11 największych wrogów pięknej cery i jędrnego ciała. Na podstawie „Eat Pretty” – pięknej diety.
Aby w pełni cieszyć się swoim naturalnym pięknem, nie wystarczy jedynie dostarczać ciału odżywczych składników i suplementów. Przede wszystkim należy odstawić lub znacznie ograniczyć spożycie produktów z poniższej listy. Według Jolene Hart, autorki książki „Eat Pretty. Jedz i bądź piękna” do przedwczesnego starzenia i utraty witalności przyczyniają się tzw. „wrogowie wdzięku”.
1.Alkohol
Poza dostarczaniem pustych kalorii, niszczy składniki odżywcze oraz cenną wodę, a także zaburza równowagę hormonalną i obciąża wątrobę. Ta ostatnia ma bardzo duży wpływ na stan cery, gdyż oddziałuje na dopływ krwi do skóry. Szary naskórek, zarumienienia i popękane naczynka to częsta przypadłość osób nadużywających napojów wyskokowych. Dla urody i zdrowia lepiej ograniczyć popularne „procenty”.
2.Cukier
O tym, że tuczy wiemy nie od dziś. Słodycze przyczyniają się także do powstawania zmarszczek, plam wątrobowych, wyprysków, szarej cery i cellulitu. Jego nadmiar przyczynia się do rozkładu kolagenu, tkanki łącznej, a nawet układu naczyniowego. Poza tym cukier uzależnia, zakwasza oraz zaburza poczucie sytości. Na szczęście ma sporo słodkich zamienników.
3.Gluten
Nawet jeśli nie stwierdzono u ciebie celiakii – poważnego uczulenia na gluten, warto obserwować swoje ciało, gdyż często jesteśmy nadwrażliwi na tę substancję. Na co zwrócić uwagę? Np. na częste bóle głowy, zmęczenie, zaczerwienie skóry i zmarszczki. Gluten może powodować stany zapalne przyspieszające starzenie, przyczynia się do tycia, osłabia trawienie i przyswajanie składników odżywczych.
4.Kofeina
Poranna kawa pobudza, ale niestety zwiększa wydzielanie kortyzolu. Regularne wyrzuty hormonu stresu przyczyniają się do powstawania zmarszczek i odkładnia tłuszczu w okolicach talii. Kofeina powoduje roztrzęsienie, obciąża nadnercza i wątrobę oraz zakwasza organizm. Poza tym kawa pita w nadmiernej ilości uniemożliwia zdrowy, regenerujący sen. Warto poszukać zdrowszych odpowiedników.
5.Mięso(z hodowli przemysłowej)
Produkty mięsne pochodzące od zwierząt faszerowanych antybiotykami i hormonami nie służą ani zdrowiu, ani urodzie. Zawierają zbyt dużo kwasów omega-6, a za mało wartościowych omega-3. Najlepiej ograniczyć spożywanie mięsa i wybierać sprawdzonych dostawców. Doskonałe źródła białka poza mięsem znajdziemy w niektórych rodzajach dzikich ryb, komosie ryżowej, soczewicy oraz w jajach od kur z wolnego wybiegu.
6.Nabiał
Jest jedną z najczęstszych przyczyn nietolerancji pokarmowych. Obecne w nim antybiotyki i hormony powodują skok insuliny i wysypy niedoskonałości skórnych. Jeśli nie możesz obyć się bez nabiału wybieraj produkty organiczne, pochodzące od zwierząt karmionych trawą. Pamiętaj, że sery kozie i owcze łatwiej strawić niż te z mleka krowiego.
7.Napoje gazowane
Jedna puszka mieści w sobie nawet 10 łyżeczek rafinowanego cukru. Dietetyczna cola jest równie złym wyborem, gdyż zawarte w niej słodziki skutecznie spowalniają metabolizm i powodują tycie. Jeśli te wiadomości was nie odstraszają, warto pomyśleć o fosforanach, które przyspieszają starzenie skóry, jej wiotczenie i marszczenie, poza tym skutecznie niszczą szkliwo zębów i tkankę kostną.
8.Potrawy poddane zbyt długiej obróbce termicznej i tłuszcze trans
Intensywne karmelizowanie, obsmażanie i rumienienie, to prosty sposób na pozbycie się z potraw składników odżywczych. Oleje podgrzane do wysokiej temperatury to źródło wolnych rodników. Zajadanie się produktami, które kryją w sobie tłuszcze trans powoduje otyłość, choroby serca i podwyższa cholesterol. Lepiej gotować na parze lub „obsmażać” na wodzie. Nie musisz raz na zawsze żegnać się z „chrupiącą skórką”, warto jednak zwracać uwagę na temperaturę i czas opiekania.
9.Rośliny spryskiwane pestycydami
Najlepiej jeść owoce oraz warzywa kupowane lokalnie, ze sprawdzonego źródła. Brzydkie, brudne i nieidealne. „Rajskie” jabłka z marketu narażają cię na kontakt z resztkami pestycydów, które zaburzają procesy obronne i regeneracyjne organizmu. Dobrze wypracować sobie nawyk płukania warzyw w wodzie z sodą oczyszczoną i wprowadzić go do kuchennej rutyny.
10.Żywność przetworzona
Wielotygodniowe, wielomiesięczne, a nawet wieloroczne terminy przydatności do spożycia powinny uruchomić w nas podejrzenia, co do wartości odżywczych produktu. Gotowe dania to często źródło konserwantów, dodatków i barwników, które nie sprzyjają zdrowemu życiu. Taką żywność często charakteryzuje wysoki indeks glikemiczny, co sprzyja powstawaniu trądziku i zmarszczek.
11.Żywność w puszkach z bisfenolem A (BPA)
Bisfenol A to substancja chemiczna pokrywająca prawie wszystkie puszki z żywnością. Badania wiążą ją z rakiem piersi, depresją i otyłością u dzieci. BPA zaburza gospodarkę hormonalną, co negatywnie wpływa na wygląd i dobre samopoczucie. Lepiej wybierać niepuszkowane jedzenie lub bezpieczne opakowania.
Czy odnosicie wrażenie, powyższe ograniczenia są zbyt rygorystyczne? Nic z tych rzeczy! Wystarczy uważniej rozejrzeć się dookoła i poszukać substytutów „wrogów wdzięku” – na pewno znajdziecie zdrowe zamienniki.