Twórcą tej diety jest dr Loren Cordain, amerykański naukowiec i autor książek o zdrowym odchudzaniu, ale jak sam przyznaje prawdziwymi pomysładowcami tej diety są nasi przodkowie, stąd nazywana jest również dietą jaskiniowca, dietą paleolityczną, dietą naszych przodków.
Głównym założeniem tej diety jest spożywanie pokarmów, którymi żywili się ludzie pierwotni na naszym kontynencie, czyli to co sami mogli upolować i uzbierać. Oczywiście my nie musimy naśladować ich trybu życia, ale na pewno musimy zrezygnować z żywności przetworzonej i takiej, która nie znajdowała się w jadłospisie naszych przodków.
W diecie paleo bardzo ważną rzeczą jest również codzienna aktywność fizyczna, najlepiej treningi na siłowni przeplatane z ulubionym sportem na świeżym powietrzu.
Pokarmy dozwolone
Podstawą diety paleo są produkty wysokobiałkowe – chude mięso (cielęcina, wołowina, drób), owoce morza, owoce i warzywa nie zawierające skrobi (musimy, więc zrezygnować z ziemniaków) do tego nasiona, orzechy i miód, czyli wszystko to, co człowiek pierwotny mógł znaleźć w swoim naturalnym środowisku.
Dieta paleo nie powinna być dla organizmu szokiem, dlatego zaleca się powolne na nią przechodzenie, które pozwoli organizmowi przygotować się na zmiany. Z tego względu podzielono ją na trzy fazy, zwane poziomami. Na pierwszym poziomie diety można w ciągu tygodnia zjeść trzy posiłki otwarte, czyli cokolwiek, na co tylko mamy ochotę. Poziom drugi pozwala na dwa posiłki otwarte tygodniowo, a na poziomie trzecim dozwolony jest już tylko jeden posiłek otwarty.
Pokarmy niedozwolone
Nabiał
Nasi przodkowie (2,5 mln lat temu) nie hodowali bydła, nie jadali więc nabiału ani nie pili mleka, dlatego przechodząc na dietę paleo będziesz musiała całkowicie zrezygnować z produktów mlecznych. Naukowcy-zwolennicy tej diety uważają, że człowiek nie jest genetycznie przystosowany do spożywania nabiału i organizm nie potrafi go strawić w odpowiedni sposób, co jest dla nas szkodliwe i objawia się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, alergiami i różnego rodzaju chorobami przewlekłymi.
Zboża
Stosując te diętę nie można spożywac zbóż, czyli należy unikać mąki, pieczywa i wszelkich produktów zawierających przetworzone zboża. Dokładnie z tego samego powodu, co nabiał – nasi przodkowie nie siali zbóż ani nie przetwarzali ich w żaden sposób, więc nasz organizm również nie jest przystosowany do trwienia produktów zbożowych.
W diecie paleo zabronione są również cukry (odpadają wszystkie słodycze i słodkie napoje), warzywa strączkowe, sól, drożdże.
Zalety diety Paleo:
- duża ilość błonnika, dostarczanego przez owoce i warzywa,
- nacisk na dużą aktywność fizyczną,
- unikanie soli i sodu,
- spożywanie chudych mięs,
- wyrabia dobre nawyki żywieniowe – unikanie żywności przetworzonej, słodyczy,
- nie ma ani ograniczeń ilościowych, ani kalorycznych – jemy tyle ile chcemy i nie martwimy się o tłuszcz czy kalorie,
- nie powoduje efektu jojo,
- dostarcza organizmowi jedynie „dobrych” tłuszczów.
Wady diety Paleo:
- powolna utrata wagi – większe efekty są widoczne dopiero na 3 poziomie diety,
- stosunkowo duża ilość białka, co może negatywnie wpływać na pracę nerek. Szczególną ostrożność przy stosowaniu diety paleo powinni zachować diabetycy,
- brak w diecie węglowodanów złożonych,
- ta dieta jest dosyć problematyczna dla osób, które nie lubią przygotowywać posiłków, gdyż nie możemy korzystać z sosów i dodatków typu instant, a także musimy zrezygnować np. z makaronów,
- wymaga trwałej zmiany nawyków żywieniowych do końca życia,
- może powodować zaparcia i problemy z trawieniem.
Uwaga! Przed podjęciem jakiejkolwiek diety, powinnaś zrobić podstawowe badania i skonsultować się z dietetykiem, który w profesjonalny sposób ustali najlepszy dla Ciebie sposób odżywiania się.