Nie lubisz samej zieleniny? Wolisz bardziej treściwe posiłki? Oto proste przepisy na szybkie sałaki z makaronem, który da ci energię zapewni poczucie sytości na dłużej!
1.Sałatka z pierożkami tortellini
Do pysznej włoskiej sałatki będziesz potrzebować:
- 4 filiżanki ugotowanych tortellini
- 2 szklanki baby-szpinaku posiekanego na drobno
- ½ szklanki salami, pokrojonego w kostkę
- ½ szklanki oliwek bez pestek, pokrojonych w plastry
- ½ szklanki karczocha
- 1 szklankę mini mozzarelli
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki:
- 1 łyżeczkę przypraw włoskich
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz (lub inne przyprawy – co lubisz)
Ugotuj tortellini, odcedź i ostudź. Dodaj wszystkie składniki, polej dressingiem i wymieszaj. Gotowe!
2.Sałatka z tuńczyka
Bogata w białko i składniki odżywcze. I bardzo prosta do przygotowania! Oto potrzebne składniki:
- 4 szklanki makaronu – muszelek (średnich)
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 puszka tuńczyka
- ¼ szklanki posiekanej zielonej cebulki
- ¼ szklanki posiekanej pietruszki
Makaron ugotuj, odcedź i wystudź. Wsyp go do salaterki, dodaj pozostałe składniki (jeżeli tuńczyk jest w całości to go rozdrobnij). Na dressing będziesz potrzebować:
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- ½ cytryny (sok + otarta skórka)
- 1 łyżkę posiekanego koperku
- 2 łyżeczki chrzanu
- przyprawy
Przygotuj dressing w osobnej miseczce i zalej sałatkę. Pyszności!
3.Wielokolorowa sałatka makaronowa
Piękna dekoracja stołu i doskonałe smaki, którymi nie można pogardzić! Przygotuj:
- 3 szklanki makaronu wstążki
- ½ szklanki posiekanej w paski czerwonej kapusty
- ½ szklanki ogórka krojonego w cienkie pasy
- ½ szklanki marchewki krojonej w cienkie pasy
- ¼ szklanki zielonej cebulki w plasterkach
Makaron ugotuj i wystudź. Pozostałe składniki pokrój używając temperówki do warzyw, by powstały długie, cienkie pasy. Wszystko wrzuć do salaterki i zalej dipem, na który będziesz potrzebować:
- 1 łyżkę oleju sezamowego
- 1 łyżkę sosu sojowego
- 2 łyżki octu z ryżu
- 2 łyżeczki soku z agawy
- 1 starty ząbek czosnek
- ½ łyżeczki imbiru, świeżo tartego
- 1 łyżkę oleju
Wymieszaj wszystkie składniki dressingu w osobnej miseczce i zalej sałatkę. Smacznego!
4.Wegetariańskie świderki
Coś dla osób, które nie jadają mięsa. Przygotuj najpierw dressing. Potrzebne będą:
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 tarty ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Wszystko wymieszaj i odstaw. Następnie przygotuj sałatkę, wrzucając do salaterki wszystkie składniki:
- 4 filiżanki makaronu świderki, ugotowanego i wystudzonego
- 2 filiżanki kwiatów brokułu, ugotowane i pokrojone w kostkę
- 1 szklankę sałaty radicchio
- 1 szklankę mini mozzarelli
- ¼ filiżanki świeżej, siekanej bazylii
Polej dressingiem przed podaniem. Palce lizać!
5.Sałatka a la spaghetti
Najpierw przygotuj dressing. Będziesz potrzebować:
- 1 łyżkę octu balsamicznego
- ½-1 tarty ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Odstaw wymieszany dressing na chwilę i do osobnej salaterki wrzuć wszystkie składniki sałatki:
- 4 szklanki makaronu spaghetti, ugotowanego i ostudzonego
- 1 filiżankę pomidorów pokrojonych w kostkę
- ¼ filiżanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
- ¼ filiżanki świeżej, posiekanej bazylii
Zalej sałatkę i udekoruj tartym parmezanem. Smacznego!
Przepisy pochodzą ze strony: