Z czym kojarzy się polskie wybrzeże? Oczywiście, z morzem, z plażami, malowniczymi lasami nadmorskimi. Wiele osób odpowiedziałoby, że dodatkowo z promenadami nadmorskimi, molo, portami morskimi. Wszystko to jest jak najbardziej właściwym skojarzeniem, ale gdyby tak doprecyzować pytanie i zapytać „z czym kojarzy się polskie wybrzeże pod względem kulinarnym”? Naturalnie, z rybami! Z rybami wędzonymi, smażonymi, grillowanymi czy nawet duszonymi, ale zawsze świeżymi, z klimatycznej smażalni czy innej knajpki zlokalizowanej tuż przy plaży.
Gwarancja świeżości
Niewiele jest takich miejsc w Polsce, gdzie można zjeść rzeczywiście świeżutką rybkę – taką, która jeszcze kilka godzin wcześniej swobodzie sobie pływała w wodzie. Prawdziwi znawcy i miłośnicy ryb z całą pewnością zgodzą się z tym, iż świeżo złowiona ryba jest zdecydowanie smaczniejsza od tej przez dłuższy czas przechowywanej w zamrażarce.
Będąc w wielu miejscach nad morzem, między innymi w Juracie, można często oglądać rybaków wracających z obfitymi połowami. Świeżą, surową rybę można kupić od razu w porcie, jeśli ma się ochotę zabrać ją ze sobą do domu i przyrządzić wedle własnego przepisu. Można kupić także rybę wędzoną, która będzie nadawała się do spożycia jeszcze przez kilka dni, o ile oczywiście będzie przechowywana w odpowiednich warunkach.
Jakie ryby?
Do zdecydowanie najpopularniejszych ryb chętnie kupowanych przez turystów należą dorsz, flądra, łosoś oraz śledź. Są to ryby bałtyckie, dlatego też istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że kupując którąś z tych ryb w smażalni, dostaniemy świeżutki, dopiero co złowiony okaz.
Flądra jest rybą bardzo charakterystyczną, jest dość duża i płaska. Jej mięso jest średnio tłuste, białawe. Można ją dostać bez trudu w niemal każdej wędzarni czy smażalni. Dorsz z kolei charakteryzuje się mięsem chudym, białym, które ma raczej neutralny smak. Dobrze przyprawiony dorsz jest naprawdę pyszny! Ciekawą i naprawdę dobrą rybą jest łosoś. Mięso ma różowawy kolor i jest dość tłuste. Jest nieco droższy od pozostałych ryb.
Można oczywiście zamówić różne inne ryby takie jak m.in. popularny halibut, pstrąg, węgorz, sandacz czy nawet rekin, jednak tutaj niestety trzeba liczyć się z tym, że najprawdopodobniej będą one mrożone.
Doskonałej kuchni możecie spróbować w Hotelu Unitral nad morzem, gdzie szef kuchni określany jest czarodziejem smaków. W eleganckich wnętrzach restauracji można rozkoszować się wyśmienitą polską kuchnią z dużym wyborem potraw z ryb.
Artykuł zewnętrzny
Jak ktoś będzie na Helu to polecam wybrać się do restauracji Checz. Mają pyszne jedzenie, w świetnych cenach.