Soki przygotowywane z owoców bądź warzyw są doskonałym źródłem witamin i energii na cały dzień. Nie tylko dobrze smakują, ale równie apetycznie wyglądają, dzięki czemu ciągle mamy apetyt na więcej i pragniemy urozmaicać przepisy. Picie takich napojów jest nie tylko przyjemnością, ale także krokiem ku zdrowemu organizmowi.
Właściwości soków owocowych
Najczęściej wybieramy te soki, które można przygotować z owoców, ponieważ są orzeźwiające oraz niezwykle słodkie. Skrywają one jednak znacznie więcej dobrodziejstw. Napoje przygotowane z jabłek pozytywnie wpływają na układ trawienny czy pracę jelit, a ponadto pomagają w utrzymaniu prawidłowej formy umysłowej.
Z kolei te z wiśni doskonale radzą sobie ze zmniejszeniem bólu mięśni oraz zawierają dużą ilość antyoksydantów. Innym zbawiennym odkryciem wśród soków jest żurawinowy, ponieważ podnosi poziom dobrego cholesterolu.
Właściwości soków warzywnych
Najważniejszą różnicą pomiędzy sokami owocowymi a warzywnymi będzie fakt, że najczęściej nie podnoszą one poziomu insuliny. Dlatego też warto je pić popołudniami czy wieczorami, kiedy nie potrzebujemy składników odżywczych dodających energii.
Mimo to napoje przygotowane z warzyw są pełne witamin, które wpływają na nasze poprawne funkcjonowanie. Sok marchewkowy poprawia wzrok oraz wzmacnia odporność, pomidorowy zwalcza komórki rakotwórcze, dyniowy regeneruje wątrobę.
Dlaczego warto pić soki owocowo-warzywne
Soki owocowo-warzywne pomagają uzupełnić niedobory witamin oraz substancji odżywczych. Wnikają one szybko do krwi, nie obciążając przy tym wątroby i układu trawiennego. Kuracja takimi napojami pomaga oczyścić organizm z toksyn, odmłodzić go, a także schudnąć.
Ponadto podnosi odporność, zwalcza wolne rodniki i dodaje mnóstwo energii, która jest potrzeba o każdej porze roku.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu