Dostałeś zaproszenie na grilla do znajomych. To pierwsze takie spotkanie w tym roku. Ale nie bardzo wiesz, jak się zachować, bo właśnie postanowiłeś zgubić nagromadzone zimą kilogramy. Uwielbiasz karkówkę czy kiełbasę z grilla, ale nie tym razem. Zastanawiasz się więc czy grillowane jedzenie może być fit? Sprawdź!
Kto powiedział, że dbając o linie musisz zrezygnować z grillowanego jedzenia? To tylko mit. Na szczęście nie szkodliwy, ale powtarzany często bezwiednie. Tymczasem istnieje wiele przepisów na smaczne i dietetyczne dania z grilla. W tym krótkim artykule postaramy się przekonać Cię, że fit jedzenie nie oznacza wcale diety pudełkowej o obniżonej kaloryczności.
Co to znaczy, że jedzenie jest fit?
Fit przekąski, fit dania, fit dieta. Pewnie nie raz słyszałeś takie zestawienie wyrazów. Ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się w ogóle, czym jest fit jedzenie? „Fit” to angielski zwrot, który oznacza nie mniej, nie więcej jak „być w dobrej kondycji”.
Sam widzisz, że jedzenie nie może być fit! Fit możesz być Ty. A jedzenie może być wysokokaloryczne bądź niskokaloryczne. Smaczne bądź nie. Koniec i kropka. Jednak, kiedy mówisz o sobie, że jesteś fit, to po prostu oznacza, że dbasz o siebie.
Jesteś aktywny i zdrowo się odżywasz. Właśnie dlatego przedrostek „fit” w języku polskim często łączony jest z jedzeniem. Fit dania mają być po prostu zdrowe. Nie muszą być wcale niskokaloryczne.
Dlaczego będąc na diecie warto grillować?
Wyjaśniliśmy już sobie, że fit jedzenie nie jest wcale odchudzone, ale po prostu zdrowe. Tak samo dania z grilla. Nie muszą być niskokaloryczne, ale mogą być zdrowe.
To też doskonały sposób na urozmaicenie diety. Nadaje bowiem potrawom niepowtarzalnego smaku. Poza tym przygotowane na grillu potrawy nie pochłaniają dodatkowej ilości tłuszczu (jak w przypadku smażenia), wręcz przeciwnie. Na przykład z mięsa wytapia się nawet 20% tłuszczu, dzięki czemu jest ono mniej kaloryczne. Będąc na diecie możesz korzystać z tych walorów nawet w domowych warunkach. Zaopatrz się w grill gazowy i przyrządzaj fit potrawy nawet codziennie. Na przykład nieduży grill BROIL KING z 3 palnikami o powierzchni rusztu 49 x 44 cm.
Jak zdrowo grillować?
Żeby przygotowane na grilla u znajomych potrawy były zdrowe, musicie przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze ruszt zawsze ustawiajcie w górnej części grilla. Nigdy tuż nad węglem. Stosujcie tacki i folie aluminiowe, które ograniczają bezpośredni kontakt jedzenia z dymem. Nigdy nie nakładajcie jedzenia na ruszt tuż po rozpaleniu węgla. Płomień powinien zgasnąć, a na dnie grilla ma powstać żar. Takie pieczenie będzie trwało trochę dłużej, ale z pewnością będzie zdrowsze.
Po drugie odpowiednio przygotuj potrawy. Wybieraj produkty dobrej jakości. Chude mięso, ryby i sezonowe warzywa. Przygotowując do nich marynatę nigdy nie korzystaj z gotowych mieszanek.
Lepiej postaw na świeże zioła, sól i pieprz. Ogranicz też tłuszcze dodawane do marynaty. Wybieraj tylko te dobrej jakości, które mają wysoką temperaturę dymienia, np. olej z pestek winogron. Warzywa zawsze grilluj owinięte w folię aluminiową. Będą nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze.
Teraz już wiesz, że Twoja dieta nie musi się bać spotkania ze znajomymi. Jedzenie z grilla może być fit. Stosuj się do naszych wskazówek, a nie będziesz musiał rezygnować ze zdrowego jedzenia.
Artykuł partnera