Wśród tematyki żywieniowej bardzo często dominuje często poruszana kwestia tłuszczy. Jednakże w ilości ich rodzajów można się pogubić. Jak to jest z tymi tłuszczami? Które są zdrowe, a które nie? Co jeść, by odżywiać się odpowiednio. Na te i inne pytania postaramy się krótko odpowiedzieć w artykule.
Tłuszcze – jak je rozróżnić?
Mianem tłuszczów określa się kwasy tłuszczowe, występujące w źródle tłuszczu. Źródło może być pochodzenia zwierzęcego (mięso, produkty mleczne) oraz roślinnego (nasiona, oleje, oliwa z oliwek). Najprostszym rozróżnieniem, które warto zapamiętać, że wraz z pożywieniem dostarczamy do organizmu:
- tłuszcze nasycone
- tłuszczenienasycone (celowo podkreśliliśmy), w skład których wchodzą tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone
Tłuszcze nasycone występują głównie w produktach zwierzęcych i pochodzenia zwierzęcego (mięsie, mleku, tłustych serach, maśle).
Tłuszcze nienasycone występują w roślinach, mięsie ryb, olejach i oliwie.
Jaką rolę tłuszcze pełnią w naszym organizmie?
Tłuszcze dostarczają energii, i co ważne, pomagają w przyswajaniu witamin (część witamin jest rozpuszczalna tylko w tłuszczach) oraz innych składników odżywczych. Pełnią ważną rolę regulując pracę przewodu pokarmowego, wzmacniając układ odpornościowy, biorąc udział w budowie komórek. Ponadto regulują pracę układu sercowo-naczyniowego.
Tłuszcze są bardzo ważne w każdej diecie – jeżeli więc stosujesz dietę redukcyjną, która jest ich pozbawiona (lub zawiera bardzo mało) – koniecznie ją zmień! Tłuszcze powinny stanowić ok 25-35 % dziennego zapotrzebowania kalorycznego (według europejskich zaleceń żywieniowych).
Które tłuszcze są „dobre”?
Mówienie o „dobrych” tłuszczach jest drobnym nadużyciem. Lepiej określać je mianem „zdrowszych tłuszczy”. Zdecydowanie w Twojej diecie najlepszym, zdrowym i korzystnym dla organizmu pożywieniem, będą te potrawy, które są bogate w tłuszcze nienasycone, a więc odpowiednio jednonienasycone i wielonienasycone.
Tłuszcze te działają na wielu cennych dla organizmu płaszczyznach:
Niedobór tłuszczy nienasyconych w diecie osłabia funkcjonowanie ważnych organów, zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego, powoduje niedobór płytek krwi, może mieć wpływ na płodność. Ich niedobór powoduje osłabienie, uczucie bezsenności, upośledzenie procesów myślenia i zmatowienie włosów. Znacznie pogarsza się kondycja skóry, która zaczyna się łuszczyć. Pojawiają się także na niej przebarwienia.
Tłuszcze jednonienasycone znajdziesz w: Tłuszcze wielonienasycone znajdziesz w: Te tłuszcze znajdziesz przede wszystkim w tłustych rybach morskich, dlatego tak ważne jest, by stale znajdowały się w Twojej diecie: Pewnie często słyszałaś w reklamach produktów, zwrot, że dana potrawa jest bogata w kwasy omega 3, omega 6 lub omega 9. I pewnie zastanawiasz się, co te kwasy mają wspólnego z tłuszczami. Otóż kwas linolenowy (Omega-6) i kwas alfa linolenowy (Omega-3) to właśnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwas Omega-3 znajduje się przede wszystkim w rybach i owocach morza, oleju lnianym, zaś Omega-6 w olejach (sojowy, słonecznikowy, kukurydzianym), orzechach ziemnych i awokado. Omega-9, czyli kwas oleinowy zaś jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym. Może on być syntezowany z kwasów Omega-3 i Omega-6 – czyli organizm jest w stanie sam go wyprodukować, jeżeli dostarczymy odpowiednią ilość pozostałych kwasów. Warto go jednak dostarczać dodatkowo – dlatego, że równoważy on działanie pozostałych dwóch kwasów (Omega-3 i Omega 6 zwiększają przepuszczalność błon komórkowych, a Omega-9 ją zmniejsza), zachowując zdrowy balans w gospodarce naszego organizmu. Omega-9 znajduje się przede wszystkim w oliwie, oleju rzepakowym, oleju sojowym, sezamowym i orzechach ziemnych. Musimy pamiętać, że to nie jest tak, że jedne tłuszcze są „złe”, a inne „dobre”. Organizm człowieka potrzebuje wszystkich rodzajów tłuszczy. To co jest równie ważne, to fakt, że organizm jest w stanie sobie sam wyprodukować tłuszcze nasycone, z tłuszczy nienasyconych i przy zbilansowanej diecie nie potrzebuje zwiększonej suplementacji tych pierwszych. Jednakże i te i te są nam potrzebne, pełniąc pożyteczne dla organizmu funkcje. Bardzo długo tłuszcze nasycone, były uważane za takie, które mogą powodować choroby takie jak zawał serca czy udar mózgu oraz zwiększają poziom cholesterolu. W dalszym ciągu jest to oficjalne stanowisko wielu rad i ekspertów zajmujących się zdrowym żywieniem. Obecnie jednak naukowcy mają wątpliwości, czy teza taka jest słuszna i weryfikują ją nowymi badaniami. Być może w najbliższej przyszłości owe wytyczne się zmienią. Jakie potrawy zawierają tłuszcze nasycone? Zamiast skupiać się na tłuszczach, warto zauważyć, że powinniśmy ograniczać w diecie spożycie żywności przetworzonej. Musimy też pamiętać, że nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie powoduje, że organizm magazynuje je w postaci tkanki tłuszczowej. A to już główna przyczyna najgroźniejszych chorób. Dlatego zawsze najważniejsza jest odpowiednia kontrola ilości spożywanych kalorii, tak by ich bilans był odpowiedni dla naszego dziennego zapotrzebowania. Jeżeli nie masz pomysłu na to, co powinno się znaleźć w diecie bogatej w odpowiednie i zdrowe tłuszcze – tutaj mamy dla Ciebie kilka podpowiedzi: Prawdziwą skarbnicą wiedzy o tłuszczach nienasyconych jest portal poznajsienatluszczach.pl- znajdziesz tam multum arcyciekawych informacji dotyczących tłuszczów i ich roli w zdrowym żywieniu.Kwasy Omega-3, Omega-6, Omega-9?
Które tłuszcze są „złe”?
8 pomysłów na potrawy zawierające tłuszcze nienasycone
Gdzie znajdę więcej informacji o tłuszczach nienasyconych?
Tłuszcze nasycone i nienasycone – krótkie podsumowanie artykułu