Jaki grill jest najlepszy?
Jaki grill wybrać?

Rodzaje grillów i ich charakterystyczne cechy

Grille czyli urządzenia służące do obróbki cieplnej potraw, są w Polsce Bardzo popularne. Szczególnie wiosną i latem można znaleźć szerokie grono miłośników przyrządzania mięsa i warzyw na ruszcie. Na rynku dostępne są trzy rodzaje grillów: gazowe, węglowe i elektryczne. W zależności od modelu, budowa urządzenia jest inna. Ogrodowe grille są znacznie mniejsze od urządzeń przemysłowych. Można spotkać grille przenośne i stacjonarne. Bardzo często użytkownicy decydują się na paleniska murowane. Na grillu przygotowuje się przede wszystkim mięso, warzywa i ryby, rzadziej owoce.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Początki grillowania

Okazuje się, że przygotowywanie potraw na ruszcie było znane już w prehistorii. Opiekanie mięsa nad ogniem, było pierwszym sposobem przygotowywania pokarmów. Grillowanie w swoim współczesnym kształcie upowszechniło się po II Wojnie Światowej, kiedy amerykańska klasa średnia zaczęła w ten sposób spędzać czas wolny poza miastem.

Początkowo, używano płaskiego, nieosłoniętego grilla, ale Georg Stephan, spawacz w firmie Weber Brothers Metal Works wpadł na pomysł półokrągłej misy z przykryciem. Taki kształt grilla bardzo szybko się upowszechnił.

Grille węglowe i elektryczne

Jednym z rodzajów grillów są urządzenia węglowe. Jak łatwo zgadnąć, paliwem stałym jest w tym wypadku węgiel drzewny w formie brykietu albo brył. Podczas spalania się węgla pojawia się żar, który umożliwia obróbkę termiczną pokarmów. Na smak żywności wpływa rodzaj użytego węgla. Dym powstały przy spalaniu się tłuszczu z potraw nadaje im posmak wędzenia. Ogromny wybór tych urządzeń dostępny jest na: https://www.top-grille.pl/.

Grille węglowe są w Polsce bardzo popularne głównie ze względu na dostępność paliwa stałego. Charakteryzują się one niskimi kosztami eksploatacji, ale zazwyczaj występują trudności z ich rozpaleniem. Tego typu urządzenia nie są również proste w czyszczeniu. Grille elektryczne są natomiast proste w obsłudze i czyszczeniu. Ich zaletą jest to, że zaraz po włączeniu do sieci są od razu gotowe do użytku. Najczęściej wykorzystuje się je we wnętrzach. Mają one pokrywę i nie posiadają nóżek.

Czasami konieczność podpięcia grilla elektrycznego do sieci może okazać się uciążliwa np. w plenerze. Nie mniej jednak ma on wiele zalet, które zauważyło wielu użytkowników.

Grille gazowe

Grille gazowe to trzeci rodzaj urządzeń do pieczenia potraw. Zasilane są one gazem ziemnym lub propanem. Z wyglądu są bardzo podobne do grillów węglowych, ale dodatkowo mają jeszcze półkę na butlę gazową. W grillach gazowych można przyrządzać potrawy bezpośrednio nad płomieniem albo pośrednio na elementach ogrzewanych przez ogień. Grill zawiera brykiety ceramiczne lub kamienie z lawy wulkanicznej, dzięki czemu ciepło rozprowadzane jest równomiernie.

Najnowsze modele grillów izolują tłuszcz z potraw, dzięki czemu nie ulega on spalaniu. Pieczenie mięsa i innych produktów spożywczych na grillu gazowym uważane jest za zdrowsze niż na urządzeniu węglowym.

Artykuł przygotowany przez partnera serwisu 

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Bielizna przeciwko otarciom – obalamy 13 największych mitów

Na temat bielizny przeciwko otarciom istnieje kilkanaście mitów, które sprawiają, że kobiety decydują się na …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail