Jeśli lubicie pieczywo, szukacie przepisów na smaczną przekąskę na śniadanie lub kolację – mamy dla Was super przepis na domowy chlebek bananowy. Sam przepis nie jest skomplikowany, nie potrzebujecie miksera. Jest idealny w sytuacji kiedy chcecie dodać swoje ulubione składniki, ale nie macie pomysłu jak je wykorzystać.
Przepis na domowy chlebek pochodzi z bloga http://cotakpachnie.com.pl – znajdziesz tam więcej zdrowych fit przepisów – nie tylko na domowe słodkości!
Domowy chlebek bananowy – składniki:
- 1,5 szklanki mąki (bezglutenowej lub pszennej)
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 2 banany
- 2 łyżki masła orzechowego (crunchy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ulubione dodatki: orzechy, wiórki kokosowe, czekolada, skórka pomarańczowa itd
Domowy chlebek bananowy — przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Blaszkę posmarować olejem.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
- W osobnym naczyniu wymieszać olej i cukier.
- Banany rozgnieść widelcem na gładką masę, dodać do oleju z cukrem, wlać mleko, wymieszać wszystko razem.
- Składniki mokre wymieszać z suchymi, wsypać ulubione dodatki.
- Przelać do formy, piec do suchego patyczka (ok 60 min).
Chlebek można jeść sam, z twarożkiem, masłem orzechowym lub konfiturą. Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Autorka przepisu: Joanna Graczyk
Podobał Ci się ten przepis? Więcej ciekawych, inspirujących i zdrowych propozycji znajdziesz na blogu: http://cotakpachnie.com.pl/
Sprawdź też Facebooka! https://www.facebook.com/cotakpachnie/
Blog z przepisami wegańskimi, wegetariańskimi, bez glutenu, zbędnej chemii i konserwantów.