Różnorodność posiłków to klucz zbilansowanej diety. Mimo to, istnieją pewne pokarmy, które są tak pełne witamin i minerałów, że powinniśmy je jeść każdego dnia. Sprawdź co to za zdrowe przekąski!
1. Pistacje
Smaczne, niskokaloryczne i bogate w dobre tłuszcze. Pistacje dla wielu są ulubionym dodatkiem do diety!
2. Sok lub koktajl
Soki i koktajle są idealnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnych substancji odżywczych. Eksperymentuj, łącząc ze sobą smaki różnych warzyw i owoców.
3. Kawa, rukola, i… popcorn
Kawa pozytywnie wpływa na praktycznie każdą część naszego ciała (mózg, serce, skórę itp). Rukola z kolei świetnie smakuje i… oczywiście, jest zdrowa! Popcorn za to jest bogaty w antyoksydanty i błonnik.
4. Grecki jogurt, masło migdałowe, i czekolada
Jogurt grecki – oprócz tego, że jest bardzo pożywny i zdrowy – jest również uniwersalny. Możesz śmiało stosować go do dań słodkich jak i pikantnych. Jest to wysokobiałkowy, bogaty w składniki odżywcze i niskokaloryczne.
Masło migdałowe jest smaczne, bogate w białko i nienasycone tłuszczu. Automatycznie sprawia wszelkie przekąski bardziej sycące. Jest wysokokaloryczne, więc uważajcie, żeby nie przesadzić!
5. Sałatka
Każdy obiad powinien zawierać sałatkę warzywną. Sałata, ogórki, pomidory, czerwona cebula… to idealny skład obiadu i gwarancja dostarczenia naszemu organizmowi wielu substancji odżywczych.
6. Jaja i sałata
Idealne śniadanie znaczy jakie? Takie, zawierające jajka! To bardzo prosty sposób, aby dostarczyć organizmowi dużo białka i wielu witamin
7. Kapusta
Wiele badań wskazuje, że kapusta – czy też wszystkie warzywa kapustne – obniżają ryzyko pojawiania się nowotworów. Oprócz tego dostarczają naszemu organizmowi białka.
8. Migdały
Porcja migdałów zapewnia dzienną dawkę witaminy E. Są one częścią wielu diet oraz genialną przekąską w połączenia z płatkami owsianymi, jogurtem i owocami.
9. Płatki owsiane i mleko
Fantastyczny smak i zdrowa przekąska – tak w skrócie można opisać to danie. Białko i błonnik to główne, ale nie jedyne, substancje odżywcze zawarte w płatkach owsianych czy mleku.