z mikroelementami.

5. Kostki miętowe

Zaparz mocną herbatę miętową (prawie esencję) – może być z liści lub mięty suszonej.

Przelej do woreczków do zamrażania lodu. Zamróź.

Kostki miętowe są idealne także jako dodatek do wody w czasie upałów.

6. Warzywa na parze

Buraki to jedno z podstawowych warzyw w diecie warzywno-owocowej.
Buraków nie obieraj ze skórki – wyszoruj je dokładnie.

To będzie jedno z Twoich podstawowych dań podczas stosowania diety Dąbrowskiej. Najlepszym sposobem na przygotowanie warzyw jest gotowanie ich na parze.

Przygotowanie składników:

Kalafior, brokuł, cukinia, dynia, bakłażan, cebula(czerwona, szalotka) – dokładnie umyć
pietruszka, seler, marchew – dokładnie umyć lub cienko obrać.

Buraki – wyszorować, ale nie obierać ze skórki

Możemy przygotować w specjalnym urządzenia (parowar), lub użyć metalowego sitka do garnka.
Warzywa powinny być ugotowane tylko częściowo – wtedy są smaczniejsze, zachowują więcej witamin i kolorów.
Gotujemy około 15 minut, po tym czasie sprawdzamy drewniana wykałaczką lub ostrym końcem noża, czy są już odpowiednio miękkie.


Porada:
seler grube pietruszki i marchew kroimy przed gotowaniem na plastry, mniej więcej o podobnej grubości. Gotując razem warzywa grubsze razem z bardziej miękkimi( np. seler i cukinię), dodajmy miększe później albo pamiętajmy, aby już po kilku minutach gotowania są gotowe. 

7. Warzywa w piekarniku

 Żeby uniknąć monotonii w przygotowaniu posiłków, warzywa możesz również przygotować w piekarniku.

Przygotowanie składników:

Kalafior, brokuł, cukinia, dynia, bakłażan, cebula(czerwona, szalotka) – dokładnie umyć.

Pietruszka, seler, marchew – dokładnie umyć lub cienko obrać.

Buraki –wyszorować, NIE obierać ze skórki.

Przygotowane warzywa zawinąć w folię aluminiową lub (lepiej) włożyć do naczynia żaroodpornego.

Można posypać ziołami np. mieszanka prowansalską, dodać liście pietruszki , koperku, skropić sokiem z cytryny.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C przez 45 minut.

Sprawdzić drewnianą wykałaczką lub ostrym końcem noża , czy są już odpowiednio miękkie.

Porada 1: seler grube pietruszki i marchew kroimy przed gotowaniem na plastry, mniej więcej o podobnej grubości.

Porada 2: aby skrócić czas pieczenia można pokroić warzywa w drobne plastry lub kostkę.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Jak przyspieszyć spalanie tłuszczu? Te 5 produktów pomoże Ci zdrowo schudnąć!

Odchudzanie to proces, który – jeśli ma być przeprowadzony zdrowo – nie powinien być bardzo …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail