Produkty kiszone
Jakie są zalety zdrowotne sfermentowanych produktów?

Rola produktów fermentowanych pochodzenia roślinnego w diecie

Produkty fermentowane są to produkty poddane bakteriom fermentacji mlekowej, które żyją naturalnie w przewodzie pokarmowym każdego z nas, a rozwijają się w produktach kiszonych oraz mleku i produktach mlecznych. Produkty fermentowane są bardzo cennym źródłem makro- i  mikroelementów, dlatego warto dbać o ich właściwą podaż w diecie. Wpływają wspomagająco na procesy trawienne, wzmagają łaknienie, hamują gnilne procesy w układzie pokarmowym oraz posiadają wiele innych cennych właściwości zdrowotnych.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Gdzie znajdziemy bakterie fermentacji mlekowej?

 

Produkty fermentacji mlekowej możemy podzielić na te pochodzenia roślinnego, zwierzęcego oraz orientalnego. Najczęściej kiszeniu poddaje się warzywa takie jak ogórki, kapustę, buraki, cukinię, fasolkę szparagową, brukselkę, marchew, rzepę, ale również owoce na przykład jabłka. Podczas procesu kiszenia kwas mlekowy obniża pH produktów do, około 3,5 co uniemożliwia rozwój niepożądanej mikroflory bakteryjnej, a jednocześnie wydłuża termin przydatności do spożycia.

Co więcej sprzyja zachowaniu witamin w kwaszonych produktach. Bakterie fermentacji mlekowej znajdziemy również w napojach fermentowanych takich jak podpiwek, kwas chlebowy, wino, piwo oraz sokach owocowych i warzywnych. Służą one do powstawania napojów fermentowanych na przykład jogurtów czy kefirów, ale również produktów takich jak wędliny i kiełbasy długo dojrzewające, fermentowane ryby oraz zakwas piekarski.

Poniżej zostały przedstawione  walory zdrowotne najczęściej wybieranych produktów fermentowanych pochodzenia roślinnego

 

KAPUSTA KISZONA

  • łatwiej strawna w porównaniu do kapusty surowej,
  • działa wspomagająco na układ trawienny,
  • eliminuje patogenne bakterie z układu pokarmowego,
  • wspomaga trawienie białka,
  • wspomaga wchłanianie żelaza,
  • łagodzi stres,
  • wzmacnia mięśnie, szczególnie sercowy gdyż jest źródłem wapnia i potasu,
  • wzmacnia kości,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • jest niskokaloryczna,
  • reguluje pracę tarczycy.

  

SOK Z KISZONEJ KAPUSTY

  • wspomaga procesy trawienne,
  • gasi pragnienie,
  • jest bogatym źródłem witamin B1, B2, PP oraz B5,
  • wzmacnia odporność oraz łagodzi kaszel,
  • pobudza soki trawienne i poprawia apetyt,
  • posiada właściwości ochronne w stosunku do wątroby, śledziony i pęcherzyka żółciowego,
  • korzystnie wpływa przy leczeniu żylaków odbytu oraz reumatyzmu,
  • działa pobudzająco na wzrost komórek, w wyniku czego ma właściwości odmładzające,
  • zalecany przy anemii,
  • przyśpiesza metabolizm.
Dlaczego warto jadać produkty kiszone?
Kiszonki warto zajadać codziennie – to prawdziwe bomby witaminowe.

 

OGÓRKI KISZONE

  • są źródłem witaminy C, potasu, magnezu, manganu, miedzi, witamin z grupy B (B1, B2, B3),
  • regulują przemianę materii oraz trawienie makroskładników,
  • wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego oraz krążenia,
  • poprawiają koncentrację,
  • obniżają ciśnienie krwi, przyśpieszają perystaltykę jelit oraz zwalniają częstość akcji serca,
  • zawierają niżą kaloryczność niż świeże ogórki,
  • bogate źródło błonnika, dzięki czemu oczyszczają organizm z toksyn, regulują wypróżnianie oraz obniżają poziom cholesterolu,
  • usprawniają perystaltykę jelit, regulują mikroflorę przewodu pokarmowego oraz hamują rozwój bakterii gnilnych.

 

KISZONKI WARZYWNE

  • niskokaloryczne, zawierają znacznie niższą ilość cukru w porównaniu do surowych warzyw,
  • obniżają pH w jelitach, co wpływa na zahamowanie rozwoju bakterii gnilnych i oczyszczenie przewodu pokarmowego z toksyn,
  • źródło błonnika, dzięki czemu wspomagają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom,
  • źródło witaminy C oraz witamin z grupy B,
  • źródło antyoksydantów, które wspomagają organizm w obronie przed wolnymi rodnikami.

 

BIOSOKI

(z surowców takich jak: marchew, biała kapusta, pietruszka, seler, pomidory, ogórki, buraki ćwikłowe)

  • źródło witaminy C, stąd właściwości antyoksydacyjne, wspomagające przyswajanie żelaza, prewencyjne w powstawaniu nowotworów,
  • źródło błonnika,
  • pobudzają apetyt,
  • regulują przeminę materii,
  • przyśpieszają perystaltykę jelit,
  • działają wspomagająco na funkcje nerek oraz wątroby,
  • polecane przy anemii,
  • podnoszą odporność organizmu.

Sporo sprawdzonych przepisów można znaleźć na blogu Kcalmar pod adresem: https://kcalmar.com/blog/

PODSUMOWANIE:

Jak widzimy produkty fermentowane są bardzo cenne dla naszego organizmu, posiadają liczne właściwości prozdrowotne, są bogate w witaminy i chociaż wiele osób w dzisiejszych czasach nie docenia tych jakże cennych produktów, warto o nich pamiętać w codziennej diecie. Należy zatem zadbać o  różnorodność w diecie i  pamiętać o stosowaniu wyżej omówionych produktów.

Jeśli jesteś dietetykiem i  nie brakuje Ci inspiracji do włączenia produktów fermentowanych do jadłospisu dla swojego pacjenta, przydatne będą tu programy do układania diet, gdzie znajdziesz gotowe potrawy wraz z przepisami oraz  użyciem produktów fermentowanych. Umożliwi Ci to również porównanie wartości odżywczych i mineralnych omówionych produktów, według najnowszych norm Instytutu Żywności i Żywienia. Jeśli jesteś natomiast osobą, która boryka się z problemami żywieniowymi, warto zaczerpnąć porady specjalisty. Przydatna będzie tu wyszukiwarka dietetyków Kcalmar.

Artykuł przygotowany przez partnera serwisu 

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

zioła i korzenie

Odkrywanie egzotycznych smaków dzięki różnorodnym mieszankom ziół i korzeni

Zanurz się w nieodkryte dotąd aromaty egzotycznych ziół i korzeni. Wprowadź do swojej kuchni niezwykle …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail