Colostrum stanowi pierwszy pokarm przyjmowany przez noworodka. Wytwarzane jest przez gruczoły mleczne matki przez kilkadziesiąt godzin zanim rozpocznie się produkcja mleka. Liczne biologicznie czynne składniki wspierają rozwój organizmu i układu immunologicznego. Istotną rolę w ochronie przed infekcjami bakteryjnymi odgrywa laktoferyna. Na czym polegają jej antybakteryjne właściwości?
Pośrednie i bezpośrednie działanie laktoferyny
Laktoferyna jest jednym z podstawowych białek znajdujących się w colostrum. Charakteryzuje się działaniem bakteriostatycznym i antybakteryjnym. Wpływa na bakterie w sposób pośredni i bezpośredni. Bezpośrednie oddziaływanie laktoferyny na patogeny polega na uszkadzaniu ich ściany komórkowej i zmianie metabolizmu. Bakterie obumierają, gdy zostaje naruszona stabilność ich struktury i zaburzona przepuszczalność ściany komórkowej, co powoduje, że do komórki bakteryjnej nie docierają składniki odżywcze.
Ciekawe jest, że działanie przeciwbakeryjne laktoferyny odnosi się jedynie do bakterii patogennych, a nie dotyczy flory przyjaznej. Inny rodzaj aktywności laktoferyny opiera się na zdolności wiązania wolnego żelaza, co sprawia, że środowisko staje się niekorzystne dla rozwoju drobnoustrojów.
Pośrednie działanie białka polega na stymulacji układu odpornościowego, czyli zwiększeniu sił obronnych organizmu. Dzięki temu infekcja jest łatwiej zwalczana. Badania naukowe dowodzą wyraźnie, że colostrum wspomaga walkę z infekcjami bakteryjnymi, a szczególną rolę odgrywa laktoferyna.
Współdziałanie laktoferyny i lizozymu
Nie tylko laktoferyna, ale również lizozym wykazuje właściwości antybakteryjne. Dodatkowo połączenie obu białek zapewnia efekt synergii, czyli silniejszego działania niż w przypadku oddzielnego zastosowania obu białek. Colostrum jest niecenione, ponieważ zawiera zarówno laktoferynę i lizozym. O całym jego spektrum działania można dowiedzieć się więcej ze strony https://genactiv.eu. Wymienione substancje powodują zwiększenie odporności na infekcje.
Działają bakteriostatycznie wobec wielu bakterii patogennych.
Laktoferyna jako czynnik zwiększający wrażliwość bakterii na antybiotyki
Kolejna korzyść wynikająca ze stosowania laktoferyny w przypadku infekcji bakteryjnych to zwiększenie wrażliwości bakterii na działanie niektórych antybiotyków.
Zwiększenie wrażliwości patogenów pozwala w niektórych przypadkach obniżyć dawkę leku. Warto pamiętać, że wszystkie przyjmowane leki są w mniejszym lub większym stopniu toksyczne dla organizmu, dlatego możliwość ograniczenia ich przyjmowania dzięki zastosowaniu naturalnej substancji takiej jak colostrum jest jak najbardziej wskazane.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu