W ostatnim czasie bardzo dużo mówi się o diecie bezglutenowej. Można nawet powiedzieć, że jest ona jedną z najpopularniejszych diet eliminacyjnych na świecie. Dla jednych bezglutenowe menu jest obowiązkiem, dla innych – żywieniowym wyborem. O ile ci ostatni mogą pozwolić sobie na małe glutenowe grzeszki, o tyle ci pierwsi muszą bardzo uważnie czytać etykiety produktów spożywczych i kupować żywność certyfikowaną, oznaczoną przekreślonym kłosem. Dla bezglutenowców najlepszym wyborem jest ekologiczna żywność bezglutenowa – bez żadnych zanieczyszczeń i ryzyka, że coś uczuli. A uczulać może wszystko, nie tylko pszenica! Czym właściwie jest gluten? Dla kogo dieta bezglutenowa będzie dobrym rozwiązaniem, a także gdzie kupować żywność bezglutenową, aby mieć pewność, że jest ona zdrowa i bezpieczna? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.
Czym jest gluten?
Gluten to białko roślinne obecne zarówno w pszenicy, jak również życie, jęczmieniu i owsie, który mimo iż z natury powinien być bezglutenowy, to jednak bardzo często jest glutenem zanieczyszczony, przez co zaliczany jest do grupy zbóż zawierających gluten. Wyjątek stanowi tylko certyfikowany owies oznaczony jako gluten free, który można dostać w sklepie ze zdrową żywnością. Gluten zaliczany jest do białek, które nie są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu, tak więc może być śmiało pomijany w codziennej diecie. Co więcej – z uwagi na pogarszającą się jakość zmutowanych i coraz częściej genetycznie modyfikowanych zbóż, białko to staje się szkodliwe dla zdrowia coraz szerszego grona konsumentów (nie tylko dla osób chorujących na celiakię). U dzieci alergia na gluten objawia się najczęściej w postaci atopowego zapalenia skóry. Rzadziej pojawiają się objawy ze strony układu pokarmowego czy oddechowego, które mogą wystąpić po zjedzeniu niewielkich ilości glutenu. U dorosłych alergia na gluten przyjmuje najczęściej postać pokrzywki, obrzęku naczynioruchowego, wstrząsu anafilaktycznego lub biegunki.
Dla kogo dieta bezglutenowa?
Dieta bezglutenowa nie powinna być traktowana jako fanaberia czy też moda żywieniowa, a niestety bardzo często tak właśnie się dzieje. Dieta bez glutenu to środek leczniczy mający na celu zminimalizowanie ryzyka uszkodzeń błony śluzowej jelita spowodowanego nietolerancją glutenu, a co za tym idzie zminimalizowanie ryzyka wystąpienia stanu zapalnego jelit lub całkowitego zniszczenia kosmków jelitowych. Stąd po dietę bezglutenową powinny sięgać przede wszystkim osoby chorujące na celiakię oraz osoby z nietolerancją glutenu lub takie, które po spożyciu glutenu mają zaburzenia ze strony układu pokarmowego. Wszyscy inni mogą jedynie ograniczyć produkty na bazie pszenicy, bo faktycznie nie jest ona zdrowa i nie niesie za sobą żadnych wartości odżywczych. Mówi się, że dieta bezglutenowa jest bardzo rygorystyczna i mocno ograniczająca. A prawda jest taka, że wprowadzenie jej na stałe do życia nie wymaga rezygnowania ze wszystkich łakoci i rarytasów. Dostępna obecnie zdrowa żywność bezglutenowa daje ogromne możliwości i pozwala cieszyć się życiem bez konieczności odmawiania sobie wszystkiego, co dobre.
Co wolno, a czego nie na diecie bezglutenowej?
Wbrew pozorom, gluten obecny jest nie tylko w produktach zbożowych i samym zbożu. Coraz więcej produktów, zwłaszcza tych przetworzonych zawiera gluten. To specyficzne białko roślinne obecne jest w produktach, które ze zbożami nie mają nic wspólnego. Są to m.in. przetwory mięsne (wędliny, konserwy), konserwy rybne i gotowe wyroby rybne panierowane (paluszki rybne), chipsy ziemniaczane, jogurty i serki zawierające słód jęczmienny. Osoby chorujące na celiakię lub zmagające się z nadwrażliwością na gluten powinny bezwzględnie wykluczyć z diety wszelkie produkty na bazie mąki pszennej, żytniej, jęczmiennej i tradycyjnej owsianej. Ponadto, powinny zrezygnować z kawy zbożowej, piwa, lodów, gotowych zup i sosów, keczupu, majonezu oraz produktów zawierających sód. Na zakazanej liście znajdują się również tradycyjne słodycze i wyroby cukiernicze, czekolady (ze względu na obecność słodu jęczmiennego), gumy do żucia, zwykły proszek do pieczenia, mieszanki przypraw oraz kolorowe alkohole ze względu na obecność w nich barwnika, który jest źródłem glutenu.
Dozwolone są za to wszystkie produkty oznaczone jako „produkty bezglutenowy” lub posiadające znak graficzny w postaci przekreślonego kłosa.
To właśnie te oznaczenia powinny być pierwszą informacją, która pozwala zastanowić się nad zakupem danego produktu. Jeśli choroba lub nadwrażliwość na gluten jest bardzo nasilona, wówczas wszelkie zakupy spożywcze warto robić wyłącznie w sklepie ze zdrową żywnością, jak np. sklep z ekologiczną i zdrową żywnością EKOSFERA24 (więcej tutaj: http://ekosfera24.pl/).
Dostępna tam zdrowa żywność bezglutenowa da ci pewność, że to co zjesz, nie będzie miało złego wpływu na twoje zdrowie. Wśród produktów, po które może sięgać człowiek uczulony na gluten znajdziemy naturalną kawę, herbatę, herbatki ziołowe, naturalne jogurty, maślanki i kefiry, świeże mięso, ryby, owoce morza, masło, oleje, oliwę z oliwek, a także margarynę.
Ze słodyczy nieszkodliwe są: cukier, miód, czekolada gorzka, landrynki, lizaki i dropsy bez dodatku słodu. Z pieczywa dozwolone jest pieczywo kukurydziane i gryczane. Bezpieczne są kasze kukurydziane i jaglane, a także kleiki ryżowe, produkty sojowe, z komosy ryżowej, tapioki i amarantusa.
W jadłospisie osoby uczulonej na gluten mogą znaleźć się również orzechy, soczewica, ciecierzyca, sezam, siemię lniane i ziarna słonecznika, a także bezglutenowy owies i bezglutenowe płatki owsiane. Dodatkowo bezglutenowe są świeże warzywa i owoce, jaja, syropy cukrowe (daktylowy, ryżowy, z agawy).
Uwaga! Z natury bezglutenowe mąki, a więc kukurydziana, ryżowa i gryczana mogą być zanieczyszczone glutenem na skutek mielenia w tym samym młynie, dlatego zawsze lepiej kupować produkty z licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa, ponieważ nad tymi produktami kontrolę sprawują organizacje chorych na celiakię.
Gdzie kupować bezpieczne produkty bezglutenowe?
Najlepszym miejscem na zakupy produktów bezglutenowych jest sklep ze zdrową żywnością. Wiele produktów bezglutenowych jest dostępnych także na specjalnych stoiskach lub oznaczonych półkach w supermarketach, sklepach sieciowych, dyskontach, a nawet w zwykłych sklepach osiedlowych.
Zawsze dobrym pomysłem jest tzw. zdrowa żywność lub ekologiczna żywność oznaczona jako bezglutenowa. Obecnie na sklepowych półkach w sklepach ze zdrową żywnością możemy spotkać szereg produktów bezglutenowych, stanowiących odpowiedniki tradycyjnych produktów zbożowych (pieczywo, słodycze, kasze, napoje, płatki śniadaniowe, itp.).
Najlepiej wybierać produkty, które są ekologiczne, a co za tym idzie, nieprzetworzone – bez konserwantów i dodatków, które mimo wykluczenia glutenu, mogłyby wzmagać dolegliwości żołądkowe i jelitowe.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu