Grille czyli urządzenia służące do obróbki cieplnej potraw, są w Polsce Bardzo popularne. Szczególnie wiosną i latem można znaleźć szerokie grono miłośników przyrządzania mięsa i warzyw na ruszcie. Na rynku dostępne są trzy rodzaje grillów: gazowe, węglowe i elektryczne. W zależności od modelu, budowa urządzenia jest inna. Ogrodowe grille są znacznie mniejsze od urządzeń przemysłowych. Można spotkać grille przenośne i stacjonarne. Bardzo często użytkownicy decydują się na paleniska murowane. Na grillu przygotowuje się przede wszystkim mięso, warzywa i ryby, rzadziej owoce.
Początki grillowania
Okazuje się, że przygotowywanie potraw na ruszcie było znane już w prehistorii. Opiekanie mięsa nad ogniem, było pierwszym sposobem przygotowywania pokarmów. Grillowanie w swoim współczesnym kształcie upowszechniło się po II Wojnie Światowej, kiedy amerykańska klasa średnia zaczęła w ten sposób spędzać czas wolny poza miastem.
Początkowo, używano płaskiego, nieosłoniętego grilla, ale Georg Stephan, spawacz w firmie Weber Brothers Metal Works wpadł na pomysł półokrągłej misy z przykryciem. Taki kształt grilla bardzo szybko się upowszechnił.
Grille węglowe i elektryczne
Jednym z rodzajów grillów są urządzenia węglowe. Jak łatwo zgadnąć, paliwem stałym jest w tym wypadku węgiel drzewny w formie brykietu albo brył. Podczas spalania się węgla pojawia się żar, który umożliwia obróbkę termiczną pokarmów. Na smak żywności wpływa rodzaj użytego węgla. Dym powstały przy spalaniu się tłuszczu z potraw nadaje im posmak wędzenia. Ogromny wybór tych urządzeń dostępny jest na: https://www.top-grille.pl/.
Grille węglowe są w Polsce bardzo popularne głównie ze względu na dostępność paliwa stałego. Charakteryzują się one niskimi kosztami eksploatacji, ale zazwyczaj występują trudności z ich rozpaleniem. Tego typu urządzenia nie są również proste w czyszczeniu. Grille elektryczne są natomiast proste w obsłudze i czyszczeniu. Ich zaletą jest to, że zaraz po włączeniu do sieci są od razu gotowe do użytku. Najczęściej wykorzystuje się je we wnętrzach. Mają one pokrywę i nie posiadają nóżek.
Czasami konieczność podpięcia grilla elektrycznego do sieci może okazać się uciążliwa np. w plenerze. Nie mniej jednak ma on wiele zalet, które zauważyło wielu użytkowników.
Grille gazowe
Grille gazowe to trzeci rodzaj urządzeń do pieczenia potraw. Zasilane są one gazem ziemnym lub propanem. Z wyglądu są bardzo podobne do grillów węglowych, ale dodatkowo mają jeszcze półkę na butlę gazową. W grillach gazowych można przyrządzać potrawy bezpośrednio nad płomieniem albo pośrednio na elementach ogrzewanych przez ogień. Grill zawiera brykiety ceramiczne lub kamienie z lawy wulkanicznej, dzięki czemu ciepło rozprowadzane jest równomiernie.
Najnowsze modele grillów izolują tłuszcz z potraw, dzięki czemu nie ulega on spalaniu. Pieczenie mięsa i innych produktów spożywczych na grillu gazowym uważane jest za zdrowsze niż na urządzeniu węglowym.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu