Jeśli chcesz jak najdłużej zachować młodość, musisz zadbać o wysoki poziom antyoksydantów. Niektóre z nich, np. glutation, są duże silniejsze od pozostałych!
Naukowcy coraz częściej zaznaczają, że kluczem do długowieczności mogą być antyoksydanty, takie jak glutation. To dlatego, że za starzenie komórek odpowiadają wolne rodniki tlenowe. Powstają one m.in. w procesach metabolicznych, a ich nadmiar powoduje w organizmie stres oksydacyjny. Antyoksydanty to substancje, które równoważą aktywność wolnych rodników, poprawiając i przedłużając funkcjonowanie komórek ludzkiego ciała.
Gdzie szukać antyoksydantów?
Niektóre antyoksydanty są produkowane w naszym organizmie w sposób naturalny. Należą do nich np. glutation, kwas alfa-liponowy czy koenzym Q10. Jednak z wiekiem produkcja tych substancji spada. Co więcej, stres, choroby, niedobór snu czy stosowanie używek zwiększają ich zużycie. Dlatego tak ważne jest dostarczanie glutationu i innych antyoksydantów z dietą lub suplementacją.
Wśród źródeł antyoksydantów można wymienić różnorodne warzywa, owoce, zioła czy przyprawy. Badania potwierdziły, że bogate w antyoksydanty są japońskie grzyby Reishi, o których właściwościach można przeczytać, w tym artykule: https://mito-med.pl/artykul/reishi-czyli-lakownica-zoltawa.
Glutation jako najsilniejszy antyoksydant
Co to jest glutation i dlaczego tak dużo się o nim mówi? To najważniejszy i najsilniejszy antyoksydant w organizmie człowieka. To on neutralizuje wolne rodniki powstające w procesach produkcji energii w mitochondriach. Te właściwości sprawiają, że glutation, dostępny w tabletkach skutecznie chroni komórki i zapewnia im długowieczność.
Zredukowany glutation – jego właściwości kontra wolne rodniki
Ważne jest jednak to, po jaką postać tego związku sięgamy. Antyoksydacyjne właściwości wykazuje bowiem glutation zredukowany (GSH) – jeden z jego izomerów, dominujący w ludzkim organizmie. To on ma dodatkowy elektron, który wiąże się z wolnymi rodnikami i usuwa je z organizmu.
Dlatego też ta postać jest niezbędna, by ów cenny antyoksydant mógł spełniać wszystkie swoje istotne funkcje. Co więcej, bez zredukowanego glutationu pozostałe antyoksydanty, takie jak witaminy C i E, nie mogą chronić organizmu przed wolnymi rodnikami i procesami starzenia.
Źródła glutationu w diecie
Nawet będąc w sile wieku, nasz organizm jest w stanie samodzielnie pokryć jedynie 70% dziennego zapotrzebowania na glutation. Pozostałą część musimy dostarczyć mu wraz z pożywieniem. Do pokarmów bogatych w ten antyoksydant należą awokado, szpinak czy szparagi. Niestety ich obróbka termiczna oraz złe przechowywanie znacznie obniżają zawartość glutationu.
Stężenie glutationu podnosi też spożywanie produktów bogatych w siarkę (takich jak wołowina, drób, ryby i warzywa krzyżowe, np. kapusta, brokuł) oraz witaminę C (papryka, kiwi, owoce leśne, cytrusy). Do jego produkcji potrzebny jest również selen. Dobrymi źródłami tego minerału są wołowina, drób, ryby, podroby, brązowy ryż oraz orzechy brazylijskie.
Glutation w tabletkach źródłem młodości
Ponieważ zawartość glutationu w pożywieniu jest niewielka i łatwo spada, najskuteczniejszym sposobem podniesienia poziomu tego antyoksydantu w organizmie będzie suplementacja. Jak już wyżej wspomniano, wybierając konkretny preparat, najlepiej sięgnąć po zredukowaną postać glutationu w tabletkach, która charakteryzuje się najlepszą efektywnością wchłaniania i skutecznością działania.
Zatrzymaj procesy starzenia!
Taki glutation dzięki swoim właściwościom zwalcza wolne rodniki oraz pomaga na dłużej zachować młodość. Łagodzi ponadto objawy upływu czasu, poprawia wydolność fizyczną, co w efekcie może pomóc uniknąć chorób cywilizacyjnych. W połączeniu z innymi antyoksydantami (których warto szukać przede wszystkim w warzywach i owocach), a także aktywnością fizyczną i zdrowym trybem życia zredukowany glutation pozwoli Ci zatrzymać procesy starzenia!
Artykuł partnera