Pobierz DARMOWY plan treningowy TABATA KILLER! Schudnij, popraw kodnycję i zacznij się regularnie ruszać! >> Więcej

Dziękujemy za zapisanie do Newslettera

Podany adres e-mail znajduje się już w bazie danych

Dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia.
Jedz zdrowe śniadanie i zyskaj energię na cały dzień!

Dlaczego śniadanie to najważniejszy posiłek dnia?

Na pewno obiło ci się o uszy zdanie, że „śniadanie to najważniejszy posiłek dnia”. Cóż, nie jest to kolejny banał, bowiem śniadanie daje energię na cały dzień i reguluje pracę układu trawiennego. Ponadto, według badań, codzienne jedzenie śniadania jest w stanie uchronić cię przed poważnymi chorobami cywilizacyjnymi. Więcej na ten temat znajdziesz poniżej.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Dlaczego śniadanie jest takie ważne?

Pełnowartościowy poranny posiłek najlepiej jest spożyć do 2 godzin od przebudzenia, gdyż podczas snu nasz metabolizm zwalnia i dobrze jest rozpocząć nowy dzień od posiłku, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.

Według licznych badań, regularne jedzenie śniadania wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia się, rozwój intelektualny i ogólną sprawność mózgu.
Uczniowie, którzy pomijają śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie, mają gorsze wyniki w nauce i częściej wchodzą w konflikty z rówieśnikami. Ponadto u osób, które codziennie spożywają śniadania stwierdzono o 16% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, o 18% zespołu metabolicznego, o 19% cukrzycy typu II i o 20% otyłości w porównaniu do osób jedzących śniadanie tylko 3 razy w tygodniu.

Niestety nie ma wyników badań jednoznacznie potwierdzających wpływ regularnego jedzenia śniadań na skład i masę ciała, jednak istnieją dowody na to, że pomijając śniadanie, mamy tendencję do spożywania większych kolejnych posiłków, kompensując sobie w ten sposób stratę kalorii z ominiętego posiłku. Może to prowadzić do dostarczenia zbyt dużej ilości kalorii w ciągu dnia, a co za tym idzie, rozwoju nadwagi i otyłości.

Co jeszcze możesz zyskać jedząc codziennie śniadanie:

  • obniżenie ryzyka wystąpienia chorób serca – badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda udowodniły, że osoby, które rezygnują ze śniadań znacznie częściej przechodzą zawał lub atak serca; ryzyko zostaje podwyższone o 27% w stosunku do osób, które jedzą śniadania;
  • będziesz jeść zdrowiej – naukowcy udowodnili, że osoby jedzące pożywne śniadania, bogate w białka oraz błonnik, znacznie rzadziej sięgają po śmieciowe jedzenie w dalszej części dnia;
  • będziesz częściej ćwiczył – kolejne badania wykazały, że osoby, które codziennie jedzą śniadanie są bardziej skłonne do podejmowania aktywności fizycznej; co więcej, takie osoby ćwiczą znacznie intensywniej.

Ile kalorii powinno nam dostarczyć śniadanie?

Zadaniem śniadania jest zapewnienie nam energii do efektywnego rozpoczęcia dnia, dlatego powinno ono dostarczyć 25 – 30% energii z całodziennej diety. Oznacza to, że przy diecie 2000 kcal śniadanie powinno zawierać 500-600 kcal.

Jak komponować śniadanie?

Jakość spożywanego śniadania jest równie ważna co jego codzienne jedzenie. Dobrze, by składało się ono z pełnoziarnistych produktów zbożowych, na przykład pieczywa razowego lub graham, płatków zbożowych, na przykład owsianych, żytnich czy gryczanych, musli lub otrębów. Produkty te są źródłem błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości oraz węglowodanów złożonych, które są trawione i wchłaniane do krwi powoli, przez co stopniowo dostarczają organizmowi energii. Dzięki temu nie dochodzi do nagłych wahań poziomu glukozy, jak ma to miejsce w przypadku spożycia węglowodanów prostych.

Do produktów zbożowych dobrym dodatkiem są produkty mleczne, jak mleko, kefir, jogurt czy twaróg, produkty białkowe, czyli wędliny, jajka czy pasty z roślin strączkowych oraz spora ilość warzyw i/lub owoców.

Warto dodać, że połączenie w jednym posiłku produktów mlecznych i zbożowych sprzyja lepszemu wykorzystaniu przez organizm białka znajdującego się w zbożach.

Dodatkiem do śniadania mogą być orzechy, pestki dyni, słonecznik czy siemię lniane. To doskonałe źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka wysokiej jakości, błonnika, kwasu foliowego, witamin, steroli roślinnych, magnezu czy potasu.

Śniadanie białkowo- tłuszczowe

Śniadanie może być również oparte o produkty białkowo-tłuszczowe z pominięciem węglowodanów (na przykład jajecznica na szynce). Wybierając takie rozwiązanie, należy pamiętać o dostarczeniu węglowodanów złożonych w kolejnym posiłku, dla zdrowej równowagi między składnikami odżywczymi w całodziennym jadłospisie.

Dlaczego śniadanie to najważniejszy posiłek dnia - infografika.
Znajdziesz tutaj składniki które pozwolą Ci przygotować pyszne śniadanie które da Ci energię na dobry początek dnia.

Pomysły na zdrowe śniadanie

By być zdrowe, śniadanie wcale nie musi być wymyślne czy wyrafinowane. Ważne by było pełnowartościowe i dostarczało energii na efektywne rozpoczęcie dnia. Poniżej znajdziesz dwa proste przepisy na zdrowe śniadanie.

Kanapki z wędliną, owoc z jogurtem

Przepisy na zdrowe śniadania - przepis na kanapkę z szynką i twarożkiem.
Kanapki to doskonały sposób na proste i szybkie drugie śniadanie, które możesz zabrać do pracy.

Składniki:

  • chleb graham 2 kromki,
  • masło do posmarowania chleba,
  • 2 liście sałaty,
  • 2 plastry szynki z indyka,
  • 2 cienkie plastry twarogu,
  • ogórek kiszony pokrojony w plastry,
  • 1 gruszka,
  • mały kubek jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania:

Chleb posmarować masłem, położyć sałatę, szynkę, twaróg i plasterki ogórka. Gruszkę wkroić do jogurtu.

Szarlotkowa owsianka z orzechami włoskimi

Musli z szarlotką - przepis na zdrowe śniadanie.
Szarlotkowa owsianka to proste i szybkie śniadanie a przede wszystkim smaczne.

Składniki:

  • 1 jabłko,
  • ¾ szklanki mleka 2%,
  • 3 orzechy włoskie,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżeczka rodzynków.

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować z płatkami owsianymi i rodzynkami. Orzechy posiekać. Do ugotowanej owsianki dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłko i cynamon. Przelać do miseczki i posypać posiekanymi orzechami.

Jeżeli szukasz więcej pomysłów na smaczne i zdrowe śniadanie, zajrzyj tutaj: Pomysły na Fit Śniadanie

A jakie jest Twoje ulubione śniadanie?

Koniecznie podziel się odpowiedzią w komentarzu. Jeżeli masz pytanie do przepisów – napisz a ja chętnie pomogę.

Źródło:

https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/sniadanie-dlaczego-to-najwazniejszy-posilek-dnia/

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

O autorze - Ania Szymanek

Trener fitness i dietetyk. Zapalony maniak fitnessu i zdrowego odżywiania – na co dzień prowadzi zajęcia w kilku klubach na Śląsku oraz szerzy wiedzę dotyczącą zasad zdrowego odchudzania oraz efektywnego połączenia diety z ćwiczeniami.
Tabata Killer!

Pobierz plan treningowy TABATA KILLER na 30 dni!

Zacznij regularnie ćwiczyć, schudnij i zadbaj o super kondycję!

Więcej informacji

Dziękujemy za zapisanie do Newslettera

Podany adres e-mail znajduje się już w bazie danych

Check Also

Czym jest efekt jo-jo i jak go uniknąć?

Jak uniknąć efektu jo-jo po zakończeniu diety?

Tak się cieszyłaś gdy udało się zgubić kilka kilo, a tu taka niespodzianka! Wskazówka wagi …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail