Dieta owocowo-warzywna (dieta Dąbrowskiej) to skuteczna (choć niełatwa ze względu na konieczność jedzenia wyłącznie warzyw i owoców) metoda na pozbycie się kilku kilogramów (bez efektów jo-jo), oczyszczenie organizmu z zachowaniem zdrowego wyglądu i jędrności skóry.
Zanim się za nią zabierzesz, warto pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym będzie Ci znacznie łatwiej przygotować potrawy:
1. Soki owocowo-warzywne
Pijemy zawsze świeżo wyciskane, w proporcji : ¾ szklanki soku i ¼ szklanka wody. To ważne, by unikać soków z kartonu (nawet tych 100%) – zawierają dużo więcej cukru, są pasteryzowane i tak naprawdę są wyprodukowane z zagęszczonego soku owocowego (a więc koncentratu, który dopiero później rozrzedza się wodą).
2. Herbaty owocowe, ziołowe i zielone
Najlepiej smakują parzone z suszu, który możemy kupić w większości sklepów spożywczych, w sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie.
Kup kilka gatunków, żeby urozmaicić jadłospis.
Koniecznie zwróć uwagę na skład – wybieraj te, które składają się w 100% z suszu, unikaj herbat „owocowych” produkowanych przez duże koncerny – dlatego, że bardzo często zawierają barwniki i konserwanty. Często im bardziej egzotyczna nazwa tym więcej niepotrzebnych dodatków możemy znaleźć w środku.
3. Woda
Pij wodę niegazowaną lub przegotowaną.
Dodaj do dzbanka z wodą plaster cytryny lub limonki, liść mięty lub kostki miętowe – będzie lepiej smakowała i dostarczysz organizmowi więcej witaminy C.
Możemy pić także zaparzone i ostudzone napary np. z dzikiej róży, mięty z cytryną i listkiem mięty, rumianku z cytryną i listkiem mięty itd.
Uwaga! Koniecznie pij od 1.5 – 2 litrów wody dziennie – nie licząc pozostałych płynów (np. zup) – to bardzo ważne, by Twoja skóra była odpowiednio nawilżona i nie straciła elastyczności, gdy zaczniesz gubić kilogramy.
4. Sól
Najlepiej używać soli z mikroelementami.
5. Kostki miętowe
Zaparz mocną herbatę miętową (prawie esencję) – może być z liści lub mięty suszonej.
Przelej do woreczków do zamrażania lodu. Zamróź.
Kostki miętowe są idealne także jako dodatek do wody w czasie upałów.
6. Warzywa na parze
To będzie jedno z Twoich podstawowych dań podczas stosowania diety Dąbrowskiej. Najlepszym sposobem na przygotowanie warzyw jest gotowanie ich na parze.
Przygotowanie składników:
Kalafior, brokuł, cukinia, dynia, bakłażan, cebula(czerwona, szalotka) – dokładnie umyć
pietruszka, seler, marchew – dokładnie umyć lub cienko obrać.
Buraki – wyszorować, ale nie obierać ze skórki
Możemy przygotować w specjalnym urządzenia (parowar), lub użyć metalowego sitka do garnka.
Warzywa powinny być ugotowane tylko częściowo – wtedy są smaczniejsze, zachowują więcej witamin i kolorów.
Gotujemy około 15 minut, po tym czasie sprawdzamy drewniana wykałaczką lub ostrym końcem noża, czy są już odpowiednio miękkie.
Porada: seler grube pietruszki i marchew kroimy przed gotowaniem na plastry, mniej więcej o podobnej grubości. Gotując razem warzywa grubsze razem z bardziej miękkimi( np. seler i cukinię), dodajmy miększe później albo pamiętajmy, aby już po kilku minutach gotowania są gotowe.
7. Warzywa w piekarniku
Żeby uniknąć monotonii w przygotowaniu posiłków, warzywa możesz również przygotować w piekarniku.
Przygotowanie składników:
Kalafior, brokuł, cukinia, dynia, bakłażan, cebula(czerwona, szalotka) – dokładnie umyć.
Pietruszka, seler, marchew – dokładnie umyć lub cienko obrać.
Buraki –wyszorować, NIE obierać ze skórki.
Przygotowane warzywa zawinąć w folię aluminiową lub (lepiej) włożyć do naczynia żaroodpornego.
Można posypać ziołami np. mieszanka prowansalską, dodać liście pietruszki , koperku, skropić sokiem z cytryny.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C przez 45 minut.
Sprawdzić drewnianą wykałaczką lub ostrym końcem noża , czy są już odpowiednio miękkie.
Porada 1: seler grube pietruszki i marchew kroimy przed gotowaniem na plastry, mniej więcej o podobnej grubości.
Porada 2: aby skrócić czas pieczenia można pokroić warzywa w drobne plastry lub kostkę.