Większość z nas na zakupy wybiera się do dużych supermarketów. Według nas jest to po prostu wygodniejsze – za jednym razem jesteśmy w stanie kupić wszystko to, czego potrzebujemy. Czy jednak wiemy, na co zwracać uwagę przy zakupie wędlin i wyrobów mięsnych?
Wędliny i wyroby mięsne możemy podzielić na dwie kategorie : na te dostępne w dużych sklepach i na te tradycyjne, przygotowywane według sprawdzonych receptur, zazwyczaj dostępne w mniejszych sklepach i masarniach z tradycją. Co wiemy o wędlinach i co powinniśmy o nich wiedzieć?
„Jesteśmy tym, co jemy i spożywamy” – to powiedzenie jest jak najbardziej prawdziwe i produkty, które spożywamy mają ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Niestety w dzisiejszych czasach wszystko obraca się wokół pieniądza i zarabiania jak najwięcej… Ma to również wpływ na jakość produktu, jakim są chociażby wędliny.
Dlaczego wędliny ze sklepu szybko się psują?
Czy zastanawialiśmy się kiedyś, dlaczego wędlina kupiona w dużym sklepie może poleżeć w lodówce jeden – maksymalnie dwa dni?
Po tym czasie zaczyna nieładnie pachnieć i robić się lepka.
Wszystko przez dodatki i ulepszacze, które bardzo szybko starzeją się. Po co więc te dodatki? Wędlina ładnie pachnie, ładnie wygląda, a my – konsumenci – skusimy się na jej zakup. W dodatku zawartość wody w takiej wędlinie jest ogromna! A czym więcej wody, tym wyrób jest cięższy i przynosi więcej dochodów. Tak więc jeśli myślimy, że ta odtłuszczona wędlina jest bardzo zdrowa, to jesteśmy w wielkim błędzie. Czy to oznacza, że nie powinniśmy w ogóle jeść wędliny? Oczywiście, że nie!
Nikt tutaj nie mówi, że wędlina jest niezdrowa i nie powinniśmy jej spożywać. Natomiast powinniśmy wiedzieć, na co zwracać uwagę i gdzie dokonywać jej zakupu. A uwagę przede wszystkim powinniśmy zwracać na skład.
Producenci zgodnie z obowiązującymi przepisami mają obowiązek podać dokładny skład produktu. Jeśli kupujemy wędlinę w supermarkecie, to informacje o składzie znajdziemy na wydruku z wagą i ceną. W większości przypadków możemy przeczytać, że wędlina zawiera dodatki i ulepszacze – wystrzegajmy się takich wędlin.
Najlepsza wędlina to ta z rodzinnej masarni, mniejszego sklepu, który oferuje tylko naturalnie przygotowane wyroby. Taka wędlina nie tylko nie zawiera wody, ale również nie znajdziemy tam konserwantów i innych składników, które znacząco wpływają na jakość produktu. Oczywiście tradycyjne wyroby będą nieco droższe od tych z dużego sklepu, ale tego typu produkt wart jest swojej ceny.
Tradycyjna wędlina smakuje o niebo lepiej! Ci, którzy choć raz mieli okazję spróbować takiego wyrobu, to prawdopodobnie już nigdy nie wrócą po tą wędlinę z supermarketu. To wszystko dlatego, że taka wędlina jest specjalnie wędzona na wysoko wyselekcjonowanym drewnie. Cały proces produkcyjny tradycyjnej wędliny jest dużo bardziej skomplikowany i pracochłonny – jest to faktem.
Gotowe mieszanki przypraw, ulepszaczy, wędzenie w dymogeneratorach – nie znajdziemy tego w tradycyjnych wędlinach.
Odpowiadając więc na pytanie, gdzie kupować wędliny – odpowiadamy, że najlepsze wędliny to te z rodzinnych masarni, mniejszych produkcji, gdzie przede wszystkim stawia się na jakość, a nie na ilość i na najniższą cenę.
Artykuł przygotowała:
Artykuł przygotowała rodzinna masarnia Wędliny z Dębiny – wyroby mięsne najwyższej jakości.
Bardzo ciekawy artykuł 🙂