Dobry metabolizm to marzenie wszystkich osób odchudzających się. To dzięki niemu utrata wagi staje się łatwiejsza i szybsza. Gdy jednak spowolni, wtedy chudnięcie może być problematyczne.
Naturalne tempo metabolizmu uwarunkowane jest genetycznie, jednak w 50% zależy od nas samych, czyli od aktywności fizycznej i higienicznego trybu życia, jaki prowadzimy oraz od naszej diety. Wiedza ta jest zazwyczaj powszechna, ale fakt, że konkretne witaminy przyspieszają metabolizm już nie. A są to przede wszystkim witaminy z grupy B i witamina C.Ich niedobory w krótkim czasie są niezauważalne, ale nawet niewielkie braki będą spowalniały metabolizm i odbijały się negatywnie na funkcjonowaniu organizmu.
Witaminy z grupy B
Za najważniejsze dla przyspieszenia metabolizmu uchodzą witaminy z grupy B. Witaminy B1 i B2 biorą udział w spalaniu węglowodanów. Dzięki ich obecności energia jest lepiej wykorzystywana i mniejsza jej część odkładana jest w postaci tkanki tłuszczowej. Witaminy B6 i B12 mają wpływ na tworzenie się czerwonych krwinek krwi. Tym samym zapewniają lepsze utlenienie organizmu, co przekłada się na efektywniejszą pracę metabolizmu. Z kolei witamina B7 ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej.
Witamina C
Zwana molekułą życia witamina C ma wpływ praktycznie na wszystkie funkcje organizmu, w tym także na mechanizmy odpowiedzialne za odchudzanie. Bierze istotny udział w syntezie noradrenaliny w nadnerczach, która odpowiada m.in. za pozyskiwanie energii z tkanki tłuszczowej. Witamina C jest ponadto istotna dla właściwego wchłaniania żelaza. U osób ze spowolnionym metabolizmem często zauważa się niedobory żelaza i wynikającą z tego anemię. Podanie witaminy C umożliwia także poprawę ogólnego samopoczucia, a jest to ważne dla wytrwania w diecie i podejmowania aktywności fizycznej.
Gdzie je znaleźć?
Chcąc zadbać o właściwy poziom witamin, a tym samym m.in. przyspieszyć metabolizm, możemy zdecydować się na produkty apteczne. Warto jednak w pierwszej kolejności sięgnąć po owoce i warzywa, które zawierają je w postaci naturalnej, a więc najlepiej przyswajalnej. I tak najlepszym naturalnym źródłem witamin z grupy B są orzechy, pestki i warzywa, np. fasola, szpinak i soja oraz niektóre owoce, np. maliny.
Witaminy C najwięcej znajdziemy w dzikiej róży, rokitniku, porzeczce, szpinaku, cytrusach lub pietruszce.
Jeżeli nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców, to sięgnijmy po soki z nich wytłoczone. Będą równie wartościowe. Ważne jednak, aby nie miały żadnych dodatków i stanowiły 100% soku, ponieważ tylko wtedy zachowają maksimum wartości odżywczych, a wśród nich witamin. Jednym z producentów oferujących 100% soki naturalne jest polski producent, Polska Róża, a w którego ofercie jest sok malinowy, bogaty w witaminy z grupy B oraz sok z dzikiej róży i rokitnika, zawierające duże ilości witaminy C.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu
Bardzo ciekawy i przydatny wpis, na pewno przyda się wszystkim którzy chcą dbać o zdrowie.