5 pomysłów na grillowane warzywa

Maj to miesiąc, w którym większość z nas rozpoczyna sezon grillowy. Ciepłe wieczory wręcz zachęcają do wrzucenia na ruszt mięska i kiełbasek oraz popicia ich zimnym piwkiem. Takie biesiadowanie choć przyjemne, jest prostym krokiem po dodatkowe centymetry w talii i biodrach, a zatem zanim w pełni rozpoczniesz sezon grillowy, warto poznać zdrowsze i równie smaczne przepisy na grillowane pyszności. Dzięki naszym poradom staniesz się mistrzem grillowego kunsztu, a twoje ogrodowe przyjęcia przyciągną masę znajomych i co najważniejsze, będą cieszyć zdrowym i smacznym jedzeniem.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Grillowane warzywa

Warzywa z grilla są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Większość z nich to potężne źródło antyoksydantów, są też bogate w błonnik i niskokaloryczne.Wysoka temperatura błyskawicznie je „upiecze” i wydobędzie z nich wspaniały aromat dymu, który pobudzi nasz apetyt. Zachowają one jednak naturalną chrupkość i słodycz. Zanim zaczniesz grillować warzywa, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach:

  • Łatwiej będzie grillować warzywa, jeśli nabijemy je na płaski rożen – dzięki temu nie będą się obracać, a opieką się równo.
  • Odrobina oliwy z oliwek to klucz do sukcesu. Pokrop warzywa oliwą z oliwek, ale uważaj, by nią nie przesiąkły.
  • Proste, suszone zioła, np. prowansalskie lub bazylia dodadzą twoim warzywom ciekawego smaku.
  • Jeżeli nie masz pomysłu, spróbuj prostej marynaty – wystarczy odrobina soku z cytryny, oliwy z oliwek i pogniecionego czosnku.

 

Prawdą jest, że warzywa potrzebują większej uwagi podczas grillowania, dlatego że łatwo mogą się przypalić. Jednakże wyśmienity efekt końcowy z pewnością wynagrodzi dodatkowy wysiłek – delikatnie zrumienione warzywa z grilla smakują wyśmienicie. Poniżej znajdziesz kilka prostych i smacznych przepisów.

1. Grillowana kukurydza

Składniki:

2 kolby kukurydzy, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

Usuń zewnętrzne liście kukurydzy, pozostawiając jedynie kilka liści najbliżej kolby. Kukurydzę umyj, odsuń na chwilę liście i posyp kolby solą oraz pieprzem. Ponownie otul kolby liśćmi i ułóż na ruszcie (na średnim ogniu). Kukurydzę grilluj po 15-20 minut z każdej strony, aż ziarna kukurydzy zrumienią się i lekko zbrązowieją. W połowie grillowania odwiń liście otulające kolbę, odsłaniając ziarna. W międzyczasie przygotuj masło pietruszkowe – miękkie masło starannie wymieszaj z natką oraz dopraw solą i pieprzem. Gotową kukurydzę zdejmij z rusztu, a następnie oderwij liście i ułóż ją na półmisku. Tak przygotowane warzywo posmaruj masłem pietruszkowym.

2. Grillowane bakłażany z sosem ogórkowo-miętowym

Składniki:

1 duży bakłażan, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz, pół szklanki jogurtu naturalnego, 1 średni ogórek gruntowy, kilka kropel olejku miętowego, szczypta brązowego cukru.

Przygotowanie:

Bakłażana umyj, osusz i pokrój wzdłuż na 8 cienkich plastrów, a następnie ułóż je na talerzu, obficie posól i odstaw. Oliwę z oliwek dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw. Następnie przygotuj sos z jogurtu, startego ogórka bez pestek i olejku. Dopraw go do smaku solą i pieprzem oraz cukrem. Plastry bakłażana opłucz pod bieżącą wodą, osusz i posmaruj przygotowaną oliwą. Następnie ułóż je na rozgrzanym ruszcie i grilluj przez około 10 minut aż się zarumienią i zmiękną. Gotowego bakłażana podawaj z sosem ogórkowym.

3. Szaszłyki z kolorowej papryki

Składniki:

1 sztuka zielonej, czerwonej i żółtej papryki, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki ziół prowansalskich, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

Papryki umyj, oczyść je z pestek i pokrój na większe kawałki. Na wcześniej namoczone patyczki do szaszłyków ponabijaj kawałki papryki. W miseczce wymieszaj oliwę z wyciśniętym czosnkiem oraz przyprawami i obficie posmaruj szaszłyki. Następnie ułóż je na ruszcie i grilluj przez około 15 minut często obracając i smarując oliwą.

4. Młode ziemniaki z grilla

Składniki:

1,5 kg młodych ziemniaków równej wielkości, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki bazylii, pół łyżeczki rozmarynu, woda, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszoruj, krótko obgotuj w wodzie i odcedź. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą z oliwek, ziołami, solą i pieprzem. Na namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków nabij po kilka sztuk ziemniaków. Tak przygotowane patyczki z ziemniakami ułóż na tackach do grillowania i polej oliwą zmieszaną z ziołami z każdej strony. Tacki ułóż na ruszcie i zamknij pokrywę grilla. Ziemniaki grilluj aż będą miękkie (ok.30 minut), od czasu do czasu obracając i smarując pozostałą oliwą.

5. Grillowane pieczarki

Składniki:

Pół kilograma pieczarek, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżka suszonych ziół prowansalskich, łyżeczka czosnku granulowanego.

Przygotowanie:

Pieczarki umyj, osusz i umieść w misce. Oliwę wymieszaj z przyprawami, a następnie zalej nią pieczarki i odstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Zamarynowane pieczarki ponabijaj na szpadki (lub patyczki do szaszłyków) i ułóż je na rozgrzanym ruszcie. Pieczarki grilluj przez około 10 minut do zarumienienia, od czasu do czasu obracając szpadki.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Przepisy jak nie wyrzucać starego chleba.

Suchy chleb: Co zrobić, aby go nie wyrzucać? 10 sprawdzonych przepisów na pyszne, proste i szybkie potrawy

Chleb od zawsze miał dla nas wyjątkowe znaczenie. Szanujemy go i pamiętamy, jak nasze babcie …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail