Maj to miesiąc, w którym większość z nas rozpoczyna sezon grillowy. Ciepłe wieczory wręcz zachęcają do wrzucenia na ruszt mięska i kiełbasek oraz popicia ich zimnym piwkiem. Takie biesiadowanie choć przyjemne, jest prostym krokiem po dodatkowe centymetry w talii i biodrach, a zatem zanim w pełni rozpoczniesz sezon grillowy, warto poznać zdrowsze i równie smaczne przepisy na grillowane pyszności. Dzięki naszym poradom staniesz się mistrzem grillowego kunsztu, a twoje ogrodowe przyjęcia przyciągną masę znajomych i co najważniejsze, będą cieszyć zdrowym i smacznym jedzeniem.
Grillowane warzywa
Warzywa z grilla są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Większość z nich to potężne źródło antyoksydantów, są też bogate w błonnik i niskokaloryczne.Wysoka temperatura błyskawicznie je „upiecze” i wydobędzie z nich wspaniały aromat dymu, który pobudzi nasz apetyt. Zachowają one jednak naturalną chrupkość i słodycz. Zanim zaczniesz grillować warzywa, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach:
- Łatwiej będzie grillować warzywa, jeśli nabijemy je na płaski rożen – dzięki temu nie będą się obracać, a opieką się równo.
- Odrobina oliwy z oliwek to klucz do sukcesu. Pokrop warzywa oliwą z oliwek, ale uważaj, by nią nie przesiąkły.
- Proste, suszone zioła, np. prowansalskie lub bazylia dodadzą twoim warzywom ciekawego smaku.
- Jeżeli nie masz pomysłu, spróbuj prostej marynaty – wystarczy odrobina soku z cytryny, oliwy z oliwek i pogniecionego czosnku.
Prawdą jest, że warzywa potrzebują większej uwagi podczas grillowania, dlatego że łatwo mogą się przypalić. Jednakże wyśmienity efekt końcowy z pewnością wynagrodzi dodatkowy wysiłek – delikatnie zrumienione warzywa z grilla smakują wyśmienicie. Poniżej znajdziesz kilka prostych i smacznych przepisów.
1. Grillowana kukurydza
Składniki:
2 kolby kukurydzy, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
Usuń zewnętrzne liście kukurydzy, pozostawiając jedynie kilka liści najbliżej kolby. Kukurydzę umyj, odsuń na chwilę liście i posyp kolby solą oraz pieprzem. Ponownie otul kolby liśćmi i ułóż na ruszcie (na średnim ogniu). Kukurydzę grilluj po 15-20 minut z każdej strony, aż ziarna kukurydzy zrumienią się i lekko zbrązowieją. W połowie grillowania odwiń liście otulające kolbę, odsłaniając ziarna. W międzyczasie przygotuj masło pietruszkowe – miękkie masło starannie wymieszaj z natką oraz dopraw solą i pieprzem. Gotową kukurydzę zdejmij z rusztu, a następnie oderwij liście i ułóż ją na półmisku. Tak przygotowane warzywo posmaruj masłem pietruszkowym.
2. Grillowane bakłażany z sosem ogórkowo-miętowym
Składniki:
1 duży bakłażan, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz, pół szklanki jogurtu naturalnego, 1 średni ogórek gruntowy, kilka kropel olejku miętowego, szczypta brązowego cukru.
Przygotowanie:
Bakłażana umyj, osusz i pokrój wzdłuż na 8 cienkich plastrów, a następnie ułóż je na talerzu, obficie posól i odstaw. Oliwę z oliwek dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw. Następnie przygotuj sos z jogurtu, startego ogórka bez pestek i olejku. Dopraw go do smaku solą i pieprzem oraz cukrem. Plastry bakłażana opłucz pod bieżącą wodą, osusz i posmaruj przygotowaną oliwą. Następnie ułóż je na rozgrzanym ruszcie i grilluj przez około 10 minut aż się zarumienią i zmiękną. Gotowego bakłażana podawaj z sosem ogórkowym.
3. Szaszłyki z kolorowej papryki
Składniki:
1 sztuka zielonej, czerwonej i żółtej papryki, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki ziół prowansalskich, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
Papryki umyj, oczyść je z pestek i pokrój na większe kawałki. Na wcześniej namoczone patyczki do szaszłyków ponabijaj kawałki papryki. W miseczce wymieszaj oliwę z wyciśniętym czosnkiem oraz przyprawami i obficie posmaruj szaszłyki. Następnie ułóż je na ruszcie i grilluj przez około 15 minut często obracając i smarując oliwą.
4. Młode ziemniaki z grilla
Składniki:
1,5 kg młodych ziemniaków równej wielkości, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki bazylii, pół łyżeczki rozmarynu, woda, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszoruj, krótko obgotuj w wodzie i odcedź. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą z oliwek, ziołami, solą i pieprzem. Na namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków nabij po kilka sztuk ziemniaków. Tak przygotowane patyczki z ziemniakami ułóż na tackach do grillowania i polej oliwą zmieszaną z ziołami z każdej strony. Tacki ułóż na ruszcie i zamknij pokrywę grilla. Ziemniaki grilluj aż będą miękkie (ok.30 minut), od czasu do czasu obracając i smarując pozostałą oliwą.
5. Grillowane pieczarki
Składniki:
Pół kilograma pieczarek, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżka suszonych ziół prowansalskich, łyżeczka czosnku granulowanego.
Przygotowanie:
Pieczarki umyj, osusz i umieść w misce. Oliwę wymieszaj z przyprawami, a następnie zalej nią pieczarki i odstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Zamarynowane pieczarki ponabijaj na szpadki (lub patyczki do szaszłyków) i ułóż je na rozgrzanym ruszcie. Pieczarki grilluj przez około 10 minut do zarumienienia, od czasu do czasu obracając szpadki.